hirdetés

Olasz kávé prosztatarák ellen

Egy nemrég napvilágot látott kutatás eredményei szerint a napi legalább három olasz kávé elfogyasztása több mint a felére csökkentheti a prosztatarák kialakulásának esélyét.

hirdetés

Az Egyesült Államokban a prosztatarák a férfiakat érintő második leggyakoribb rosszindulatú daganat; közel minden hetedik férfi érintettségével. Az eddig végzett tanulmányok (Alicandro, Eur J Cancer Prev, 2017; Wang, Sci Rep, 2016; Peisch, Word J Urol, 2016) a kávéfogyasztás és a prosztatarák közötti összefüggés kapcsán ellentmondásos eredményekről számoltak be. Iacoviello és kutatócsoportja szeretett volna pontot tenni a kérdés végére és a Moli-Sani tanulmány keretein belül közel 7000 olasz férfi esetében elemezték a kávéfogyasztás prosztatarák kialakulására kifejtett hatását. Eredményeiket az International Journal of Cancer folyóirat tette közzé.

Olaszországban a kávéfogyasztásnak igen komoly hagyománya van; itt az emberek a reggelt egy capuccinoval indítják, melyet ebédig vagy ebédnél nél egy vagy két cafe macchiato, délután vagy estefelé pedig még egy espresso is kísér. Egy átlagos olasz évente nagyjából 600 csésze kávét fogyaszt és ez a szám egyre csak nő. Ezért is ideális egy olasz populáció vizsgálata a feltett kérdés tisztázására. Iacoviello kutatócsoportja 4 éves követési időn át alatt mintegy 100 új prosztatarákos esetet regisztráltak. Ezen páciensek napi átlagos kávébevitele 60,1 ± 51,3 g volt, míg azok a betegek, akiknél nem alakult ki prosztatarák, naponta 74,0 ± 51,7 g kávét fogyasztottak. A leglátványosabb eredményt a naponta legalább 3 csészével fogyasztók körében tapasztalták: náluk a prosztatarák kialakulásának esélye mintegy 53%-kal volt alacsonyabb, mint a kevesebb kávét fogyasztóknál.

A tudóscsoport vizsgálataikat mindezek mellett a kávé rákellenes hatásainak vizsgálatára is kiterjesztette: a koffeinmentes és koffeint tartalmazó kávé bomlástermékeit is tanulmányozták a rákos prosztatasejteken. Elemzéseik szerint a koffeintartalmú kávé képes a daganatos sejtek proliferációját csökkenteni, valamint azok terjedését és áttétképzési potenciálját is mérsékli, ezáltal alátámasztva a tanulmány alapfeltevését. Megfigyeléseik alapján a látott daganatellenes hatás leginkább a koffeinnek köszönhető és nem a kávé más bioaktív összetevőjének.

A látványos eredmények ellenére nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a tanulmány egy igen speciális populációt vizsgált, az eredményeket tehát feltehetően nem pusztán az elfogyasztott kávé mennyisége, hanem annak elkészítési módja is befolyásolhatta – az olaszok ugyanis szigorúan „olasz módon” készítik a kávét; magas nyomáson, igen magas hőfokon és szűrő nélkül, melynek következtében a bioaktív anyagok magasabb koncentrációját tartalmazhatja, mint a bárhol máshol a világon készített kávéfőzetek.

 

Forrás: Medical News Today

Dr. K. O.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.