hirdetés

Osteoporosis – bevezető

A Deutsche Medizinische Wochenschrift ez évi 17. számában négy továbbképző jellegű közlemény jelent meg az osteoporosisról. A rövid, áttekinthető cikkek a betegség két lehetséges oki tényezőjével, a malabsorptióval és a diabetes mellitusszal, továbbá az osteoporosis bizonyítékokon alapuló kezelésével és a rehabilitáció kérdéseivel foglalkoznak.

Felszívódási zavarok

A malabsorptio, ezen belül a coeliakia vagy gluténszenzitív enteropathia a másodlagos osteoporosis viszonylag gyakori oka. Az alapbetegség kórisméje és differenciáldiagnosztikája azonban nem mindig egyszerű.1 Jelen esetben a típusos hasmenés hiánya megtéveszthette a beteget először vizsgáló gasztroenterológust. Ezért indult – tévesen – a primer osteoporosis diagnózisa alapján a 60 éves nőbeteg kezelése, egyedül a gerincen mért csökkent ásványianyag-sűrűség (BMD) miatt. Csak az ismétlődő gyomorpanaszok keltettek gyanút a belgyógyászban.

Az elsősorban örökletes természetű tejintolerancia egyidejű fennállása is félrevezető lehetett, mert ez is okozhat csökkent denzitással járó osteopathiát. A diagnosztikát illetően a cikk figyelmeztetése („Ne feledkezzünk meg a coeliakiáról!”) jogosnak tűnik. A vázolt menetrendtől a hazai gyakorlat csak kevéssé tér el. Az eset látványosan alátámasztja, hogy a csont-denzitometria önmagában nem elegendő az osteoporosis kórisméjének felállításához.

A laboratóriumi adatok a csontanyagcsere-változás dinamikáján túl annak hátterére, többek között a BMD nem osteoporosis okozta csökkenésére utalhatnak – jelen esetben a felszívódás zavarát előidéző autoimmun betegségre.

A hazai gyakorlatban elsősorban a csontbiopszia maradna el, hiszen az osteomalacia bemutatott klinikai-laboratóriumi képe hiányos. Feltehető volt, hogy elhúzódó D-vitamin-hiány áll fenn, és a tejfogyasztás mellőzése krónikus kalciumhiányt is okozott: e tekintetben az alkalmazott terápiával egyetérthetünk. Nem világos, hogy miért volt szükség az intravénás biszfoszfonát-kezelésre. Várható volt ugyanis, hogy a gluténmentes étrend önmagában javulást eredményez a bélbolyhok állapotában, s a kalcium- és D-vitamin-pótlás a javuló felszívódás következtében a csontanyagcsere normalizálódásához vezet. Kortikoszteroid adására valószínűleg a klinikai panaszok gyors enyhülése miatt nem került sor. Csökkent csontsűrűség esetén mindig indokolt malabsorptióra is gondolni, és gyanú esetén alkalmazni a megfelelő diagnosztikus algoritmust. A coeliakia kezelésének hazai gyakorlata a csontanyagcsere szempontjából konzervatívabb a németnél, de hasonlóan eredményes lehet, így további követése javasolható.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Balogh Ádám
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.