hirdetés

Plakkos psoriasis elleni oldat

Az FDA 2019. április 25-én engedélyezte a plakkos psoriasis kezelésére szolgáló Duobrii (halobetazol propionát és tazarotén) készítményt.

hirdetés

Az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszer Hatósága (FDA) 2019. április 25-én engedélyezte a felnőtt betegek plakkos psoriasisának kezelésére javallott Duobrii (hatóanyag: 0,01% halobetazol-propionát és 0,045% tazarotén, gyógyszerforma: topikális oldat, külsőleg) nevű készítményt (kérelmező: Bausch Health Companies Inc és annak dermatológiai üzletága, az Ortho Dermatologics). A Duobrii az első és mindezidáig egyetlen olyan topikális oldat, amely a két hatóanyagot egyetlen oldatban tartalmazza. A halobetazol-propionát egy szteroid gyulladásgátló, mely hatásos a plakkok feltisztításában, míg az A-vitamin-származék tazarotén a plakkok kialakulását előidéző sejtek növekedésének gátlásával teszi teljesebbé a tisztítási folyamatot. A vényköteles készítmény naponta egyszer, legfeljebb 52 hétig használható, és vékonyan kell felvinni az érintett bőrfelületre.

A plakkos psoriasisról

A psoriasis krónikus gyulladásos bőrbetegség, mely általában jól körülírt területen plakkos elváltozásokkal jár, számos típusánál pedig ízületi érintettség is diagnosztizálható. A betegek jelentős része állandó, kiterjedt bőrtünetektől szenved, funkcionális képességük, életminőségük, általános egészségi állapotuk rendkívül kedvezőtlen. Az európai országokban a betegség az össznépesség 1,4-2%-át érinti, Magyarországon 140-200 ezer ember szenved manifeszt vagy látens módon, az Egyesült Államokban pedig körülbelül 7,5 millió ember szenved a psoriasis valamely formájában, melyek közül a plakkos psoriasis a leggyakoribb: a betegek 80%-át érinti.

A psoriasis kezelését alapvetően a bőrtünetek kiterjedtsége, lokalizációja és jellege, illetve az egyéb kísérő tünetek (arthropathia) jelenléte határozza meg. A kezelést elsősorban a rendelkezésre álló lokális, szisztémás és fototerápia jelenti. A kis kiterjedésű betegség esetén (a testfelület kevesebb, mint 15%-a) a lokális kezelés preferálható. A nagyobb kiterjedésű psoriasisban (PASI>15, a testfelület több, mint 15%-a) a fototerápia és a szisztémás kezelés (metotrexát, ciklosporin, retinoidok) alkalmazása kerül előtérbe. A súlyos szisztémás kezelésre nem reagáló, továbbra is aktív kórfolyamatokban a biológiai terápia szűk betegcsoport számára indokolt lehet. A Bőrgyógyászati Szakmai Kollégium állásfoglalása szerint, a hagyományos lokális és szisztémás kezelésekre nem, vagy nehezen reagáló betegek aránya 1-5%-ra becsülhető. Tekintettel arra, hogy a biológiai terápia standard kezeléssel szembeni hosszú távú veszélyei és előnyei csak részben ismertek korai és széles körű alkalmazása középsúlyos és súlyos psoriasisban nem indokolt.

Klinikai vizsgálatok, mellékhatások

A naponta egyszer használatos Duobrii hatásosságát és biztonságosságát két fázis III, prospektív, multicentrikus, randomizált, kettős-vak klinikai vizsgálatban értékelték 18 éve vagy idősebb, közepes-súlyos plakkos psoriasisban szenvedő betegeknél. Az összesen 418 beteg bevonásával végzett vizsgálatok során a Duobrii konzisztensen jobbnak bizonyult a placebónál a 8. héten mért elsődleges végpont tekintetében, de az első vizsgálatban már a negyedik, a második vizsgálatban pedig már a második héten statisztikailag is igazolható előnyt mutatott. A nyolcadik hétre a két vizsgálatban a betegek 36 illetve 45%-ánál sikerült elérni az elsődleges hatásossági végpontot, míg ugyanez a placebo esetében 7 illetve 13% volt. A készítményre terápiás választ adó betegek többségénél a négyhetes utókezelési időszakban sem következett be visszaesés, a terápiás válasz fennmaradt. A klinikai vizsgálatok során leggyakrabban tapasztalt mellékhatások a következők voltak: bőrpír, viszketés, duzzanat, égő érzés, szúró érzés, fájdalom az alkalmazási felületen, folliculitis, bőrelvékonyodás (atrophia), hámlás és kiütések. Egy harmadik, fázis III, multicentrikus, nyílt elrendezésű vizsgálat a Duobrii hosszú távú, egy évnél hosszabb ideig tartó biztonságosságát vizsgálta. A betegek naponta egyszer, nyolc héten át kezelték a készítménnyel, majd egy éven keresztül minden negyedik héten újraértékelték az eredményt, illetve folyamatos kezelést legfeljebb 52 héten keresztül alkalmaztak.

Piaci viszonyok, a termék ára

A Duobrii (100 grammos tubus) listaára 825 dollár (csaknem 240 ezer forint), ami elképesztőnek tűnik, de még így is 50%-kal olcsóbb, mint az Egyesült Államokban a piacon elérhető engedéllyel rendelkező készítmények. A vállalat által biztosított gyógyszer-hozzáférési programban ráadásul a legtöbben 25-40 dollár (7300-11500 forint) közötti áron juthatnak hozzá a gyógyszerhez.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

FDA Approves Duobrii

Duobrii Label (FDA)

FDA approves Duobrii for plaque psoriasis

FDA OKs New Topical Treatment Duobrii for Plaque Psoriasis

A plakkos psoriasis diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.