hirdetés

Paracetamol túladagolás

Egy amerikai felmérés azt mutatta, hogy a paracetamolt szedő felnőttek egy része sok esetben hajlamos az előírt napi mennyiségnél több gyógyszer bevételére.

hirdetés

A most megjelent tanulmány szerint a megfázás/influenza jelentkezésének első napján a megkérdezett felnőttek jelentős része 24%-kal több paracetamolt vesz be a maximálisan előírt napi 4000 mg-os adagnál (a túladagolás átlagosan 5,3%-ban történik, ami a megfázásos/influenzás időszakban 6,5%-ra emelkedik).

A paracetamol (más néven acetaminophen) az egyik leggyakoribb gyógyszer, amit típusosan fájdalom-, illetve lázcsillapításra használunk. Vény nélkül kapható formái gyakran egyéb megfázás-elleni gyógyszereket (NSAID-okat, köptetőket, köhögéscsillapítókat, másik lázcsillapítót, antihisztaminokat, ephedrint) is tartalmaznak. Opioid fájdalomcsillapítókkal kombinálva a posztoperatív fájdalom enyhítésére, de még daganatos betegek fájdalomcsillapítására is alkalmas. Az ajánlott dózisokban biztonságosnak mondható, még terhességben és a szoptatás idején is. Ritkán bőrkiütéseket okoz, túlzott adagokban viszont májkárosodáshoz, illetve a vesetubulusok károsodásához vezethet.

Dr. Saul Schiffman (Pinney Associates in Pittsburgh, Pennsylvania) és munkatársai online kérdőíves vizsgálatukban 14.481 olyan amerikai felnőtt válaszait elemezték, akik a 2011 és 2016 közötti időszakban paracetamol tartalmú gyógyszert használtak a válaszadás előtti egy hónapban. A résztvevők átlagos életkora 44 év volt, 61%-uk nő volt, 46%-ban 50.000 US Dollárnál alacsonyabb volt az évi jövedelmük. A kutatók nem kérdeztek rá konkrétan a paracetamol készítményekre, a betegeknek arról kellett a beszámolniuk, hogy az elmúlt 7 nap során milyen gyógyszereket vettek be, és milyen adagban. Az adatok összegzése alapján a válaszadók 6,3%-a (95%CI 6,0%-6,6%) a vizsgált egy hét során legalább egy napig az előírtnál nagyobb paracetamol adagokat vett be az influenzás időszakban (amikor a lakosság 33,2%-a használ ilyen készítményeket) az átlagos időszak 5,3%-ával szemben (OR: 1,24, 95%CI 1,04-1,48) (ekkor a lakosság 24,8-a vásárol paracetamol tartalmú szereket). A kombinált szereket használók 3,7%-a lépte túl a 4000 mg-os maximális napi adagot. A megkérdezettek 1,4%-a (95%CI 1,2%-1,6%) vett be 4 napon keresztül 4000 mg fölötti adagot, és 0,2%-uk (95CI% 0,2%-0,3%) szedett 8000 mg-nál nagyobb adagot legalább 4 napon keresztül.

Mivel ilyen túlzott adagokban a gyógyszer komoly, esetleg végzetes májkárosodást okozhat, a paracetamolt használó betegeket fontos lenne valamilyen módon figyelmeztetni a veszélyekre. A túladagolás elsősorban a könnyű hozzáférhetőség miatt van. Legtöbbször a felső légúti hurutban, vagy éppen influenzában szenvedő betegnek fogalma sincs a recept nélkül vásárolt készítmény összetételéről, természetesen annak paracetamol tartalmáról sem. A gyógyszerészeknek fel kell hívniuk a vevők figyelmét a betegtájékoztatón feltüntetett adagolás szigorú betartására.

Gyógyszertúladagolás miatt az USA-ban 112.000 telefonhívás érkezik a mérgezési osztályok felé, 59.000 a sürgősségi osztályon tett vizit és 38.000 esetben szükséges kórházi felvétel. A szerzők maguk is felhívják a figyelmet arra, hogy a vizsgálat csak a gyakori paracetamol használókról szól, az eredmények nem vonatkoztathatók az ország egész népességére, de mindenképpen rámutatnak arra, hogy a lakosságnak több információra van szüksége a gyógyszerrel kapcsolatban – különösen a megfázásos/influenzás /felső légúti hurutos időszakban.

 

Forrás: Medscape Medical News

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.