hirdetés

Olcsóbb a sztentbeültetés az arteria radialison keresztül

A diagnosztikai angiográfia és a kardiológiai sztentbeültetések során ma még ritkán használják az arteria radialison keresztüli behatolást, noha az eddigi tapasztalatok szerint ritkábbak a szövődmények és hamarább mobilizálható a beteg. Egy most megjelent tanulmány szerint e módszer ráadásul költséghatákonyság szempontjából is felülmúlja a lágyéktáji behatolást.

hirdetés

Az ezzel kapcsolatos adatokat a Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes című lap adta közre.

„Az arteria radialison keresztüli katéterbevezetési mód Európában, Kanadában és Japánban inkább elterjedt, mint az Egyesült Államokban, ahol egyelőre még nemigen alkalmazzák. Az idegenkedés oka valószínűleg az, hogy tartanak attól, hogy ezáltal megnövekszik a beavatkozás ideje, nagyobb sugárexpozíció éri a beteget és a vizsgáló személyzetet, és gyakrabban fordul elő sikertelen behatolás − mondja Matthew D. Mitchell, a University of Pennsylvania orvosa. − A mostani vizsgálat azt jelzi, hogy a radialis katéterezés számos intézményben ésszerű alternatívát jelenthet, mellyel csökkenthetők a beavatkozás költségei és a szövődmények előfordulási aránya.”

A most nyilvánosságra hozott vizsgálatban a kutatók 14 olyan korábban megjelent vizsgálat tapasztalatait összesítették, melyben az arteria radialison, illetve arteria femoralison keresztül végzett coronaria-angiográfiákat és sztentbeültetéseket hasonlították össze. Ezt követően a kapott adatokat egy olyan költség-haszon arányt szimuláló modellbe építették be, melynek segítségével meghatározhatták az adott beavatkozás átlagos költségét. A modell az alábbi tényezők közötti különbségeket vette figyelembe: a beavatkozás és az azt követő vérzéscsillapítás időtartama; a más behatolásból végzett ismételt katéterezés költsége, amennyiben az első próbálkozás nem volt eredményes; a beavatkozás szövődményei miatt szükségessé váló kórházi kezelés költsége. Az így kapott adatok szerint a radialis behatoláson keresztül végzett beavatkozások 275 dollárral olcsóbbak, mint a femoralis úton végzetteké. Az eredmények nem változtak jelentősen attól függően, hogy pontosan mely körülményeket vitték bele a szimulációs modellbe.

Az analízis azt is igazolta, hogy a kétféle módszer esetében nem különbözik jelentősen a sikerességi arány és a nem kívánt kardiovaszkuláris események előfordulása sem. A beavatkozás időtartamával kapcsolatban a kutatók azt találták, hogy a radialis behatolás átlagosan mindössze 1 perc 23 másodperccel hosszabbította meg a beavatkozás idejét.

A szerzők megjegyzik, hogy bár a radialis technika esetében kiegészítő betanulási folyamat szükséges számos egyesült államokbeli kardiológus számára, az arteria radialison keresztül történő katéterezés széles körű elterjedése nyomán jelentősen csökkenhetnek az egészségügyi költségek, hiszen évente országos szinten több mint 1 millió katéterezést végeznek.

„A radialis katéterezési technika nem feltétlenül jelent lényeges költségmegtakarítást azokban az intézményekben, ahol a femoralis behatolások kapcsán kicsi a szövődmények aránya, illetve ahol a radialis katéterezés időtartama rendkívül hosszúra nyúlik – figyelmeztet Craig A. Umscheid, a Penn Medical Center belgyógyász és epidemiológus adjunktusa, a közlemény társszerzője. − Összességében azonban vizsgálatunk azt jelezte, hogy az érrendszeri szövődmények előfordulásának csökkenéséből adódó költségmegtakarítás jóval felülmúlja azokat a többletkiadásokat, melyek abból adódnak, hogy a radialis megközelítés során meghosszabbodik a beavatkozás időtartama, illetve egyes esetekben sikertelennek bizonyul a behatolás.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.