hirdetés

Olvassunk a csecsemőnek

A gyermekgyógyászok szerint a születés után közvetlenül elkezdett felolvasás segíti a csecsemő szókincsének és kommunikációs készségének fejlődését.

hirdetés

Az Amerikai Gyermekorvosi Akadémia mostanában hivatalosan is bejelentette, új irányelve szerint a jövőben a gyermekorvosok a szoptatást és immunizációt érintő szaktanácsok mellett arra is bíztatni fogják a szülőket, hogy már az újszülötteiknek is olvassanak fel különféle szövegeket. Egyre nyilvánvalóbb, hogy szellemi fejlődésünk, az agy fejlődése életünk első három évében zajlik, a felolvasások nagyban segíthetik a kisbabák szókincsének, és egyéb fontos kommunikációs érzékének kifejlődését. 

Egyes iskolázott és ambiciózus szülők már a méhben fejlődő embriónak is verseket olvasnak fel és Mozart zenét játszanak, nekik nem mond újat a javaslat, viszont a kutatások szerint a legtöbb szülő nem olvas fel gyermekének annyit, ami a kutatók és pedagógusok szerint az írást-olvasást megelőző korszak alatt okvetlenül szükséges lenne ahhoz, hogy a gyermek iskolás korában sikeressé válhasson.

Az olvasás, a beszéd és az éneklés is fontos szerepet játszanak a korai gyermekkori szókincs gyarapodásában. Egy csaknem két évtizede végzett kutatás szerint a jómódú diplomások gyermekei már hároméves korukban több milliószor gyakrabban hallottak olyan szavakat, amelyeket a kevésbé képzett, alacsonyabb jövedelmű szülők gyermekei alig-alig hallottak (Risley). Ez persze komoly előnyt jelent a jómódban felnőtt gyerekeknek a későbbiekben. A legújabb adatok szerint ezek a különbségek már másfél éves gyermekeknél is kimutathatók.

Az amerikai kormány egyik, a gyermekek egészségével foglalkozó felmérése szerint a hivatalos szegénységi szint legalább négyszeresét kereső családokban (kb. évi 95.400 US Dollár egy négytagú családban) a gyermekek hatvan százalékának születésüktől kezdve 5 éves korukig naponta olvasnak fel a szülők. Ugyanakkor a hivatalos szegénységi szint alatt élő családokban (évi 23.850 US Dollár alatt egy négytagú családban) ez az arány harminc százalékra csökken.

A gyermekorvosok azt remélik, hogy a kisgyermekes szülők korai és gyakori felolvasásra való bátorításával hozzájárulnak a jobb- és kevésbé jobbmódú, valamint a különböző etnikumú gyermekek között fennálló iskolai teljesítménykülönbségek csökkentéséhez. “Ha az életük első 1000 napját jól indítjuk” – jelentette ki Dr Dipesh Navsaria, a Wisconsin Egyetem Orvosi és Közegészségtani karának gyermekorvos tanársegédje – “akkor később sok bajt elkerülünk, és jóval kevesebb korrekcióra lesz szükség”.

A 60 000 gyermekorvost tömörítő Akadémia ezirányú tevékenységét számos alapítvány, így a Reach Out and Read, a “Too Small to Fail” , a “Next Generation” és a  “Clinton Global Initiative America” támogatja könyvadományokkal és a szülőknek szóló, a felolvasás hasznát ismertető prospektusokkal.

 

Írásunk az alábbi közlemények  alapján készült:

1. The New York Times

2. Risley RT, Hart B. Meaningful differences in the everyday experience of young Amercian children 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.