hirdetés
hirdetés

PET-radiofarmakonok: Újdonságok és új lehetőségek

A PET/CT és PET/MR képalkotó technika alkalmazásának „motorja” a radiofarmakonok oldaláról a 18F-fluoro-dezoxiglükóz, amely a sejtek cukorfogyasztásán keresztül mutatja be a tumorok és áttétek patofiziológiáját. Emellett azonban az aminosav-metabolizmus, a sejtfelületi és sejten belüli receptorok keletkezése, az antigének megjelenése, az angiogenezis, a hipoxiás területek kialakulása és az apoptózis mind olyan folyamatok, melyeknek ismerete szükséges lehet a tumorok és áttétek kezelési stratégiájának, valamint a kezelés sikerességének megállapításához. Számos, a felsorolt folyamatokban részt vevő molekulába beépíthető a 18F-izotóp is, azonban bizonyos metabolizmusok vizsgálatához 11C jelzett vegyületekre van szükség. Az összes felsorolt folyamat molekuláris szintű kutatásához nagyon hasznosak lehetnek azok a fémkomplexek, melyek 44Sc, 64Cu, 68Ga, 86Y, 89Zr pozitronemittáló izotópokat tartalmaznak. Magyar Onkológia 58:245–250, 2014

Kulcsszavak: 18F- és 11C-vegyületek, pozitronsugárzó fémizotópok, onkológiai diagnosztika

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Környei József
a szerző cikkei

Mikecz Pál
a szerző cikkei

Tóth Gyula
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.