hirdetés

Összehasonlíthatók-e a vakcinák hatásossági adatai?

Már 5 vakcina esetében rendelkezünk fázis III vizsgálatok hatásossági adataival, ám ezek az eltérő vizsgálati körülmények között csak korlátozottan alkalmasak közvetlen összehasonlításra. Nézzünk egy kicsit a számok mögé!

hirdetés

A Novavax és a Johnson & Johnson oltóanyagának, valamint az orosz Szputnyik V-nek a hatásossági számai is nyilvánosságra kerültek a közelmúltban, így a Pfizer/BioNTech és a Moderna készítményeivel együtt már 5 vakcináról rendelkezünk fázis III adatokkal. (A legfrissebb hírek szerint a kínai Sinopharm készítményének hatásossága 79%, de ezek egyelőre köztes értékelésből származó adatok.) Elemzők szerint továbbra is a Pfizer és a Moderna jár legelőrébb az eladásokban, ami várhatóan a jövőben is így marad, mivel mindkét cég megfelelő eszközökkel rendelkezik arra, hogy az újonnan megjelenő variánsok ellen is gyorsan tudjon kifejleszteni mRNS alapú oltóanyagokat, amennyiben szükséges. A legfrissebb piaci elemzések szerint a Moderna csak az idei évben 14 milliárd dolláros árbevételt realizálhat. Az ilyen prognózisokba mindig beleszámolják az adott oltóanyag hatásosságát is, de nem árt kicsit részletesebben megvizsgálni, hogy ezek a számok milyen körülmények között születtek, és hogy egyáltalán összehasonlíthatók-e egymással. Rögtön itt van a Johnson & Johnson vakcinájának 66%-os hatásossága, ami messze elmarad ugyan a többi oltóanyag 89-95% közötti paraméterétől, ám ezek a számok a klinikai vizsgálatokban részt vett populációk különbözősége és az időközben megjelent új variánsok miatt nem alkalmasak közvetlen összehasonlításra. Azt minden vállalat elismerte, hogy a hatásossági számok országról-országra változnak, de különösen szembetűnő ez a Novavax és a Johnson & Johnson esetében, mivel ezek a cégek a fázis IIb illetve fázis III vizsgálatok egy részét Dél-Afrikában végezték, ahol már egy új variáns fertőzte meg a vizsgálati populáció jelentős részét (lásd részletesebben korábbi cikkünket: Tudnivalók a Novavax COVID-19 vakcinájáról). A Pfizer és a Moderna is azon gondolkodik, hogy az új variáns ellen egy booster vakcinát fejleszt ki, mivel laboratóriumi körülmények között saját vakcináik hatásossága is lecsökkent az új variánssal szemben, de in vivo eredmények egyelőre nem állnak rendelkezésre.

A korábbi vizsgálatok adatai szerint a Pfizer és a Moderna, valamint a legújabb adatok szerint az orosz Gamaleja Intézet vakcinája is 90% feletti hatásosságot mutatott, míg az AstraZeneca esetében egy adagolási hiba borzolta a kedélyeket. Ennél az oltóanyagnál az összesített fázis III eredmények 70%-os hatásosságot jeleztek, de az első oltást csak fél dózisban kapó betegeknél 90% körüli hatásosságot jegyeztek fel (lásd részletesebben korábbi cikkünk: Tudnivalók az AstraZeneca vakcinájáról „Egy szerencsés véletlen” fejezetét). Bár a Johnson & Johnson (Janssen-Cilag) oltóanyaga, az Ad26.COV2.S hatásossága a fentieknél alacsonyabb, rendelkezik több olyan kedvező tulajdonsággal, amelyek akár ellensúlyozhatják is ezt a paramétert például a rendelkezésre állás tekintetében. Egyrészt ezt az oltóanyagot a nagy elemszámú fázis III ENSEMBLE klinikai vizsgálatban (NCT04505722) egydózisos adagolásban is értékelték 30 ezer emberen, és már egy adag beadását követően is igen jó hatásosságot mutatott. Másrészt a Janssen csak a Pfizerrel és a Modernával összehasonlítható disztribúciós hálózattal rendelkezik, ráadásul ezen vállalatok készítményeitől eltérően a vakcina egyszerű hűtéssel is három hónapig eltartható. Külön vizsgálták az oltóanyag hatásosságát súlyos betegeken, és ebben a populációban 85%-os hatásosságot jegyeztek fel, illetve fontos az is, hogy hospitalizáció és elhalálozás ellen a nagy elemszámú fázis III vizsgálat eredményei szerint teljes védelmet nyújtott. Piaci várakozások szerint a Johnson & Johnson és a Novavax a második félévben már felzárkózhat a Pfizer és a Moderna eladási mellé, ám mivel ezek a vakcinák korábban kerültek piacra és a vizsgálatok során kimutatott hatásosságuk is nagyon jónak számít, vélhetően nemcsak az idei év végéig vezetik majd az eladásokat, hanem az esetleges ismétlőoltások piacán is dominálnak majd.

Az előző heti uniós engedélyeztetést követően az AstraZenecánál is felmerültek aggályok a kiszállított mennyiségekkel kapcsolatosan. A cég vasárnap kiadott közleménye szerint az első negyedévben összesen 40 millió adag kiszállítása várható – ez a fele a vállalat által előzetesen kitűzött célnak. Az SVB Leerink elemzői szerint az AstraZeneca idei, oltóanyagból származó árbevétele 1,9 milliárd dollár lesz, a következő évben pedig már 3 milliárd körül alakul, ami azért ilyen alacsony, mert a cég közölte, hogy a világjárvány alatt nem terhel profitot a vakcináira. 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

While Pfizer and Moderna hold the lead, new data from J&J, Novavax show there's 'room for everyone' in the market: analysts

Novavax COVID-19 vaccine 90% efficacious in phase 3, but protection plummets against one variant

Pfizer and Moderna haven't proven their COVID-19 vaccines shield against new variants: analysts

J&J single shot sees 66% efficacy in moderate COVID-19, 85% in severe cases; shares fall

AstraZeneca's COVID-19 shot scores European authorization as production holdups linger

EU: AstraZeneca to supply 9 million more vaccine doses

Chinese Covid-19 Vaccine Is 79% Effective, Interim Phase 3 Results Show

 

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.