hirdetés

Opioid agonisták szerepe opioid függőségben

Egy most megjelent tanulmány erősen támogatja az opioid agonisták (methadon, buprenorphin) használatát opioid függőségben.

hirdetés

Az USA-ban 2017-ben 47.600 személy vesztette életét opioid túladagolás következtében, ami óriási népegészségügyi problémát jelent. Számos bizonyíték szól amellett, hogy az opioid-függőségben szenvedő betegeknél (OUD, opioid use disorders) hosszú ideig adagolt opioid agonista gyógyszerekkel javíthatunk ezen a szomorú mutatón. Az egyedüli detoxikálással, vagy a viselkedési/környezeti/pszichológiai kezeléssel szemben az opioid agonistákkal végzett kezelés növeli a opioid szerekkel szembeni ellenállást, csökkenti az illegális, törvénytelen opioid-használatot, és segíthet megelőzni a különböző fertőző betegségek/nemi betegségek transzmisszióját.

Egy Angliában végzett kohorsz vizsgálat szintén azt igazolta, hogy a gyógyszeres kezelés mellett jóval kevesebb halálos túladagolás figyelhető meg. Egy Kaliforniában végzett vizsgálat is lényegesen csökkent drog túladagolással összefüggő halálozási kockázatot mutatott ki azoknál, akik methadon fenntartó kezelést kaptak azokhoz képest, akik mindössze egy 3 hetes detoxikáló programban vettek részt. Ugyanakkor az is ismert, hogy a gyógyszeres kezelés felfüggesztése után szaporodnak a túladagolások, és az egyéb kezelések után is megnő a túladagolások száma, de kérdés, hogy az opioid agonitákkal történő kezelés utáni túladagolás veszélye vagy a kezeletlenül hagyott állapot jár-e nagyobb kockázattal? A legtöbb orvos az első verzió mellett voksol és az említett és más hasonló megfigyelések ellenére az OUD kezelésre szakosodott amerikai centrumok mintegy 70%-ában nem használják az opioid agonistákat, és a legtöbb speciális kezelési program fel sem ajánlja ezt a lehetőséget.

Az új vizsgálatban ismételten igazolták a gyógyszeres kezelés hasznosságát: az anti-opioid gyógyszeres kezeléssel 80%-kal csökkent az opioid túladagolás következtében fellépő halálozás az ilyen gyógyszerekkel nem kezelt OUD-s betegek halálozásához képest.

A Dr. Noa Krawczyk (Center of Opioid Epidemiology and Policy, Department of Population Health at NYU Langone Health) vezette kutatás eredményei az Addiction 2020. februári számában jelentek meg online. Maryland államban 2015-2016-ban több mint 48.000 OUD-ben szenvedő beteg fordult meg a speciális rendeléseken, akik 72%-a kapott gyógyszeres kezelést, 28%-a viszont nem. A vizsgált időszakban 371 opioid túladagolás következtében beállt halálesetet jegyeztek fel. A gyógyszeres kezelési időszakban jelentősen csökkent a túladagolás következtében fellépett halálozás a gyógyszeres kezelést nem alkalmazó időszakhoz képest (igazított HR: 0,18, 95%CI 0,08-0,40). A túladagolásból származó halálozás viszont jelentős mértékben megnőtt azoknál, akiknél abbahagyták a gyógyszeres kezelést (igazított HR: 5,85, 95%CI 3,10-11,02), de azoknál is, akiknél a gyógyszermentes kezelést függesztik fel (igazított HR: 5,45, 95%CI 2,80-9,53), tehát a különféle kezeléseket abbahagyóknál egyaránt alapvetően felszaporodik a túladagolások száma. A gyógyszeres kezelés elkezdése jelentős lépés, de a kezelés felfüggesztésének időpontja legalább ugyanannyi megfontolást igényel. A szerzők hangsúlyozzák: „Emiatt el kell hárítanunk a gyógyszeres kezelés folytatása előtt tornyosuló akadályokat, fel kell használni mindent a kockázat csökkentésére, és olyan stratégiákat kell alkalmazni, hogy az OUD-ban szenvedő beteg lehetőség szerint tovább maradjon a terápián alatt.”

A tanulmányhoz fűzött kommentárjában Dr. Marc Larochelle (Boston Medical Center, Massachusetts) egyértelműen bizonyítottnak látja, hogy az opioid agonista gyógyszeres kezelés lényegesen csökkenti az opioid túladagolásból származó halálozást. „Nem meglepő viszont, hogy a kedvező hatás csak az aktív kezelések alatt figyelhető meg. Minél több betegnél indítjuk el a gyógyszeres kezelést, annál több erőfeszítésbe fog majd kerülni a betegek kezelésben való megtartása is. Egyre inkább elfogadottá válik az OUD anti-opioid szerekkel történő gyógyszeres kezelése, de sokan a kezelést csak átmenetinek gondolják, és csak rövid ideig alkalmazzák.” Pedig „tudjuk, hogy az opioid függőség egy krónikus, vissza-visszatérő állapot, és azt is tudjuk, hogy a hosszan adagolt anti-opioid kezelés hatásos. Ezt tudatosítani kell az egészségügyi döntéshozókban is, hogy könnyebb legyen az arra rászorulóknak az ezekhez a gyógyszerekhez való korlátozás nélküli hozzáférés, mindaddig, ameddig azt kezelőorvosuk szükségesnek ítéli.”

Források:

1. Brooks M. New data strongly support opioid agonist for addiction. Medscape Medical News > Psychiatry News. February 28, 2020.

2. Krawczyk N, Mojtabai R, Stuart EA, et al. Opioid agonist treatment and fatal overdose risk in a state-wide US population receiving opioid use disorder secvices. Addiction. Published online February 24. 2020. DOI:10.1111/add.14991

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.