hirdetés

Önmagában vagy trastuzumabbal kombinációban adott lapatinib hatása ErbB2-pozitív, trastuzumabra nem reagáló áttétes emlőrákban – véletlen besorolásos vizsgálat

Célkitűzés
ErbB2-pozitív sejtvonalakban végzett preklinikai vizsgálatok egymást erôsítô kölcsönhatástmutattak ki a lapatinib és a trastuzumab között, ami arra utal, hogy a kettôs gátlás hatásosabb,mint egy önmagában alkalmazott szer. Az EGF104900 vizsgálatban az önmagábanvagy trastuzumabbal kombinációban adott lapatinib aktivitását hasonlítottuk össze ErbB2-pozitív, trastuzumabra nem reagáló áttétes emlôrákban (MBC, metastatic breast cancer).

Betegek és módszerek
Az ErbB2-pozitív, áttétes emlôrákban szenvedô betegeket, akiknek betegsége rosszabbodotta korábbi, trastuzumabot tartalmazó kezelés mellett, véletlenszerûen két csoportbasoroltuk: az egyik csoport csak lapatinibet, a másik lapatinib és trastuzumab kombinációjátkapta. A progressziómentes túlélést (PFS, progression-free survival) választottuk elsôdlegesvégpontnak. A másodlagos hatásossági végpontok közé az alábbiak tartoztak: összegzettválaszarány (ORR, overall response rate), kedvezô klinikai hatást mutató betegek aránya(CBR, clinical benefit rate); teljes és részleges remisszió, valamint stabil betegség, legalább24 héten át), valamint teljes túlélés (OS, overall survival).

Eredmények
Az eredeti besorolás szerinti csoport betegei (n = 296) között, akik elôzôleg mediánértékbenhárom, trastuzumabot tartalmazó sémát kaptak, a lapatinib/trastuzumab kombináció jobbnakbizonyult, mint az önmagában alkalmazott lapatinib a PFS (kockázati arány [HR, hazardratio]= 0,73; 95%-os megbízhatósági tartomány [CI, confidence interval]: 0,57–0,93; p = 0,008)és a CBR (24,7% kombinációs kezelés esetén és 12,4% monoterápia mellett; p = 0,01)szempontjából. A teljes túlélésben javuló tendenciát figyeltünk meg (HR = 0,75; 95% CI:0,53–1,07; p = 0,106). Az ORR szempontjából nem volt különbség (10,3% kombinációskezelés esetén és 6,9% monoterápia mellett; p = 0,46). A leggyakoribb nemkívánatosesemények a következôk voltak: hasmenés, bôrkiütés, hányinger, fáradtság; a hasmenésgyakrabban fordult elô a kombinációs kezelési karon (p = 0,03). A tünettel vagy tünet nélkülelôforduló kardiális események elôfordulási gyakorisága csekélynek bizonyult (kombinációskezelés esetén 2%, illletve 3,4%; monoterápia mellett 0,7%, illetve 1,4%).

Következtetések
A lapatinib/trastuzumab kombinációs kezelés az önmagában adott lapatinibhez viszonyítvaszignifikánsan jobban javította a progressziómentes túlélést és a klinikai elôny mértékétolyanoknál, akiknek betegsége korábban a trasuzumab-alapú kezelés mellett progressziótmutatott. Ez – elfogadható biztonságossági profil mellett – kemoterápiamentes lehetôségetkínál az ErbB2-pozitív, áttétes emlôrákban szenvedô betegek számára.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Kimberly L. Blackwell, Harold J. Burstein, Anna Maria Storniolo, Hope Rugo, George Sledge, Maria Koehler, Catherine Ellis, Michelle Casey, Svetislava Vukelja, Joachim Bischoff, Jose Baselga és Joyce O’Shaughnessy
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.