hirdetés
hirdetés

Probiotikumok

Bevezetés
Egyre több bizonyíték támasztja alá a probiotikumok hasznosságát a gasztrointesztinális (GI) rendellenességek kezelésében és megelőzésében. A probiotikumok létjogosultsága mellett szól, hogy képesek helyreállítani a normális mikrobiális flórát.

Meghatározás és leírás
A probiotikumok nem patogén mikrobák, rendszerint tejsavtermelő változatok, amelyeket az intesztinális mikroflóra egyensúlyának javítására vagy helyreállítására használnak. Étkezési kiegészítők vagy élelmiszerek (pl. joghurt) formájában állnak rendelkezésre mint élő, aktív kultúrák. Különféle probiotikus kiegészítők szerezhetők be, de a Lactobacillus GG, a Bifidobacterium és a Saccharomyces fajokat tanulmányozták legalaposabban. Egyre több bizonyíték támasztja alá a probiotikumok hasznosságát a különféle GI rendellenességek – például az irritábilis bél szindróma, a gyulladásos bélbetegség, az akut gastroenteritis és az antibiotikumokkal összefüggő hasmenés – megelőzésében és kezelésében.
Noha a probiotikus készítményeket elterjedten használják világszerte, gyerekek vonatkozásában nem állnak rendelkezésre specifikus felhasználási adatok.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Theresa L. Charrois, BSc Pharm, MSc, Gagan Sandhu, Sunita Vohra, MD, MSc
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.