hirdetés

Nem a szoptatás, hanem a nevelés okosít

Évek alatt kutatások sora igazolta, hogy a szoptatott gyermekek később jobban teljesítenek az intelligenciateszteken és az iskolai órákon. Most kiderült, hogy az ok nem az anyatejben, hanem a szülői attitűdben keresendő.

hirdetés

A szoptatás és a magasabb intelligencia hányados és jobb iskolai teljesítmény összefüggését elemző korábbi vizsgálatokban lehetséges magyarázatként merült fel, hogy a jobb teljesítmény oka az anyatej valamely összetevője vagy az anya-gyermek kötődés időtartama.

A Brigham Young University (BYU) most közzétett vizsgálata szerint a jobb kognitív képességek hátterében a szülői viselkedés két eleme állhat: az egyik, ha a szülők a gyermek jelzéseire érzelmileg jobban reagálnak, a másik, hogy ha már viszonylag korán, akár  9 hónapos kora előtt elkezdenek mesélni, mesét olvasni nekik. A szoptatás iránt elkötelezett anyák körében mindkét fenti gyakorlat nagyobb arányban fordul elő – mondja a kutatást vezető Ben Gibbs.

„Valójában nem az anyatej a különbség kulcsa, hanem a gyermeknevelési módszerek – magyarázza Gibbs. – Természetesen az anyatejnek is nagy a jelentősége, de nem az intelligencia és a teljesítmény szempontjából. A most feltárt háttér ismeretében tudatosan tervezhetjük, hogyan segíthetjük a gyermekeket az iskolaérettség elérésében.”

Az eredményekről beszámoló közleményt a Journal of Pediatrics márciusi számában hozták nyilvánosságra. Az elemzések szerint, amennyiben a szülők érzelmileg megfelelően reagálnak a gyermek jelzéseire, és már korán elkezdenek neki olvasni, az 4 éves korra akár 2-3 hónapos előnyt is jelenthet az agy fejlődése szempontjából (az agy „fejlettségét” az olvasás és a matematika tanulásához szükséges készségek alapján mérték fel).

„Mivel 4 éves gyermekekről beszélünk, 1-2 hónap nem szembetűnő idő – teszi hozzá Gibbs. – De ha a gyermek éppen azon a határon van, hogy igényel-e speciális oktatást, akkor mégoly csekély különbségek is alapjaiban változtathatják meg oktatásának teljes irányát.”

A BYU kutatói egy országos regiszter adatai alapján 7500 anya-gyermek párost kísértek figyelemmel a gyermek születésétől 5 éves koráig. Az adatbázis bőségesen tartalmazott információkat az otthoni körülményekre, a szülő gyermek kapcsolatra, így például arra is, hogy a szülők milyen korán kezdtek olvasni gyermekeiknek és milyen gyakran olvasnak nekik. Ezen kívül egy videós kísérlet is zajlott, ebben a gyermeknek egy nehéz feladatot kellett megoldania és a vizsgálók közben azt figyelték, hogy az anya mennyire támogató attitűdöt tanúsított, illetve milyen érzékenyen reagált gyermeke emocionális jelzéseire.

A közleményhez írt szerkesztőségi kommentárjában Sandra Jacobson, a Wayne State University School of Medicine gyermekfejlődési specialistája megjegyzi, hogy a legalább 6 hónapig szoptatott gyermekek azért teljesítettek a legjobban az olvasáskészségi tesztekben, mert „nevelésükben a legoptimálisabb szülői gyakorlat érvényesült”. Majd így folytatja: „A szerzők fontos megállapítása, hogy 4 éves korra az olvasáshoz szükséges készségek szignifikáns prediktorának nem önmagában az anyatejes táplálás tekinthető, hanem az, ha már 9 hónapos korában olvasnak a gyermeknek, illetve a megfelelő reakciókat adják a jelzéseire.”

A BYU kutatói megjegyzik, hogy éppen a leginkább veszélyeztetett gyermekek azok, akik kora gyermekkorukban a legkisebb eséllyel kapnak optimális odafigyelést. A pénzkeresés szorításában élő egyedülálló anyák például nem engedhetik meg ugyanazt a „luxust” a szoptatással és a gyermek életminőségével, a gyermekre történő odafigyelés, a vele való törődéssel kapcsolatban. Az alacsonyabban iskolázott szülőkhöz nem feltétlenül jutnak el a tudományosan megalapozott gyermeknevelési módszerek sem.

A hátrányos helyzetű családokban alkalmazható segítő módszerekkel kapcsolatban hangsúlyozzák, hogy a jobb teljesítményhez vezető magatartásformák jórészt tanulhatók, és nem csak az anya lehet az, aki megfelelően reagál a gyermek jelzéseire és mesét olvas neki.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.