hirdetés

Nivolumab + ipilimumab nem-kissejtes tüdőrákban

A nivolumab + ipilimumab kombinációval hosszú távú, tartós túlélési eredményeket lehet elérni két ciklus kemoterápia mellett a metasztatikus, nem-kissejtes tüdőrákban szenvedő betegeknél.

hirdetés

Az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság (ASCO) idei kongresszusán bemutatott fázis III-as CheckMate-9LA vizsgálat hároméves utánkövetéses adatai szerint a két ciklus kemoterápia mellé adott nivolumab+ipilimumab kombináció tartós túlélési eredményeket biztosít a négy ciklus kemoterápiához képest a korábban nem kezelt, metasztatikus, nem-kissejtes tüdőrákban szenvedő betegeknél (mNSCLC). A legalább hároméves (36,1 hónapos) követési idő alatt a kettős immunterápián alapuló kombináció továbbra is tartós javulást biztosított a teljes túlélésben (OS), a vizsgálat elsődleges végpontjában: a nivolumab + ipilimumab kombinációval és két ciklus kemoterápiával kezelt betegek 27%-a, míg a csak kemoterápiával kezelt csoportban a betegek 19%-a volt életben három év után (median OS 15,8 hónap a nivolumab+ipilimumab+ 2 ciklus kemoterápiás kombinációnál, míg 11 hónap a csak kemoterápiával kezelt betegeknél; kockázati arány [HR] 0,74; 95%-os konfidenciaintervallum [CI]: 0,62-0,87).

A nivolumab + ipilimumab és a két ciklus kemoterápia hosszú távú, tartós klinikai előnye három év után különösen azoknál a betegpopulációknál volt megfigyelhető, amelyek jellemzően rossz prognózissal rendelkeznek, ideértve azokat a betegeket, akiknél a PD-L1 expresszió szintje alacsony (<1%) vagy a szövettan laphámsejtes elváltozást mutat.

 

• PD-L1 <1%: Azoknál a betegeknél, akiknél a tumor PD-L1-expressziója <1% volt, a kettős immunterápián alapuló kombinációval kezeltek OS aránya 25% volt, míg a csak kemoterápiával kezelteknél ez az arány 15% volt.

• Laphámsejtes daganat: Laphámsejtes szövettani típus esetén a nivolumab + ipilimumab kombinációt kemoterápia mellett kapó betegeknél az OS aránya 24% volt, szemben a csak kemoterápiát kapó betegek 11%-ával.

 

• Egy feltáró elemzésben a kemoterápia mellé adott nivolumab + ipilimumab kombinációval pozitív tendenciát tapasztaltak az OS változásában bizonyos tumormutációk esetén, például az STK11 mutációval rendelkező betegeknél.

 

A kiterjesztett utánkövetés során nem azonosítottak új biztonságossági jelzéseket a CheckMate-9LA vizsgálatban a két ciklus kemoterápiához adott nivolumab + ipilimumab kombináció alkalmazása során.

A nivolumab + ipilimumab kombináció eddigi terápiás eredményei is egyértelműen azt mutatják, hogy a két szer kombinációja az előrehaladott daganatos betegségek széles körében képes jobb túlélési esélyeket kínálni a betegek számára.

A nivolumab + ipilimumab alapú kombináció eddig hat fázis III-as klinikai vizsgálatban mutatott jelentős javulást az OS tekintetében öt daganatos betegség: a metasztatikus nem-kissejtes tüdőrák, a metasztatikus melanoma, az előrehaladott vesesejtes karcinóma, a malignus pleurális mezotelióma és a nyelőcső laphámsejtes karcinómája esetén.

 

