hirdetés

Óriási különbségek a daganatos gyógyszerek áraiban

A Lancet Oncology-ban 2015. december 3.-án megjelent tanulmányban 16 európai országban, valamint Ausztráliában és Új-Zélandon vizsgálták az újabb daganatos gyógyszerek árát, és 25%-388%-os különbségeket találtak.

hirdetés

A vizsgált 18 jó gazdasági helyzetben lévő ország közül a 16 európai: Ausztria, Belgium, Dánia, Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svájc és Svédország mellett Ausztráliát és Új-Zélandot is vizsgálták. A vizsgálatot Dr. Sabine Vogler (WHO Collaborating Centre for Pharmaceutical Pricing and Reimbursement Policies, Wien, Ausztria) vezette.

A vizsgálat 31 nem generikus onkológiai gyógyszer közül egyetlen egy sem volt 10 - Eurónál olcsóbb, négynek 250 - 500 Euró között, kettőnek 500 - 1000 Euró között, míg hét gyógyszernek az 1000 - Eurót is meghaladja az egységenkénti ára. A legdrágább gyógyszerek egyike a plerixafor (Mozobil®, Genzyme), melyet limphomás vagy mieloma multiplexes betegeknél használnak a hematopoietikus őssejt-transzplantáció során az őssejtek mobilizálására, egységenkénti ára 5824,25 - Euró (!).

A jó és az alacsonyabb gazdasági helyzetbe sorolt országok között 10 gyógyszer ára 28-50%-os, 16 gyógyszeré 50-100%-os, további 3 gyógyszeré 100-200%-os eltérést mutatott. A legnagyobb különbség a jó és a rossz gazdasági helyzetben lévő országok között csaknem 400%-os 8egészen pontosan 388%) volt a gemcitabin esetében (42,91 - Euró Ausztráliában és 209,33 - Euró Új-Zélandon), de 223%-os eltérés volt az interferon alfa-2b esetében is (Görögországban 104,65 - Euró, de Németországban ugyanaz 338 - Euró egységenként). Az onkológiai gyógyszerek árai az Egyesült Királyságban, Görögországban, Portugáliában és Spanyolországban a legalacsonyabbak, míg a legmagasabbak Németországban, Svájcban és Svédországban.

Egyébként elég nehéz az egyes gyógyszerek aktuális árait megszerezni, leginkább a listaárak tudhatók, hisz az ártárgyalásokon a gyárak különböző engedményei , rabattjai, stb. titkosak, ezért a szerzők az országok közötti egyesített beszerzést illetve a titkos diszkontok kizárását javasolják a betegek egyenlő gyógyulási esélyei érdekében.

Dr. Wim H. van Harten (The Netherlands Cancer Institute, Amsterdam) ugyanebben a Lancet Oncology-ban megjegyezte, hogy az eredményeket az európai Ráintézetek (OECI) és a nem-OECI Cancer Care Europe 51 tagjának is megküldték, hogy adjanak tájékoztatást a valódi beszerzési árakról. A megkeresésre 15 ország 21 rákközpontja válaszolt is, ennek alapján a valódi beszerzési árak az egyes országokban legfeljebb 58%-os különbséget mutatnak – a rabbatokat, diszkontokat sehol sem vették számítva. Például: az 50 mg-os ipilimumab ampulla hivatalos ára Spanyolországban 4086,54 - Euró, míg az aktuális ára 2338,83 – Euró, viszont Franciaországban mindkét ár (a hivatalos és az aktuális) egyformán 3535,50 – Euró. Dr. van Harten is azon a véleményen van, hogy az egyes országok és az egyes tudományos társaságok közös akciói lennének szükségesek ahhoz, hogy a modern gyógyszerekhez gyorsan és egyformán hozzájusson a beteg. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy az adatok szerint volna mód a jelntős árcsökkentésre, mert a korszerű gyógyszerhez való hozzáférés egy daganatos beteg életében kritikus lehet.

A referáló megjegyzése: az originális gemcitabin 1000 mg por infúzióhoz ára itthon 36 203 – Forint (kb. 115 – Euró), az innovatív ipilimumab 10 ml ára itthon 1 270 388 – Forint (kb. 4072 – Euró), a plerixafor ára itthon 1 778 358 – Forint (kb. 5700 – Euró), pedig nem vagyunk a „gazdag” országok között.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News > Oncology

2. The Lancet Oncology

3. The Lancet Oncology

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.