hirdetés

Nem seminoma típusú csírasejtdaganatok cisplatin-alapú kombinációs kezelésének hosszú tavú utánkövetési adatai: szükséges-e a retroperitoneális nyirokcsomók disszekciója teljes remisszió után?

Célkitűzés
Nem egyértelmű a nem seminoma típusú csírasejtdaganatok (NSGCT, nonseminomatous germ cell tumours) optimális ellátása azokban az esetekben, amikor szisztémás kemoterápia hatására szerológiai vagy radiológiai teljes remisszió (CR, complete remission) következik be. Egyes szerzők a kemoterápiát követően retroperitoneális nyirokcsomó-disszekciót (PC-RPLND, post chemotherapy retroperitoneal lymph node dissection) tartanak szükségesnek, míg mások a műtéti beavatkozás mellőzését és szoros utánkövetést ajánlanak. A helyzet tisztázására tesszük közzé az Indiana Egyetemen PC-RPLND nélkül szorosan nyomon követett betegek hosszú távú megfigyelésének adatait.

Betegek es módszerek
A retrospektív elemzésbe olyan NSGCT-betegek adatait vontuk be, akiknél az első vonalbeli kemoterápia teljes remissziót eredményezett, és nem történt további kezelés. A CR-t a szérum tumormarkereinek normalizálódásaként és a radiológiailag észlelhetô betegség eltűnéseként (< 1 cm-es maradék daganattömeg) határoztuk meg.

Eredmények
A 141 beteg közül 5 beteg (4%) sorsát két évnél rövidebb ideig kísértük figyelemmel. Mediánértékben 15,5 éves utánkövetés kapcsán 12 betegnél (9%) észleltük betegség kiújulását. E csoportból jelenleg nyolc beteg betegségmentes (NED, no evidence of disease), míg 4-en az alapbetegség következtében meghaltak. A becsült 15 éves recidívamentes túlélés (RFS, recurrence-free survival) 90%-nak, a rákspecifikus túlélési arány pedig 97%- nak adódott. A becsült 15 éves RFS a kis kockázatú betegek (n = 109) esetében 95%, míg a közepes vagy nagy kockázatú betegeknél (n = 32) 73% volt (p = 0,001). Hat beteg (4%) esetében észleltünk retroperitoneális recidívát, akik közül ketten haltak meg a betegség következményeként. Öt betegnél jelentkezett késői kiújulás (3–13 év múltán), ezen belül két esetben retroperitoneális recidíva. Jelenleg mind az 5 személy betegségmentes (NED).

Következtetések
A PC-RPLND nélküli utánkövetés biztonságos stratégia lehet, ha az első vonalbeli kemoterápia teljes remissziót eredményez. A betegség kiújulása ritka, és további kezeléssel gyógyítható lehet.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.