hirdetés

Próbálkozás a hosszú COVID okozta krónikus fáradtság kezelésére

Az Axcella Therapeutics fázis IIa vizsgálatában alkalmazott AXA1125 készítmény vegyes eredményeket hozott a hosszú COVID okozta krónikus fáradtság kezelésében.

hirdetés

A „hosszú COVID” okozta fáradékonyságról

A hosszú COVID (más néven long COVID-19 vagy poszt-COVID szindróma) a jelenleg rendelkezésre álló empirikus adatok alapján minden ötödik olyan embert érint, aki korábban akut COVID-19 fertőzésen esett át. Számos, nagyon eltérő tünettel jelentkezik az agyi ködtől (brain fog) a légzési nehézségeken át a krónikus fáradtságig, de a testhőmérséklet diszregulációjától az alvási nehézségekig sok egyéb tünetet is leírtak már. A vírusfertőzést követő kimerültség, fáradékonyság meglehetősen gyakori, közönséges tünet, amit mindenki ismerhet, aki influenza vagy Epstein-Barr vírusfertőzésen esett át. Ez a fáradtság néhány napig, hétig, de akár hónapokig is eltarthat a fertőzésből történő felépülést követően. Ami a hosszú COVID okozta krónikus fáradtságot aggasztóvá teszi, az egyrészt ennek az időszaknak a hossza (jellemzően 3 hónapnál is tovább tart), másrészt a gyakran agyi köddel és egyéb tünetekkel párosuló szindróma magas előfordulási aránya. A hosszú COVID becslések szerint világszerte legalább százmillió embert érint, és az Egyesült Államokban felállított kongresszusi albizottság álláspontja szerint csak az USA-ban eddig egymillió ember vesztette el a munkahelyét a szindróma következményei miatt. Ez szakértői becslések szerint csak az Egyesült Államokban körülbelül 1000 milliárd dollár keresetkiesést (a magyar GDP öt-hatszorosa) és újabb 529 milliárd dollár kezelési költséget, gyógyászati kiadást jelent.

 

Az Axcella terápiájának koncepciója

Az Axcella Therapeutics szerint a komplex, különböző tünetekkel manifesztálódó, gyakran rokkantosító hatású szindróma alapvető oka, hogy több biokémiai útvonal diszregulációja zajlik le a szervezetben. Ezért a vállalatnál úgy gondolták, hogy a korábban már többek között a nem-alkoholos szteatohepatitisz (NASH) kezelésében (EMMPACT klinikai vizsgálat) is vizsgált AXA1125 készítményük megfelelő jelölt lehet a tünetegyüttes kezelésében. Ez a vizsgálati szer egy orálisan aktív aminosavkeverék, amely az Axcella szerint pozitív hatást fejt ki a mitokondriális funkciókra, azaz energialöketet adhat a szervezetnek, emellett pedig gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. (A vállalat olyan hatóanyagokkal foglalkozik, amelyek komplex betegségek esetében képesek helyreállítani a sejtes homeosztázist, hatóanyagait EMM-eknek, azaz endogén metabolikus modulátoroknak nevezi.) Az Axcella az Oxfordi Egyetem kutatóival együttműködve egy placebo-kontrollos intervenciós vizsgálatot végzett annak a hipotézisnek a tesztelésére, hogy az AXA1125 adagolása javíthatja-e a hosszú COVID okozta krónikus fáradtság tüneteit. Bill Hinshaw, az Axcella vezérigazgatója megjegyezte: "Amint az Axcella-nál megértettük, hogy van egy potenciális hosszú COVID elleni gyógyszerjelöltünk, gyorsan cselekedtünk, hogy teszteljük azt a hipotézist, amely szerint képesek lehetünk ellátni ezt az óriási jelentőségű és egyre növekvő gyógyászati igényt. Örömmel számolunk be arról, hogy kedvező klinikai eredményeket értünk el, valamint, hogy sikerült jobb bepillantást nyernünk a jövőbeli, potenciálisan regisztrációs vizsgálatokban legjobban alkalmazható végpontokba, és nagy várakozással tekintünk a szabályozó hatóságokkal való együttműködés elé a klinikai fejlesztés következő lépései kapcsán."

A kissé bonyolult megfogalmazás hátterében az áll, hogy jelenleg a hosszú COVID esetében nincs validált végpont a terápia hatásosságának mérésére. Ezért az Axcella ebben az első klinikai vizsgálatban több végpontot is alkalmazott, amelyek közül pont az elsődleges végpontnak kinevezett foszfokreatinin szint helyreállási idő (PCrT; phosphocreatinine recovery time) lett az, amit nem sikerült elérni, de lássuk a vizsgálatot teljes egészében.

