hirdetés

Pre-expozíciós HIV profilaxis

A HIV-fertőzött felnőttek kezelésére régóta használatos Truvada gyártója benyújtotta kérelmét a pre-expozíciós profilaxisra történő indikáció bővítésre.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség javasolja a Truvada (emtricitabin/tenofovir disoproxil, Gilead Sciences International Ltd) forgalomba hozatali engedélyének módosítását az Európai Unió területén. A javasolt új indikáció a pre-expozíciós profilaxis a biztonságos szex mellett a magas rizikójú emberek esetén, a nemi úton terjedő humán immundeficiencia vírus 1 (HIV-1) fertőzés kockázatának csökkentésére.

Az EMA hangsúlyozza, hogy a Truvada a HIV-fertőzés teljes prevenciós stratégiájának része, és szedése nem helyettesíti az óvszerhasználatot, amely a HIV-fertőzés és egyéb szexuális úton terjedő betegségek átvitelét is képes meggátolni.

A Truvadat 2005-ben engedélyezték az EU-ban legalább egy egyéb antivirális szerrel kombinációban alkalmazva HIV fertőzött felnőttek kezelésére, a mostani kérelem az indikáció bővítésre vonatkozik.

A HIV-1 fertőzés átvitelének gátlására az EU-ban jelenleg komplex stratégia áll rendelkezésre: szűrés, a kockázatokról való felvilágosítás, tanácsadás és a kondomhasználat propagálása. A fertőzések számának emelkedése azonban világszerte indokolttá teszi a stratégia bővítését.

A Truvada két hatóanyag kombinációját tartalmazza, emtricitabint és tenofovir disoproxolt. A tenofovir disoproxol a tenofovir előanyaga, a szervezetben alakul a hatékony tenofovirrá. Az emtricitabin és tenofovir egyaránt gátolja a vírus szaporodásához szükséges virális reverz transzkriptáz enzimet.

A Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) döntését két vizsgálatra alapozva hozta meg, melyek során a Truvada eredményesen csökkentette a HIV-1 fertőzés kockázatát pre-expozíciós profilaxisban alkalmazva.

Az iPrEx vizsgálatban a Truvada kezelést hasonlították össze a placebóval 2499 olyan HIV-negatív férfiakban és transznemű nőkben, akik rendszeresen férfiakkal éltek nemi életet, és akiket magas fertőzési kockázatú csoportnak tekintettek (például rendszertelenül vagy egyáltalán nem használtak  kondomot). A Truvada 42%-kal csökkentette a vizsgálatba vontak esetén a HIV-fertőzés kockázatát.

A második vizsgálatba (Partners PrEP vizsgálat) 4758 olyan heteroszexuális párt vontak be, akiknél az egyik partner HIV pozitív volt (szerodiszkordáns párok). A Truvada vagy tenofovir hatékonyságának és biztonságosságának vizsgálata azt mutatta, hogy a Truvada 75%-kal csökkentette a fertőződés kockázatát HIV pozitív nők vagy férfiak heteroszexuális partnerei körében a placeboval szemben.

Mindkét vizsgálat azt mutatta, hogy minél magasabb volt az adherencia a Truvada kezeléshez, annál inkább védett a HIV-1 fertőzés ellen.

A PrEP vizsgálat alatt tapasztalt mellékhatások megegyeztek azzal, amikor a Truvada-t a HIV-fertőzés kezelésére alkalmazták, például hasmenés, émelygés, fáradtság, fejfájás és szédülés.

A CHMP megjegyezte, hogy az engedélyezési kérelemben benyújtott vizsgálatoknem mindegyikét végeztek Európában (PrEP vizsgálat).

A CHMP 2016 júliusi ülésén meghozott  határozatát  most az Európai Bizottság elé terjeszti be, hogy végső döntés szülessen a törzskönyvi engedély módosításáról. Az engedélyezett indikációk bővítése után minden tagállam egyéni hatáskörben dönt a saját egészségügyi rendszerében a Truvada ártámogatásáról. Jelenleg Magyarországon kiemelt támogatással, 300 forint térítési díj ellenében elérhető, szakorvosi javaslat esetén.

 

Forrás: European Medicines Agency

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.