hirdetés

Pfizer a COVID vakcina hamarosan gyermekeknek is

A Pfizer és a BioN/Tech azzal a kéréssel folyamodott az amerikai gyógyszerügynökséghez (FDA), hogy terjessze ki a COVID vakcinájuk törzskönyvezését a 12 év fölötti fiatalokra is.

hirdetés

A gyártók a következő napokban hasonló kéréssel fordulnak majd a világ többi gyógyszer-engedélyeztetést végző egyéb testületeihez is. A cégek március 31-én jelentették be annak a sikeresen befejeződött Fázis III vizsgálatuknak az eredményét, melyben 2260 fiatal, 12 és 15 év közötti gyermek  illetve serdülő részvételével végeztek. A vizsgálat placebo ágába bevont 1129 serdülő közülük 18-an betegedtek COVID-19-ben, a 1131 beoltott fiatal csoportjában egyetlen COVID eset sem fordult elő, azaz a vakcina ezt a korcsoportot 100%-ban megvédte a betegségtől. Az eredmények birtokában eltekintettek a vizsgálat további folytatásától és kiterjesztésétől. A Pfizer reméli, hogy az engedélyezett oltások megindulhatnak még a következő iskolaév kezdete előtt.

Az oltásoknak ugyanolyan mellékhatásai voltak, mint amiket a 16-25 év közöttiek csoportjában észleltek, és a második vakcina-adag után 1 hónapon belül robosztus antitest válasz alakult ki.

A Pfizer-BioNTech vakcina jelenleg csak 16 éves kor fölött adható. Az oltóanyagokat gyártó vállalatok véleménye szerint vakcináik 6 hónapos kor felett adhatóak. A 12-15 éveseken elért eredmények fényében most megkezdődtek a még fiatalabb korosztályok bevonásával is a fázis III. vizsgálatok, az 5-11 éves gyermekek már a múlt héten meg is kapták az első adagokat, a 2-5 évesek oltása a jövő héten kezdődik.

A Moderna vakcina 18 év fölöttieknek engedélyezett az USA-ban, jelenleg 12 és 18 év közöttieken végeznek vizsgálatot, de egy külön vizsgálatban már beadták az első adagokat a 6 hónapos és 12 év közötti gyermekeknek. A Johnson & Johnson vakcináját egy hónappal ezelőtt engedélyezték az USA-ban, szintén vizsgálatokat indít már áprilisban a 12-17 éves fiatalok között, kezdetben csak néhány serdülőkorú bevonásával és a megfelelő biztonságosság esetén tágítják majd az oltottak körét.

Forrás: Goodman B. Pfizer asks FDA to extend use of COVID vaccine to ages 12-15. Medscape Medical News. April 09, 2021.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.