hirdetés

Nőknél sem veszélyes az aortabillentyű-csere

A nők egy részénél felesleges óvatosságnak bizonyult a katéteres aortabillentyű-csere elvégzésétől való félelem, ami a rövid távú kimenetelt vizsgálatán alapult.

hirdetés

Érdekesek és egyre nagyobb figyelmet kapnak azok a vizsgálatok, amelyek a valós életben tesztelik, amit a klinikai vizsgálatok korábban feltártak. Különösen akkor kapjuk fel a fejünket, ha kiderül, hogy a valóság más, és eddig bizonyítékokra alapozva gondoltunk vagy tettünk valamit nem egészen jól. Egy ilyen „real-world” tapasztalatot tett közzé december 19-én az Amerikai Kardiológiai Társaság. A több mint 23 000 beteg adatait feldolgozó elemzés a katéteres aortabillentyű-cserén (TAVR) átesett betegek túlélésének eddigi legnagyobb és leghosszabb időtartamot (1 évet) felölelő értékelése. A munkacsoport nemek szerinti bontásban tekintette át a résztvevők állapotának alakulását.

A TAVR minimálisan invazív beavatkozás a súlyos aortabillentyű-elváltozás kezelésére. Az így kezelteknek körülbelül a fele nő. A nők esetében eddig kockázatosabbnak tartották ezt a módszert, csakhogy az eddigi vizsgálatok a korai (pár hónapos) kimenetelt elemezték. Egy hónap után több szövődményről számoltak a be a nőknél, mint a férfiaknál, elsősorban vérzésről és egyéb érrendszeri komplikációkról. Amikor arról kell dönteni, hogy az adott személynél milyen módszerrel (például invazívabb műtéti beavatkozással vagy nyílt műtéttel) korrigálják az elváltozást, vagy csak gyógyszeresen próbálják stabilan tartani az állapotot, a kardiológusok az elfogadott gyakorlat szerint a 30 napos mortalitási és morbiditási kockázatot határozták meg. Bár ezt a kockázatfelmérő algoritmust a sebészi, nem pedig a minimálisan invazív megoldáshoz dolgozták ki, a gyakorlatba mégis ez ment át. Ezzel a stratégiával sok esetben nem vállalták a TAVR elvégzését a nők esetében.

Most viszont kiderült: egy év után a nők vannak jobb állapotban. Az elemzésbe bevont 23 000 beteg 49,9%-a volt nő. Átlagos életkoruk magasabb volt a férfiakénál, ahogy 30 napos kockázati pontszámok és társbetegségeik száma is. Ennek ellenére egyéves túlélési arányuk jobbnak bizonyult a férfiakénál.

 „A friss adatok fényében azt mondhatom, hogy sok esetben túlbecsültük a TAVR kockázatát a nők esetében, és feleslegesen választottunk invazívabb módszert” – kommentálta az eredményeket a vizsgálat vezetője, Roxana Mehran, a Zena and Michael A. Wiener Cardiovascular Institute (New York) kardiológus professzora.

Az idő is a nőknek dolgozik: a fejlesztéseknek köszönhetően egyre kisebb és praktikusabb eszközök miatt egyre kevésbé jelent problémát a nők anatómiailag szűkebb érrendszere, és egyre kisebb a beavatkozás kockázata. A tanulmányt kísérő szerkesztőségi közlemény azonban mindkét nem számára előnyös fejlesztésekről is beszámolt: a TAVR során használt eszközök a 3D nyomtatási technikának köszönhetően is egyre jobbak. Így a kimenetel várhatóan mindkét nem esetében javulni fog.

 

Forrás: MNT

Dr. V. Z.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.