hirdetés

Predikciós modellek: forradalmi változást hoztak az alapelvekben, de valóban több-e a hasznuk, mint a káruk?

Időnként úgy tűnhet, hogy lassan belefulladunk a predikciós modellek tengerébe. Minden hónap újabb frissen publikált kockázati kalkulátorok és nomogramok tömegét hozza, ami még csak tovább bővíti a szakirodalomban már fellelhető bőséges kört – jelenleg csak a prosztatarákra több mint 100 predikciós modell létezik –, és prosperálnak az olyan honlapok, mint amilyen például a www.nomograms.org, www.nomogram.org vagy www.cancernomograms.org. Ily módon könnyű hozzáedződni a predikciós modellezéshez, és könnyen elfelejtkezhetünk arról, hogy ezek fontos elmozdulást képviselnek az orvostudomány mindennapi gyakorlatában.
 
A biopsziának a prosztatarákban betöltött szerepe jól illusztrálja a predikciós modellekben rejlő lehetőségeket. Éveken keresztül úgy tartottuk, hogy tipikusan akkor kell mérlegelni prosztatabiopszia lehetőségét, ha a prosztataspecifikus antigén (PSA) koncentrációja meghaladja a 4 ng/ml-t; a klinikai vizsgálat (rectalis digitális vizsgálat) eltérést jelez; vagy esetleg a szabad:teljes PSA aránya alacsony (például kevesebb mint 15%). Két közvetlen probléma is adódik e megközelítéssel kapcsolatban. Az első, hogy a klinikusnak sok különböző számadatot kell valamiképpen ötvöznie a fejében. Ha például a PSA-szint éppen meghaladja a küszöbértéket, de a szabad:teljes PSA aránya bőven a normális tartományon belül esik, akkor ez érv lehet a biopszia ellen. Ha viszont a PSA jóval belül van a normáltartományon, miközben a szabad:teljes PSA-arány kóros, akkor kevésbé egyértelmű, mi legyen a megfelelő következő lépés. Amennyiben a jövőben valamikor többféle genetikai marker is bekerül a klinikai gyakorlatba, könnyen elképzelhető, hogy a klinikusok feladata ugrásszerűen összetettebbé válik.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Andrew J. Vickers
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.