A CheckMate-9LA vizsgálat

A CheckMate-9LA nyílt, nezetközi, többközpontú, randomizált, fázis III-as vizsgálat, amely a nivolumabbal (360 mg, háromhetente) + ipilimumabbal (1 mg/kg, hathetente) kombinált kemoterápia (két ciklus) hatásosságát vizsgálja az önmagában adott kemoterápiához képest (legfeljebb négy ciklus, majd opcionális pemetrexed fenntartó kezelés, ha a beteg alkalmas rá) a metasztatikus, nem-kissejtes tüdőrák (NSCLC) elsővonalbeli kezelésére, a PD-L1 expressziótól és a daganat szövettani típusától függetlenül. A vizsgálati kar betegeit (n=361) legfeljebb két évig vagy a betegség progressziójáig, illetve elfogadhatatlan toxicitás kialakulásáig kezelték a kombinált immunterápiával. A kontroll kar betegeit (n=358) legfeljebb négy ciklus kemoterápiával és (ha alkalmasak voltak rá) opcionális pemetrexed fenntartó terápiával kezelték a betegség progressziójáig vagy elfogadhatatlan toxicitás kialakulásáig. A vizsgálat elsődleges végpontja a teljes túlélés (OS) volt a teljes kezelt (ITT) populációban. A másodlagos végpontok közé tartozott a progressziómentes túlélés (PFS) és a teljes válaszarány (ORR), de a vizsgálatban biomarkerek alapján is értékelték a hatásosságot.

 

A tüdőrák

A daganatos betegségek közül a tüdőrák okozza világszinten a legtöbb halálozást. A betegek 84%-a a nem-kissejtes (NSCLC) típusban szenved. A túlélési arányok a diagnózis felállításakor megállapított stádiumtól és a betegség típusától függően változnak. Az áttétes NSCLC-vel diagnosztizált betegeknél az eddigi adatok alapján az ötéves relatív túlélési arány körülbelül 6%.

 

A nivolumab

A nivolumab egy programozott sejthalál-1 (PD-1) immunellenőrzőpont-gátló, amelyet úgy fejlesztettek ki, hogy az  a szervezet saját immunrendszerét használja fel a daganatellenes immunválasz helyreállítása érdekében, ily módon fontos kezelési lehetőséggé vált számos daganatos megbetegedés esetében.

A nivolumabot a Bristol Myers Squibb klinikai fejlesztési programjának keretében eddig több mint 35 000 betegnek adták, és ezek a vizsgálatok hozzájárultak a biomarkerek potenciális szerepének mélyebb megértéséhez, például ahhoz, hogy a betegek számára milyen előnnyel járhat a nivolumab alkalmazása, ha a kezelés során figyelembe veszik a PD-L1-expressziót.

A nivolumab volt az első PD-1 immunellenőrzőpont-gátló, amelyet a világon elsőként törzskönyveztek 2014 júliusában, jelenleg több mint 65 országban engedélyezett. A nivolumab + ipilimumab kombináció volt az első olyan immunonkológiai készítmény, amely megkapta a hatósági engedélyt az áttétes melanoma kezelésére 2015. októberében, és jelenleg több mint 50 országban engedélyezett.

 

Az ipilimumab

Az ipilimumab rekombináns, humán monoklonális antitest, amely a cytotoxicus T-lymphocyta asszociált antigén-4-hez (CTLA–4) kötődik. A CTLA–4 a T-sejt–aktivitás negatív regulátora. Az ipilimumab a CTLA-4-hez kötődve blokkolja a CTLA-4 kapcsolódását a CD80/CD86 ligandokhoz. A CTLA–4 blokkolása növeli a T-sejtek, többek között a daganatellenes, reaktív effektor T-sejtek aktivációját és proliferációját. A T-sejtek inhibitoros szignáljainak CTLA–4 útvonalon indukált blokkolása csökkentheti a szabályozó T-sejtek működését is, amely hozzájárulhat a T-sejtek reaktivitásának növekedéséhez és a daganatellenes immunválasz kialakulásához.

 

Bristol Myers Squibb

A Bristol Myers Squibb globális biotechnológiai gyógyszercég onkológiai kutatásának célja olyan gyógyszerek előállítása, amelyek jobb és egészségesebb életet biztosítanak a betegeknek, és lehetővé teszik a gyógyulást. A BMS kutatói a személyre szabott orvoslás új dimenzióit vizsgálják, és innovatív digitális platformokon keresztül még célzottabb információkat nyernek ki a rendelkezésre álló adatokból. Átfogó tudományos szakértelme, legmodernebb technológiai felszereltsége és kutatás-fejlesztési platformjai révén a BMS teljeskörűen, minden szempontból kutatja a daganatos megbetegedéseket. A rákgyógyítás terén vezető szerepet betöltő vállalatként a Bristol Myers Squibb legfőbb célja, hogy minden daganatos betegséggel küzdőnek reményteli jövőt teremtsen.

 

Forrás: Bristol Myers Squibb sajtóközlemény

ONC-HU-2200054, Lezárás dátuma: 2022.07.04.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.