hirdetés

Pazopanib a lokálisan előrehaladott vagy áttétet adó vesesejtes carcinoma kezelésében: egy véletlen besorolásos, III. fázisú vizsgálat eredményei

Célkitűzés
A pazopanib a vaszkuláris endothelialis növekedési faktor receptorára, a thrombocytaeredetûnövekedési faktor receptorára, valamint a c-Kit fehérjére célzottan ható, per osadható angiogenezisgátló. Ebben a véletlen besorolásos, kettôs vak, placebokontrollosIII. fázisú tanulmányban a pazopanib-monoterápia hatékonyságát és biztonságosságátvizsgáltuk korábban nem kezelt, illetve elôzetesen citokinkezelésben részesült, elôrehaladottstádiumú vesesejtes carcinomában (RCC, renal cell carcinoma) szenvedôbetegek körében.

Betegek és módszerek
A lokálisan elôrehaladott és/vagy áttétes, mérhetô RCC-ben szenvedô felnôtt betegeket2:1 arányban, véletlen besorolással osztottuk be a pazopanib-, illetve a placebokezeléságára. A vizsgálat elsôdleges végpontjaként a progressziómentes túlélést (PFS,progression-free survival) elemeztük. Másodlagos végpontokként a teljes túlélést, ahatásarányt (a szolid tumorok terápiájára adott válaszreakció értékelésére szolgálókritériumrendszer [Response Evaluation Criteria in Solid Tumors] alapján) és a kezelésbiztonságosságát vizsgáltuk. A daganatokról készült radiográfiás felvételeket függetlenbizottság leletezte.

Eredmények
A tanulmányban részt vevô 435 beteg közül 233 fô (54%) korábban nem részesült kezelésben,míg 202 beteget (46%) elôzetesen citokinekkel kezeltek. A pazopanib hatásáraszignifikánsan nôtt a progressziómentes túlélés idôtartama a placebokezeléssel összevetve,úgy a teljes vizsgált populációban (medián PFS 9,2 vs. 4,2 hónap; kockázati arány[HR, hazard ratio], 0,46; 95%-os megbízhatósági tartomány [CI, confidence interval],0,34–0,62; p < 0,0001), mint az elôzetesen nem kezelt betegek alcsoportjában (mediánPFS 11,1 vs. 2,8 hónap; HR, 0,40; 95% CI, 0,27–0,60; p < 0,0001) és a korábban citokinekkelkezelt alcsoportban (medián PFS, 7,4 vs. 4,2 hónap; HR, 0,54; 95% CI, 0,35–0,84;p < 0,001). Az objektív hatásarány a pazopanib-ágon 30%-nak, míg a placebocsoportbanmindössze 3%-nak adódott (p < 0,001). A terápiás válasz fennmaradásának mediánidôtartama meghaladta az egy évet. A kezelés leggyakoribb nem kívánatos hatásai közötta hasmenést, a hipertóniát, a haj elszínezôdését, a hányingert, az étvágytalanságot és ahányást kell megemlíteni. A pazopanibbel és a placebóval kezelt csoport életminôségétösszevetve nem mutattunk ki klinikailag jelentôs különbséget.

Következtetések
A placebóhoz képest a pazopanib szignifikánsan javította az elôrehaladott és/vagyáttétes vesesejtes carcinomában szenvedô, elôzetesen nem kezelt, illetve korábbancitokinterápiánátesett betegek progressziómentes túlélését és szignifikánsan jobbtumorválaszt eredményezett.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Cora N. Sternberg, Ian D. Davis, Jozef Mardiak, Cezary Szczylik, Eunsik Lee, John Wagstaff, Carlos H. Barrios, Pamela Salman, Oleg A. Gladkov, Alexander Kavina, Juan J. Zarbá, Mei Chen, Lauren McCann, Lini Pandite, Debasish F. Roychowdhury és Robert E. Ha
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.