hirdetés

Pontatlanok a szívfrekvenciát mérő mobilappok

A szívfrekvencia nyomonkövetésére kifejlesztett, a kereskedelmi forgalomban lévő applikációk pontossága még azonos technika alkalmazása esetén is igen széles határok között változhat.

hirdetés

„A szívfrekvencia nyomonkövetésére az okostelefonokra kifejlesztett alkalmazásokkal kapott értékeket a felhasználók összehasonlítják egymással – magyarázza dr. Christophe Wyss, a zürichi Heart Clinic kardiológusa, a  European Journal of Preventive Cardiology című lapban most megjelent közlemény egyik szerzője. − A problémát az jelenti, hogy nincs olyan törvény, mely megkövetelné ezeknek az applikációknak a validálását, ezért a fogyasztóknak nincs lehetőségük a kapott értékek pontosságának megítélésére.”

A most közzétett vizsgálatban véletlenszerűen négyet választottak ki a kereskedelmi forgalomban elérhető szívfrekvencia-applikációk közül, és ezeket iPhone 4 és iPhone 5 készülékekre letöltve tesztelték. Egyes applikációk kontakt fotopletizmográfiát használnak (a méréshez az ujjbegyeket kell a telefon beépített kamerájához illeszteni), míg mások nem-kontakt fotopletizmográfia elvén működnek (a kamerát az arc elé kell tartani).

A kapott értékek pontosságát  a klinikai gold standardnak tekinthető vizsgálatok (elektrokardiográfia (EKG), vagy az ujjbegy pulzusoximetriája) eredményeivel történő összehasonlítással határozták meg.

A vizsgálatba 108 beteget vontak be, akiknek szívfrekvenciáját EKG-val, pulzusoximetriával, valamint mind a négy applikációval megmérték.

Alapvető különbségeket észleltek a négy mobiltelefonos alkalmazás pontossága között. Voltak olyan applikációk, melyeknek eredményei a mérések több mint 20 százalékában több mint 20/perc értékkel tértek el az EKG-val kapott adatoktól. Úgy tűnik, hogy bár a non-kontakt applikációkat könnyebb használni de ezek  - különösen magasabb szívfrekvenciák és alacsonyabb testhőmérsékletek esetén - rosszabbul teljesítenek, mint a kontakt alkalmazások. A non-kontakt applikációk hajlamosak túlbecsülni a magasabb szívfrekvencia-értékeket.

Ugyanakkor a két kontakt applikáció eredményei is eltértek egymástól. Az egyik alkalmazás a pulzusoximetriához hasonló pontosságú értékeket adott, míg a másik applikáció pontatlannak bizonyult – noha mindkettő azonos technológián alapult.

A szerzők megkíséreltek magyarázatot találni a két kontakt applikáció teljesítménye közötti különbségekre. Azt találták azonban, hogy az eltérések nem magyarázhatók pusztán a kamera technológiájával (iPhone 4 vs. iPhone 5), az életkorral, a testhőmérséklettel vagy a szívfrekvenciával.

A kontakt applikációk eredményei közötti eltérések valószínűleg oka valószínűleg a szívfrekvencia kalkulálásához használatos algoritmusok különbözősége, a különböző applikációk által használt algoritmusok adatai azonban bizalmas kereskedelmi információknak minősülnek. Ez azt jelenti, hogy ha egy technológia az egyik alkalmazás esetében működik, nem feltétlenül ugyanez a helyzet egy másik applikáció esetében, és nem lehetünk bizonyosak abban, hogy minden kontakt szívfrekvencia-applikáció pontos eredményeket ad. A fogyasztóknak és az orvosoknak is tisztában kell lenniük azzal, hogy az egyes applikációk adatai között igen nagy eltérések lehetnek, és egyelőre még nem állítottak fel kritériumokat a pontosság felméréséhez. Azt sem tudjuk egyelőre, mi történik ezekkel az adatokkal, és tárolódnak-e azokat valahol valamilyen formában, ami adatvédelmi aggályokat vethet fel.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.