hirdetés

Poliovírus-eradikáció: ez a harc lesz a végső?

A járványos gyermekbénulást okozó poliovírus 1-es, illetve 3-as szerotípusa ma is endémiás Nigériában, Pakisztánban és Afganisztánban, s további három országban kell még számolni az átvitelével. A globális polioeradikáció WHO-programja szerint ez év végéig kellene a himlővírus és a keleti marhavész vírus sorsára juttatni a kórokozót...

hirdetés

A Lancet Infectious Diseases augusztusi számának hírrovatában Talha Burki átfogó képet ad a poliovírus globális eradikációjának állásáról.

Oliver Rosenbauer (WHO) közlése szerint a polioepidemiológiai helyzet tulajdonképpen jobb, mint eddig bármikor. Ebben az évben eddig 88 esetet jelentettek (az előző év azonos időszakáig 252-t). Indiában 2011 januárja óta egy eset sem fordult elő. A három ország közül, ahol a WHO-osztályozás szerint újra számolni kell a betegség átvitelével, Angola 2011 közepe óta, a Kongói Demokratikus Köztársaság 2011 decembere óta mentes a betegségtől, Csádból pedig 2012-ben eddig mindössze négy esetet jelentettek (az előző év azonos időszakában 82-t). Csádon kívül csak abban a három országban fordult elő járványos gyermekbénulás megbetegedés az idén, amely a WHO szerint még endémiásnak számít: Afganisztánban (10 eset), Pakisztánban (22 eset) és Nigériában (52 eset).

A vad poliovírus 2-es típusát 1999-ben eradikálták. A monovalens vakcina bevezetése 2005-ben és a bivalens vakcina bevezetése 2009-ben újabb lendületet adott az eradikációnak, mivel az új vakcinák mintegy háromszor olyan hatásosak voltak, mint a régi trivalens oltóanyag. A 2010–2012-es Globális Polio-eradikációs Kezdeményezés stratégiai célja az volt, hogy 2012 végére sikerüljön megállítani a poliovírus transzmisszióját. A cél elérése nem látszik valószínűnek, de az utóbbi hónapok kedvező fejleményei alapján még nem zárható ki a siker – állapította meg a programot monitorozó bizottság ez év júniusi jelentésében. A World Health Assembly 2012. májusi ülésén határozatot fogadtak el arról, hogy a poliovírus eradikálásának befejezése sürgősséggel végrehajtandó közegészségügyi feladat. Ugyanakkor a szakemberek, köztük a független monitorozó bizottság jelentésének szerzői, rendszeresen a válság szót használják az eradikációs erőfeszítések jelenlegi állapotának leírására. Miért?

A két fő ok egyike a pénzhiány. Az eradikációs kampány 2012-13-as 2,2 milliárd dolláros költségvetéséből hiányzik 945 millió dollár. Emiatt 33 országban 68 kampányt le kellett állítani. Pénz hiányában 94 millió gyermek immunizálása maradhat el, főként Nyugat- és Közép-Afrikában. A vírus nigériai jelenléte miatt ezekben az országokban fennáll a poliomielitisz robbanásszerű visszatérésének veszélye.

A másik probléma, hogy nem történt nagy előrelépés az endémiás országokban, de azokban az afrikai országokban sem, ahol a WHO-osztályozás alapján a vírus transzmissziójával számolni kell. Ezekben az országokban összesen kb. 2,7 millió olyan 5 évesnél fiatalabb gyermek él, aki egyetlen adag oltást sem kapott, és ennél is nagyobb a csak részlegesen immunizált gyermekek száma. Szerte a világon egyre több az olyan fiatal felnőtt, aki sosem találkozott a poliovírussal, mert azt lakóhelyükön már korábban eradikálták. Ha a poliovírus elérné ezeket a csoportokat, Rosenbauer szerint súlyosabb járványokat okozhatna, mint valaha, és kárba veszne az eradikációs program kezdete óta eltelt 24 év munkája.

Nyugat-Afrikában a Maliban kialakult biztonsági nehézségek és a Szahel övezetbeli élelmezési válság miatt a népességmozgás nagyobb a szokásosnál. Miközben Nigériában ez év első felében sokkal több eset volt, mint az előző év azonos időszakában, a szomszédos országokban az oltási kampányok veszítettek lendületükből. Bár Burkina Faso, Mali és Niger legveszélyeztetettebb területein volt oltási kampány, átfogóbb erőfeszítésekre lenne szükség.

Megkönnyíti az endémiás országok dolgát, hogy a polio országon belüli eloszlása nem egyenletes. Afganisztánban két déli tartomány, Helmand és Kandahar tíz körzete, Pakisztánban az Afganisztánnal határos sávon kívül két másik körzet, Nigériában négy északi állam küszködik a poliomielitisz problémájával. A kormányok, különösen Pakisztánban, támogatják az oltási kampányokat, alacsonyabb szinteken azonban érezhető a bizalmatlanság, melynek enyhítésébe az UNICEF Nigériában, a Rotary International korábban Indiában és újabban Pakisztánban vallási és közösségi vezetőket is igyekezett bevonni. Az oltandó gyermekek elérhetősége évről évre és évszakról évszakra változik, de pl. Afganisztánban 2012 márciusában csak 5% volt az elérhetetlenek aránya, szemben az egy évvel korábbi 30%-kal. Ezzel együtt az átoltottság mind Pakisztánban, mind Afganisztánban csökkent az elmúlt néhány évben.

Ezt az aggasztó tényt hangsúlyozza Kathleen M. O’Reilly (Medical Research Council, London) is, aki a WHO islamabadi, kabuli, kairói és genfi irodáinak munkatársaival retrospektív eset-kontroll elemzést közölt a Lancet 2012. augusztus 4-ei számában  arról, hogyan befolyásolták az oltási kampányok és a poliovírus elleni új vakcinák a járványos gyermekbénulás incidenciáját Afganisztánban és Pakisztánban 2001 és 2011 között. Akut paralízises gyermekek (n=46 977) poliomielitiszes és nem poliomielitiszes csoportjának oltási anamnézisét hasonlították össze. A vizsgált időszakban a poliovírus 1-es szerotípusa 883, a 3-as szerotípus 272 megbetegedést okozott a két országban. A régebbi trivalens orális poliovírus vakcina (OPV) egy dózisának becsült klinikai hatásossága 12,5%, a monovalens OPV-é 34,5%, a bivalens OPV-é 23,4% volt, az utóbbi a monovalens vakcinával összehasonlítva teljesítette a noninferioritás kritériumát. Az átoltottság 2006 és 2011 között több térségben csökkent, ami helyenként a vakcina előidézte populációs immunitás csökkenéséhez és a poliomielitisz incidenciájának növekedéséhez vezetett, a bivalens vakcina megfelelő hatásossága ellenére is.

A szakemberek egyetértenek abban, hogy a polio eradikálásával még ma is küszködő országoknak India példáját kell követniük. Az indiai kormány annak idején nagy erőket mozgósított: azonosította és az oltási kampányok célkeresztjébe állította a vándorló népcsoportokat; nagy létszámú technikai személyzetet képzett ki és állított munkába; komoly surveillance hálózatot hozott létre. Rosenbauer leszögezi: „Afganisztán, Nigéria és Pakisztán egyaránt olyan programokat indított el, amelyek fordulatot hozhatnak. Mégis kritikus a helyzet mindaddig, amíg a gyakorlatban meg nem valósulnak ezek a programok, és ha nem lesz több pénz, újra terjedésnek indulhat a vírus, akár nemzetközi méretekben is.”

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.