hirdetés

Pontosabb COPD diagnózist!

A szerzők a széles körben elfogadott COPD diagnózisról azt tartják, hogy ezen GOLD kritériumok alapján számos beteget félrediagnosztizálnak. Egyben javaslatot tesznek a korrekcióra.

hirdetés

Világszerte kb. 600 millió ember szenved krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD), évente többen halnak meg ebben a betegségben, mint tüdőrákban és emlőrákban együttesen. Európában kb. minden második percben meghal egy ember krónikus obstruktív tüdőbetegségben, Magyarországon is félmillióra becsülik a COPD-ben szenvedőket, akik közül csak mintegy 20% tud a betegségéről. A hazai 3-3,5 millió dohányos legalább 15%-a ebben a betegségben szenved.

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) 2013-as felmérésének 2015 márciusában megjelent adatai szerint az Egyesült Államokban mintegy 15,7 millió ilyen felnőtt beteg van (a felnőttek 6,4%-ánál). A megoszlás életkor szerint változik: míg a 18-34 éves fiatal felnőtteknél a népesség 2,6%-a, a 75 év fölöttieknél a népesség 12,3%-a szenved COPD-ben. A COPD-s felnőtt betegek több mint egyharmada a betegség ellenére is dohányzik, pedig az Egyesült Államokban már ez a harmadik leggyakoribb halálozási ok. A betegség az egészségügy számára is óriási megterhelést jelent, az USA-ban évi legalább 32 milliárd dollár (!) költséggel jár.

Mostanában vált nyilvánvalóvá, hogy az alfa-1-antitripszin genetikai mutációja okozhatja, természetesen sok egyéb tényezőn kívül. A COPDGene® vizsgálat a betegség hátterében meghúzódó egyéb genetikai faktorokat keres.

A gyógyszeres kezelésekről óriási részvétellel folytak klinikai vizsgálatok: TORCH, UPLIFT, WISDOM, ECLIPSE, SPIROMICS, ACOORD COPD, SOSPES, stb. néven. A Global Strategy for Diagnosis, Management and Prevention of COPD legújabb álláspontját a http://www.goldcopd.org/ oldalon lehet megtalálni, 334 erre a betegségre vonatkozó irodalom (!) kíséretében.

A Global Initiative for Obstructive Lung Disease (GOLD) stratégiát 2011-ben vezették be, melyben egyszerű módon szándékoztak megadni a légúti obstrukció küszöbértékét. A COPD diagnózisa ezek szerint az 1 másodperc alatti erőltetett kilégzési volumenen (forced expiratory volume in 1 second = FEV1) alapul, melyet el kell osztani az erőltetett vitálkapacitással (forced vital capacity = FVC).  Dr. Martin R. Miller (University of Birmingham in the United Kingdom) és Dr. Mark L. Levy (Harrow Clinical Commissioning Group in London, UK) 2015. július elsején a British Medical Journalban online megjelent közleménye szerint a COPD kezelési programja és az erről alkotott guideline-ok az idősebb betegnél túlzott mértékben diagnosztizálják a betegséget, míg a fiatalabbak esetén aluldiagnózis történik. Bár a GOLD guideline-okat eredetileg egy szakértői gárda megegyezéses alapon alakította ki, de mégsem elég hatásos a COPD diagnózisának felállítására. Ugyanakkor a Gold kritériumokat az Egyesült Királyság National Intitute for Health and Care Excellence is elfogadta, és Európában, az Egyesült Államokban és Ausztráliában és Ázsiában is kiterjedten használják.

A COPD előfordulása, és az általa okozott mortalitás egyre terjed a világban, de „mivel a COPD egy igen heterogén betegség, az alsó küszöböt egyedül a spirometriai értékek alapján nem lehet meghatározni” – hangsúlyozta Dr. Barry J. Make (National Jewish Health in Denver, Colorado) a Medscape Medical News-nak adott interjújában. Miller és Levy analízisükben az eredeti GOLD kritériumok finomítását javasolják, mégpedig az LLN (lower limits of normal) kritériumok hozzáadásával. Minimumként azt kérik, hogy legalább a következő COPD vizsgálatokban szerepeljenek az LLN értékek is. A két említett szerző szerint a GOLD angliai és walesi bevezetése óta a 40 éves kor fölötti felnőttek 22%-a felelt meg a COPD kritériumainak, holott az LLN kritériumok használatával csak a 40 év fölöttiek 13%-ánál lehetett COPD-t igazolni, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi rendszer nagytömegű eltúlzott diagnózist okoz.  Azt is kimutatták kutatók, hogy a GOLD kritériumok alapján COPD-vel diagnosztizált betegek legalább 13%-ánál téves volt a diagnózis, tehát ezeket a betegeket félre (vagy alul-, vagy túl) diagnosztizálták. A téves diagnózis alapján bevezetett, ezért oda nem illő kezelés természetesen rossz eredményekre vezet. Például a COPD elleni inhalációs kezelés súlyos pneumóniához vezethet egy olyan betegnél, akinek nem is lett volna szüksége ilyenre. A téves diagnózis miatt fel nem ismert beteg pedig nem kapja meg a szükséges kezelést. Az egyedül GOLD kritériumok alapján diagnosztizált COPD-s betegeknél magasabb a szív-megbetegedések száma, mint a GOLD plusz LLN alapján diagnosztizáltaknál, ami arra utal, hogy a GOLD-dal tévesen COPD-snek diagnosztizált betegek voltaképpen szívbetegek voltak.

 

Irásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. CDC Morbidity and Mortality Weekly Report

2. Medscape Medical News

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.