hirdetés

Ne adjunk a gyerekeknek kodeint!

A kodein légzésleállást okozhat, ezért az FDA és az EMA arra int, hogy sem a gyermekek köhögése ellen, sem fájdalmuk csillapítására ne használjunk kodein tartalmú gyógyszereket.

hirdetés

A kodein (3-metilmorfin) az opium második legjelentősebb alkaloidája a szervezetben morfinná metabolizálódik. Fájdalomcsillapítóként, köhögés és hasmenés ellen, szorongás és depresszió ellen, nyugtató és altatószerként is használatos. A népesség egy kis hányadában a morfinná történő metabolizáció rendkívül gyors (ultra-rapid) módon történik, melynek következtében egy alapjában véve megfelelő dózisú kodein koncentrációja is életveszélyes morfin-adaggá emelkedhet a vérben. Ez súlyos következményekkel, pl. légzési depresszióval járhat. Bár a légzésleállás minden életkorban előfordulhat, a 12 évesnél fiatalabbaknál akár visszafordíthatatlanná is válhat, már néhány mandulaműtéten, vagy adrenalectomián átesett kisgyermek életét vesztette miatta, tehát gyermekkori alkalmazása különlegesen kockázatos. A kodein légzésre gyakorolt hatására rendkívül érzékenyek az obstruktív alvási apnoeban szenvedők is. Az ultrarapid metabolizáció a népesség maximum 1-7%-ában fordul elő, de például az etióp népességben 29%-ban van jelen. Az eltérés csak genetikai vizsgálattal mutatható ki, a citokrom P450 enzim 2D6 izoenzim (CYP2D6) allél fukcionális duplikációjához kötődik.

A közismerten szigorú amerikai élelmiszer- és gyógyszerhatóság (US Food and Drug Administration, FDA) már 2008-ban széleskörű felhívásban figyelmeztette a szülőket és a gyermekek gondozóit, hogy a recept nélkül kapható (OTC) megfázás és köhögés elleni termékeket 2 évesnél fiatalabb gyermekeknél ne használják. Dr. Charles Ganley, az FDA recept nélküli gyógyszerek irodájának igazgatója szerint „ezek a szerek nem a valódi okot gyógyítják, csak a tüneteket enyhítik, mindemellett biztonságosságuk vagy hatásosságuk 2 éven aluli gyermekek esetén nem bizonyított”.

Az FDA 2012-ben kiadott közleménye már figyelmeztetett a gyermekkori műtétek utáni kodein adagolás kockázataira is, melyet tovább szigorított egy 2013-as figyelmeztetésében.  Az amerikai gyermekgyógyászok és tüdőgyógyászok (American Academy of Pediatrics, AAP és az American College of Chest Physicians, ACCP) társasága egyöntetűen ellenzi a gyermekkori légúti fertőzések esetén a kodein használatát.

Bár az ajánlások egyértelműen a kodein gyermekkori használata ellen vannak, és ennek megfelelően gyermekek részére a kodein-tartalmú gyógyszerek felírása egyre csökken, de mégis évente kb. 500 000 és 800 000 közé tehető azon gyermekek száma, akiknek kodeint írnak fel az USA sürgősségi osztályain.

Európában is korlátozzák a kodein használatát. Az Európai Gyógyszerhatóság (EMA) gyógyszermellékhatások kockázatait felmérő bizottsága (Pharmacovigilance Risk Assessment Committe, PRAC) már 2013-ban a következőket javasolta gyermekeknél a kodein által okozott kockázatok csökkentésére:

  • Kodeintartalmú fájdalomcsillapítót csak 12 évnél idősebb gyermekek akut, mérsékelt fájdalmai esetén használjunk, és csak akkor, ha más gyógyszerekkel (pl. paracetamol, ibuprofen) a fájdalom nem csökkenthető, mivel légzés-depressziót válthat ki.
  • Kodeint 18 év alatti gyermekeknél egyáltalán ne alkalmazzunk az alvási apnoe kezelését célzó tonsilla/adenoid műtét után, mivel „ezek a betegek fokozottan érzékenyek a légzési problémákra”.
  • Az előiratnak tartalmaznia kell azt a figyelmeztetést, hogy légzési problémákkal összefüggő állapotokban ne használjunk kodeint.

Az EMA PRAC bizottsága – a 2013. júniusi előírásnak lényegében megfelelően - a sajtónak 2015. márciusban kiadott közleményében a következőket írja elő:

  • 12 év alatti gyermekeknél a kodein kontraindikált, ezért ne használjuk,
  • Ne használjuk a kodeint az előzetesen légzési problémákkal küzdő 12 és 18 év közötti gyermekeknél és serdülőknél sem a megfázás és a köhögés csillapítására,
  • Minden kodeint tartalmazó olyan folyékony gyógyszert gyermekzárral ellátott (child-resistant) üvegben kell forgalmazni a véletlen hozzáférés megakadályozására.

A bizottság továbbá kifejtette, hogy a megfázás és a köhögés rendszerint mindenféle kezelés nélkül, magától meggyógyul, és egyáltalán nem bizonyított, hogy a gyermekek hurutos, köhögéses panaszaiban a kodeinnek bármilyen kedvező hatása lenne. A bizottság természetesen minden életkorban abszolút módon ellenzi az ismert ultrarapid metabolizációs genotípusú egyének esetén a kodein használatát, ezen kívül nem javasolja szoptató anyáknál sem, mivel a molekula átjut a tejbe, és ezáltal az újszülöttbe is. 

  

  

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News

2. News Alerts > Medscape Medical News

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.