hirdetés

Pneumococcus-fertőzések

Bevezetés

A S. pneumoniae gyakran okoz az embernél megbetegedéseket. Ezek súlyossága a felső légúti fertőzésektől súlyos invazív betegségekig, így bacteriaemiáig, tüdőgyulladásig és agyhártyagyulladásig terjed. Becslések szerint a Pneumococcus-baktérium világszerte körülbelül egymillió, 5 évesnél fiatalabb gyermek halálát okozta 2005-ben. A halálesetek többsége a fejlődő országokban következett be. A b típusú Haemophilus influenzae (Hib) konjugált vakcina széles körben való elterjedése után a S. pneumoniae lett kétéves kor alatti gyermekeknél a bakteriális meningitis vezető oka. Az Egyesült Államokban 2000-ben egy 7-valens Pneumococcus elleni vakcinát (PCV7) hagytak jóvá csecsemők és gyermekek rutinszerű oltására. A PCV7 a Pneumococcus okozta invazív betegségek (IPD, invasive pneumococcal disease) több mint 80%-áért felelős, valamint véd az antibakteriális szerekkel szemben legnagyobb valószínűséggel rezisztens szerotípusok ellen is.
  Annak ellenére, hogy a célpopulációban és egyéb csoportokban az invazív betegség gyakorisága csökkent, a S. pneumoniae okozta fertőzések továbbra is sok buktatót rejtenek a klinikusok számára. A Pneumococcus- izolátumok antibakteriális szerekkel szembeni rezisztenciája megnehezíti a kezelést.

Kommentár: Dr. Mészner Zsófia

Sherman J. Alter Pneumococcus-fertőzésekről szóló írása figyelemreméltóan alapos munka. Sok ismeretet összegez a Pneumococcus-fertőzés súlyát, a betegség diagnosztikáját és terápiáját, továbbá a megelőzésre használt 7-valens konjugált Pneumococcus- vakcina (PCV-7) alkalmazásával szerzett tapasztalatokat illetően, mely ismeretek alapvetően az észak-amerikai kontinensre vonatkozóak, ám vannak a dolgozatból levonható tanulságok számunkra is, mind a Pneumococcus-infekciók, mind a H1N1-pandémia és a közelgő szezonális influenza szempontjából.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.