hirdetés

Nem a császármetszés a legjobb megoldás a koraszülöttek számára

Bár a császármetszésről azt tartják, hogy nem károsítja vagy veszélyezteti az újszülött egészségét, egy friss kutatás megcáfolni látszik ezt a vélekedést. A legjobb példája ennek a magzati fejlődésükben elmaradott koraszülöttek esete.

hirdetés

Erika F. Werner, a Johns Hopkins Egyetem gyermekágyas osztályának docense és Heather S. Lipkind, a Yale Egyetem gyermekágyas osztályának docense vezetésével végzett vizsgálatban 2560 olyan újszülött adatait gyűjtötték ki a születési regiszterből, akik az adott terhességi kornak megfelelőnél kisebb súlyúak voltak, és a terminusnál korábban jöttek a világra.

Intrauterin növekedési elmaradás esetén gyakran kerül sor császármetszésre abból a megfontolásból, hogy megszületés után jobb feltételeket tudnak biztosítani az elmaradott fejlődésű magzat számára, mint az anyaméhben. Dr. Werner munkacsoportja most azt találta, hogy a növekedési elmaradásban szenvedő, a 34. terhességi hét előtt császármetszéssel világra segített koraszülöttek körében 30 százalékkal nagyobb a respirációs distressz szindróma előfordulása, mint azoknál az újszülötteknél, akik hasonló terhességi korban, de hüvelyi úton jönnek a világra.

A Society for Maternal-Fetal Medicine 32. éves kongresszusán nyilvánosságra hozott vizsgálatuk azt mutatta, hogy a szülés módja még azonos terhességi kor esetén is jelentősen befolyásolja a megszületés után jelentkező légzési problémák valószínűségét.

Diane Ashton, a March of Dimes helyettes orvosigazgatója így kommentálta az elhangzottakat: „A mostani tapasztalatok ellentmondani látszanak annak az eddigi szakmai közvélekedésnek, hogy a császármetszésnek legfeljebb kevés kockázata van az újszülöttre nézve vagy egyenesen veszélytelen, és egyben összecsengenek a szervezetünk erőfeszítéseivel, mellyel az orvosilag indokolatlan császármetszések számát igyekszünk visszaszorítani. … Jóllehet sok esetben a császármetszés szakmailag szükséges a magzat vagy az anya élete és egészsége szempontjából, a mostani eredmények is arra intenek, hogy vannak olyan esetek is, amikor a műtét nem szolgálja a magzat érdekeit.”

A March of Dimes nevű szervezet több mint két éve dolgozik a kórházakkal és az egészségügyi döntéshozókkal együtt olyan stratégiák és gyakorlatok kialakításán, melyekkel csökkenthető az orvosilag indokolatlan császármetszések és szülésindukciók száma a 39. terhességi hét előtt.

A 37. terhességi hét előtti koraszülés az újszülöttkori halálozás vezető oka, mely évente egymillió újszülöttet érint szerte a világon. Az Egyesült Államokban évente 26 milliárd dollárt költenek a koraszülöttséggel kapcsolatos egészségi problémák megoldására. A koraszülést túlélő csecsemők gyakran élethosszig tartó egészségi ártalmakkal néznek szembe, mint amilyen például a cerebralis bénulás, légzészavarok vagy tanulási nehézségek.

OTSZonline
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.