 

Az AXA1125 alkalmazásával végzett klinikai vizsgálat és eredményei

Az Axcella 2022. január 10-én kezdte meg a randomizált, kettős-vak, placebo-kontrollos fázis IIa klinikai vizsgálatot (NCT05152849) összesen 41 közepes vagy súlyos krónikus fáradtságban szenvedő beteg bevonásával. A betegeket két karra (kezelt és placebo) randomizálták, és a 28 nap hosszú vizsgálati időszakban napi 67,8 gramm AXA1125-öt (N=21) vagy placebót (N=20) kapjanak napi két adagban, egyhetes biztonsági utánkövetési időszakkal. A vizsgálatot megkezdő összes beteg be is fejezte a vizsgálatot, mellékhatások vagy egyéb ok miatt senkit sem kellett kizárni. A vizsgálat elsődleges végpontja a foszfokreatinin regenerációs ideje (PCrτ) lett, amelyet mérsékelt testmozgást követően, 31P-mágnesrezonanciás spektroszkópiával (MRS) vizsgáltak, ami elsősorban a mitokondriális funkció értékelésére szolgált. A legfontosabb másodlagos végpontok közé tartozott az önbevalláson alapuló mentális és fizikai fáradtság értékelés, amelyet a Chalder-féle fáradtsági kérdőívvel (CFQ-11) pontoztak, valamint a 6 perces sétateszt (6MWT; 6 minute walk test). A CFQ-11 a fáradtság validált, a betegek által jelentett eredményt mérő eszköz, amelyet a fáradtsági állapotok, például a krónikus fáradtság szindróma betegre gyakorolt hatásának mérésére használtak, de hosszú COVID-ban korábban még nem alkalmazták.

Az AXA1125-öt kapó betegeknél az eredmények szerint a mentális és fizikai fáradtság tekintetében statisztikailag szignifikáns és klinikailag releváns javulást tapasztaltak a placebót kapó alanyokhoz képest. A CFQ-11 teljes, fizikai és mentális pontszámának átlagos változása a placebóhoz képest -4,30 (p=0,0039), -2,94 (p=0,0097) és -1,32 (p=0,0097) volt. Az AXA1125-öt kapó alanyoknál a fizikai és mentális fáradtság súlyosságában is klinikailag jelentős elmozdulást észleltek a placebót kapó alanyokhoz képest. A fáradtság pontszámának javulása és a fizikai képességek objektív mérésére szolgáló 6MWT során elért nagyobb távolság (p=0,0027) statisztikailag szignifikáns korrelációja csak az AXA1125-öt kapó alanyoknál volt megfigyelhető.

A testmozgást követő foszfokreatinin regenerációs időt (PCrτ) azért választotta a vizsgálat elsődleges végpontjául az Axcella, mert korábbi vizsgálatok bizonyították, hogy ez a mérőszám a vázizmok mitokondriális oxidatív kapacitásának közvetlen indikátora. A korábbi vizsgálatok eredményeinek fényében a vállalat most is azt várta, hogy a csökkenő PCrτ javuló izomfunkcióval korrelál majd. De már a vizsgálat kezdetekor feltűnt, hogy a PCrτ kezdő értéke valamennyi alany esetében szignifikánsan magasabb volt a normálisnál, és nagyobb mértékű volt a vizsgált személyek közötti szórás (92,46 másodperc + 35,3 másodperc) is, mint amiről korábban a szakirodalomban beszámoltak. Ezek az eredmények alátámasztják ugyan azt a hipotézist, hogy ezekben a betegekben jelentős mitokondriális diszfunkció áll fenn, ám az Axcella szerint pont ez korlátozta ezen paraméter hasznosságát, értelmezhetőségét a klinikai vizsgálatban. Az eredmények szerint nem volt szignifikáns különbség a PCrτ értékében a mérsékelt intenzitású testmozgást követően az AXA1125-öt és a placebót kapó alanyok között. Az AXA1125-öt szedő alanyoknál a 6 perces sétát követően a szérumlaktát-szintek szignifikáns javulása volt megfigyelhető (p=0,0730). Az AXA1125 biztonságos és jól tolerálható volt, a vizsgálati alanyok nem számoltak be jelentős mellékhatásokról.

Hogyan tovább?

Az elsődleges végpont sikertelensége az Axcella szerint egyáltalán nem jelenti azt, hogy a készítmény ne lenne hatásos, mivel a másodlagos végpontok javulást mutattak, szemben például a PureTech Health készítményével (pirfenidon, LYT-100), ami a 6 perces sétateszten bukott meg. Ezért a vállalat a közeljövőben új klinikai vizsgálatot szeretne indítani elsősorban az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok területén, de ebben már elsődleges végpontként biztosan nem a foszfokreatinin regenerációs idő szerepel. Az Axcella képviselői az angol és amerikai hatóságokkal pont arról tárgyalnak, hogy milyen végpontok lennének elfogadhatók. A vállalat a Chalder-féle skála (CFQ-11) mellett mindenképpen szeretne a betegek által kitöltött, önbevalláson alapuló jelentéseket alkalmazni, kérdés, hogy ezek bizonyító ereje meggyőzi-e a hatóságokat. Az sem biztos még, hogy a 6 perces sétatesztet fogják alkalmazni, itt az érdekesség az lehet, ha a betegek napi aktivitását komplex módon, sokkal hosszabb időn át monitorozó szenzorokat használnak majd, amennyiben a hatóságok ezt engedélyezik.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Axcella previews long Covid registrational trial plans in UK and US

Axcella Announces Highly Promising Results from Phase 2a Placebo Controlled Clinical Trial for Long COVID

US FDA grants Fast-Track status to Axcella’s AXA1125 for NASH treatment

Long Covid: could chronic fatigue syndrome be taken seriously at last?

Fauci: long Covid-19 trial endpoints ‘absolutely have to be standardised’

Efficacy, Safety, Tolerability of AXA1125 in Fatigue After COVID-19 Infection – NCT05152849

Safety, Tolerability, and Efficacy of AXA1125 in NASH With Fibrosis

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.