hirdetés

Ómega-3-zsírsavak

Az ómega-3-zsírsavak szignifikánsan csökkentik a ritmuszavar okozta hirtelen szívhalál kockázatát és a bármely okból bekövetkező halálozást koszorúér- betegségben. Az eikozapentaénsavnak és dokozahexaénsavnak jó forrásai a zsíros halak és a halolaj. A lenmagolaj, a repceolaj és a dióolaj szintén gazdag ómega-3-zsírsavakban. Ezeknek a zsírsavaknak antiarrhythmiás, antitrombotikus és antiinflammatorikus hatásuk is van. Ezzel szemben az ómega-6-zsírsavak, amelyek a legtöbb olajos magban, növényi olajban és húsban megtalálhatók, protrombotikus és proinflammatorikus tulajdonsággal bírnak. Az ómega-3-zsírsavakat a hyperlipidaemia, a hypertonia és a rheumatoid arthritis kezelésére is ajánlják. Naponta összesen 1 g eikozapentaénsav és dokozahexaénsav kell a megfelelő kardioprotektív hatás eléréséhez. Ennél nagyobb dózisban kell adni az ómega-3-zsírsavakat az emelkedett trigliceridszint csökkentéséhez (napi 2–4 g) és rheumatoid arthritisben a reggel nehezen mozduló, illetve fájdalmas ízületek számának csökkentéséhez (legalább napi 3 g). Ennél lényegesen nagyobb dózisban az ómega-3-zsírsavak mérsékelten csökkentik a vérnyomást.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Maggie B. Covington, MD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.