hirdetés

Ne kezeljük a kicsik nátháját!

A 6 évesnél fiatalabb gyermekek megfázására ne adjunk vény nélkül kapható gyógyszereket.

hirdetés

Bár a megfázás rendszerint magától elmúlik, tüneteinek enyhítésére (túl) gyakran recept nélkül kapható (OTC) gyógyszereket veszünk igénybe. A BMJ-ben 2018. október 12-én online megjelent tanulmány táblázatosan is összefoglalja a gyermekek és a felnőttek számára megfázás ellen ajánlott készítmények hatásosságát és biztonságosságát. A szerzők álláspontja szerint a 6 évesnél fiatalabb gyermekeknek nem szabadna OTC készítményeket adni, és azokat a 6-12 évesek számára is csak nagy körültekintéssel lenne szabad alkalmazni.

Dr. Mieke van Driel (Primary Care Clinical & Head, Faculty of Medicine, University of Queensland, Ausztrália) és munkatársai szerint nem bizonyítható, hogy kisgyermekeknél ezek a készítmények hatásosak lennének a náthás tünetek ellen, viszont számos bizonyíték van arra, hogy alkalmazásuk nem csak a gyermekekben, hanem felnőttekben is mellékhatásokkal jár (pl. álmatlanság, bágyadtság, fejfájás, stb.). Ráadásul gyermekekben mellékhatásként súlyosabb események, pl. görcsrohamok, szapora pulzus is bekövetkezhetnek, sőt túladagolás esetén extrém esetekben halált is okozhatnak. A figyelmeztetés nem új: az amerikai FDA már egy évtizeddel ezelőtt javasolta, hogy a megfázás (nátha és köhögés) elleni OTC szereket ne alkalmazzuk 2 évesnél fiatalabb gyermekeknél. A 2 és 11 év közötti korosztályra vonatkozólag még nem adtak ki javaslatokat.

A Cochrane feldolgozás szerint felnőttekben az egyszerű megfázás elleni különféle szerek közül a nyugtató hatású antihisztaminok valamelyest csökkentik az orrfolyást és a tüsszögést a placebóhoz képest, míg a nem szedatív antihisztaminok hatása kérdéses, vagy lényegében nem is létezik. Kisgyermekekben a helyzet problémás, mivel nincsenek hatásossági és biztonságossági adatok – holott 12 éves kor alatt a leggyakoribb a megfázás. Egyes adatok szerint a sós öblítés, vagy orrcsepp hatásos és biztonságos kisgyermekek számára, és bár a dekongesztánsok és antihisztaminok csökkentik a gyermekek tüneteit is, de biztonságosságuk tisztázatlan.

Egyéb OTC készítmények (meleg párás levegő, fájdalomcsillapítók, eucalyptus olaj, echinacea) gyermekekben és felnőttekben egyaránt enyhíthetik a tüneteket, felnőtteknél a cink tartalmú cukorka csökkenti a megfázás időtartamát, de a súlyosságát nem.

Van Driel fontosnak tartja a szülők felvilágosítását, annak tudatosítását, hogy a szokványos megfázást a – különben egészséges gyermek – immunrendszere legyőzi, és 10 napon belül felszámolja a fertőzést. Mivel az OTC termékeket mindenki eleve biztonságosnak tartja, „a szülőket fontos lenne tájékoztatni a megfázáskor használt termékekkel kapcsolatos kedvező és kedvezőtlen hatásairól.

 Dr. Michelle Terry (Seattle Children’s Hospital) ugyanezen az állásponton van: „nem bizonyított, hogy a megfázás elleni szerek, vagy az antihisztaminok lerövidítenék a gyermekek gyakori megfázásának időtartamát. El kell mondani a szülőknek és a gyermekeknek, hogy ez a betegség magától elmúlik, és ezt a megoldást javasolják a gyermekgyógyászok.”

Dr. Shan Yin orvosigazgató (Drug and Poison Information Center at Cincinatti Children’s Hospital in Ohio) szerint az ajánlások a lakóhely szerint változatosak: pl. Kanadában és az Egyesült Királyságban - az USA-ban érvényben lévő ajánlásokkal szemben - köhögésre és náthára 6 éves kor alatt semmilyen OTC terméket nem javasolnak. A 6 és 12 év közötti gyermekekre vonatkozóan azonban nincs is érvényes ajánlás. A felnőttek tekintetében határozottan állíthatjuk, hogy ezek az OTC termékek hatásosak, viszont a gyermekekről csak keveset tudunk. Felnőttekben objektív mérésekkel (pl. köhögések száma) lehet igazolni a köhögés elleni OTC szerek hatásosságát, gyermekeknél viszont csak erősen szubjektív adatok állnak rendelkezésre.

Kisbabákon és „tipegőkön”, akik nem tudják kifújni az orrukat, az orrváladék kiszívásával, gőzöléssel, párásítással, és  orr-öblítéssel illetve alvó helyzetben a fej ágyvégi megemelésével segíthetünk. 1 éves kor fölött mézet adhatunk a köhögésre, több vizsgálat a meleg csirkeleves, fűszeres erőleves hatását igazolta. Kifejezetten javasolt a kicsik influenza elleni beoltása.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News

2. BMJ

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.