hirdetés

PoCT troponin-vizsgálat a szívinfarktus megállapítására

A betegágy mellett vagy rendelőben végezhető troponin-vizsgálattal a betegek nagy többségénél 15 perc alatt biztonságosan kizárható az akut szívinfarktus fennállása. 

hirdetés

A központi laboratóriumokon kívül - pl. a betegágy mellett, a háziorvosi rendelőben, vagy akár a beteg otthonában - végezhető PoCT (point-of-care testing) igen hasznos segítség a gyors diagnózishoz.

A JAMA Cardiology-ban Dr. Martin P. Than (Christchurch Hospital, New Zealand) és munkatársainak októberben megjelent tanulmánya azt állította, hogy „akut koronária-szindrómában evvel az egyszerű vérvizsgálattal a betegek kb. 60%-ában 15 perc alatt biztonságosan ki lehet zárni az akut szívinfarktust.” A kutatók nem láttak különbséget a gyors-teszt és az Abbott i-Stat Tnl-Nx „point-of-care” vizsgálat, valamint a magas érzékenységű troponin I vizsgálat (hs-cTnl) között (AUA, Area Under Curve (görbe alatti terület: 0,975 vs 097, P=0,46). A Tnl-Nx betegágy melletti próbával a vizsgált betegek 56,7%-ában mértek 11 ng/l-nél kisebb értéket, ami alacsony kockázatot jelent. A próba érzékenysége 100%, a negatív prediktív érték (NPV) 100%. A hs-cTnl laboratóriumi mérés (Architect, Abbott Diagnostics) a betegek 43,5%-ánál mért 3 ng/l-nél alacsonyabb értéket, ami alacsony kockázatnak felel meg. A szenzitivitás és a negatív prediktív érték szintén 100%.

Ebben az előzetes tanulmányban az új-zélandi kutatók a Christchurch nevű város (kb. 360.000 lakos) sürgősségi osztályára AMI-ra emlékeztető tünetekkel bekerült 354 felnőtt beteg plazmáját gyűjtötték össze. A vérmintákat átlagosan 4,5 órával a tünetek kialakulása után vették le a betegektől. Az új i-Stat Tnl-Nx betegágy melletti („point-of-care”) vizsgálat egy enzimhez kötött immunoszorbens próba, mely a troponin I felismerésére szolgál, paramágneses, elektrokémiai módon észleli az enzim jelenlétét, de még nagy anyagon nincs igazolva.

Bár a Lancetben megjelent és az  European Society of Cardiology (ESC) 2018-as kongresszusán elhangzott High-STEACS vizsgálat azt mutatta, hogy nagyszámú betegen elvégzett nagy érzékenységű troponin-mérés nem befolyásolta a betegség egy éves kimenetelét, és egy másik modern vizsgálat nem növelte emelte a koronária angiográfia és perkután koronária beavatkozások számát (Twerenbold).

Jelen vizsgálat szerzői nem azt elemezték, hogy mi lesz azokkal a betegekkel, akiknél a troponin-teszt magas értéket mutatott, hanem azt szerették volna igaolni, hogy a troponin meghatározás gyorsabb módszere is ugyanolyan pontos, mint az eddigi standard, nagy érzékenységű eljárás, így segítségével gyorsan kizárható vagy detektálható az infarktus. Newby doktornő azt is megjegyezte, hogy egy másik modern vizsgálat szerint a nagy érzékenységű próba nem emelte a koronária angiográfia és perkután koronária beavatkozások számát.

Amennyiben az Abbott Point-of-Care Tnl-Nx a piacon is megjelenik, drámaian meg fogja változtatni a sürgősségi osztályok betegforgalmát, hisz rövidebb ideig tart majd a sürgősségi osztályozás (triage). Míg ugyanis a standard nagy érzékenységű troponin vizsgálat kb. 60 percet vesz igénybe, ez az új vizsgálat viszont csak 15-öt, elkészül a fizikális vizsgálat végére, így, ha igazolódik az infarktus, a beteg előbb kerül kezelésre, ha viszont kizárható, akkor a beteg nem terheli tovább a beteg a sürgősségi osztályt.

A vizsgálat folytatása során 2019 elején 3000 betegen keresik a troponinnak azt a kúszöbértékét, amely alatt az infarktus biztonsággal kizárható, ennek igazolsára pedig 30.000 főre terjesztik majd ki a mérést. 

 

Forrás:

1. Medscape Medical News

2. JAMA Cardiology

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.