hirdetés

Óvatosan a távirányítóval!

A fájdalmas bőrhólyag képében jelentkező, és bőrről a bőrre terjedő methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus fertőzést okozó baktériumtörzsek a beteg gyermekek környezetében elsősorban a tv távirányítón és az ágyneműn telepednek meg.

hirdetés

A methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus fertőzést egy, a szokványos antibiotikumokra nem reagáló Staphylococcus törzs okozza. Rendszerint kórházakban, vagy más egészségügyi intézményekben (ápoló otthonokban, dialízis centrumokban, stb.) indul, ilyenkor az egészségügyi tevékenységgel összefüggő („health care-associated”) MRSA-ról, azaz HA-MSRA-ról beszélünk, hiszen az invazív eljárásokat, beavatkozásokat, tubusok és ízületi protézisek behelyezését követheti. Ha a civil életben indul, akkor a közösséggel összefüggő („community-associated”) MRSA-ról, azaz CA-MRSA-ról beszélünk, ami leggyakrabban fájdalmas bőrhólyag képében jelentkezik, és bőrről a bőrre terjed. Főleg a közvetlen kontaktussal járó sportokban (birkózás), a nem túl tiszta környezetben (katonai táborok, gyermekotthonok, börtönök), és homoszexuális férfiakon fordul elő. A bőrön először pattanásra, pókcsípésre emlékeztető kicsiny piros púpocska keletkezik, amely gyorsan a mélybe bukva - sebészi feltárást igénylő- fájdalmas tályoggá alakulhat. Néha csak a bőrt érinti, de ha a mélybe terjed, a véráram útján a csontokat, az ízületeket, a szívbillentyűket, és a tüdőket is fenyegeti. Bár reagál bizonyos antibiotikumokra, legjobb a megelőzéssel és a helyi kezelésekkel indítani (kézmosás (!), sebek fedőkötése, tályogok drainálása, sportolás utáni fürdés, ágyneműk fertőtlenítése, stb.), és az erre alkalmas antibiotikumokat a komolyabb esetekre tartogatni.

A JAMA Pediatrics 2014. szeptember 8.-i számában online megjelent, hogy az MRSA-val fertőződött gyermekek otthonában a leggyakrabban használt eszközök felszínén kimutathatók a baktériumok. A fertőződött gyermekek csaknem a felének otthonában találtak a kutatók MRSA-t az ágyneműn, a tv távirányítókon, a fürdőszobai kéztörlőkön, sőt a háziállatokon is. Dr. Stephanie A. Fritz (Department of Pediatrics, Washington University School of Medicine, St. Louis, Missouri) kollégáival 50 aktív, jelenleg is fennálló (két hónapon belüli) MRSA fertőzött 0,6-18,6 év közötti gyermeket vontak be, 58%-uk fiú volt, 64%-uk fehér bőrű volt. A legtöbb gyermek a környező városokban lakott (84%), és átlagosan négytagú családban élt. A házi kedvencek száma 1 és 9 között (átlag 2) mozgott. A gyermekek 42%-ánál egy vagy több baktérium-telep alakult ki, melyek 14 gyermeknél kizárólag methicillin-rezisztens Staphylococcus aureusból álltak, 6 esetben (12%) methicillin-érzékeny törzsekből (MSSA) épültek fel és 1 gyermeknél kevertek voltak. A kutatók felkeresték a beteg gyermekek otthonát, és kérdőíveken jelölték az anamnézist, a higiénés gyakorlatot, a háztartás jellegzetességeit. A háztartásokban a leggyakrabban használt 21 tárgy felszínéről vettek mintákat. Tenyésztésre mintákat vettek minden résztvevő külső orrnyílásából, a hónaljakból és a lágyékhajlatokból, és vettek mintákat a háziállatokról is. A háztartások 64%-ánál (32 háztartás) legalább egy helyen Staphylococcus aureust lehetett igazolni, 8 háztartásban (16%) kizárólag MRSA-t, 15 háztartásban (30%) keverve MRSA-t és MSSA-t találtak, azaz összesen 23 háztartásban (az összes 46%-a) ki lehetett mutatni a methicillin-rezisztens Staphylococcus aureaus fertőzések eredetét. (Kizárólag MSSA volt található 9 háztartásban (18%)).

Az MRSA leggyakrabban az ágyneműn volt kimutatható (18%), utána a tv távirányítók (16%), majd a kéztörlők következtek (15%), de bőven volt baktérium a fürdőszoba villanykapcsolóján és a mosdóban is. „Érdekes, hogy a leggyanúsabb helyek (WC ülőke, kilincsek) nem szerepeltek rezervoárként” - írták a közleményben. A 26 vizsgált kutyából 6-nál (23%) volt kimutatható a S. aureus, míg a 14 macskából csak 1-ben (7%). A hat érintett kutya közül egynél az utóbbi fél évben bőr- és lágyrész-fertőzés zajlott le.

A gyermekekből, háziállatokból, háztartási eszközök izolátumaiból összességében 7 Staphylococcus törzset tenyésztettek ki.

Szerzők kiemelték, hogy a háztartás eszközein hosszú ideig képes az MRSA megmaradni – aminek kockázatát a jelenlegi guideline-ok nem veszik figyelembe, tehát szükség lehet a higiénés stratégiák átértékelésére: a törülközők használat utáni kifőzése, vagy a szappanok cserélése nem látszik elegendőnek az MRSA terjedésének megelőzésére, hiszen több más eszközön is ott vannak a baktériumok.

Szerkesztőségi közleményében Dr. Aaron M. Milstone (Division of Infectious Diseases, Johns Hopkins University School of Medicine, Baltimore, Maryland) kifejtette, hogy a közlemény számos kérdést vet fel, pl. milyen szerepe van a környezeti kontaminációnak a visszatérő vagy járványos bőr- és lágyrészfertőzésekben? A háztartásban végzett nagytakarítás erősíti-e a dekolonizációs stratégiák eredményességét? A gyermek viszi haza a fertőzést, vagy onnan kapja azt? Ezek megválaszolása további vizsgálatokat igényel.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News

2. JAMA Pediatrics

3. JAMA Pediatrics

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.