hirdetés

Proteomika: gigantikus közös vizsgálat indul

A UK Biobank bejelentése szerint 10 nagy gyógyszercég közösen indít egy nagy vizsgálatot az emberi szervezetben keringő mintegy 1500 plazmafehérje koncentrációjának meghatározására.

hirdetés

A UK Biobank december 7-én bejelentette, hogy 10 nagy gyógyszercég részvételével megalakult a Pharma Proteomics Project konzorcium, melynek célja egy olyan vizsgálat lefolytatása, ahol 53 ezer résztvevő szervezetében 1500 plazmaprotein koncentrációjának meghatározására kerül majd sor. A UK Biobank ehhez a hatalmas vállalkozáshoz 500 ezer ember azonosíthatatlanná tett genetikai adatait biztosítja a hozzá tartozó életmód- és kórtörténettel. A projekt során várhatóan eddig nem ismert összefüggések tárhatók fel egyes betegségek lefolyásáról, ami új, innovatív gyógyszerek fejlesztése előtt tárhatja ki a kaput. Mivel a betegek genetikai adatai is rendelkezésre állnak (értsd a teljes genom, lásd alábbi cikkünket: Egy sikeres brit genomikai program: a „Százezer Genom Projekt”), a kutatók jó eséllyel bukkanhatnak olyan DNS-hotspotokra, amelyek fontos szerepet játszanak különböző betegségekben, illetve olyan génvariánsokat, mutációkat is azonosíthatnak, amelyek különös jelentőséggel bírnak, például hajlamosító tényezőként szolgálnak.

 

 

A 10 fős konzorcium finanszírozásával induló projekt hivatalos plakátja

A vizsgálatot finanszírozó 10 cég közül 4 megtalálható a világ 10 legnagyobb forgalmú gyógyszervállalatának listáján (Johnson & Johnson, Pfizer, GlaxoSmithKline (GSK), Takeda Pharmaceutical), de a másik 6 is igen ismert név: Amgen, AstraZeneca, Biogen, Bristol Myers Squibb, Genentech és Regeneron. A laboratóriumi munkálatokat, méréseket egy svéd cég, a proteomika területén specialistának számító, Uppsala székhelyű Olink fogja végezni. A vállalat által kifejlesztett Olink® Explore 1536 platform kis mennyiségű mintákból is nagyon pontos fehérjeszintű adatokat szolgáltat nagy átmenő teljesítmény mellett. A tervek szerint az Olink pár hónap alatt 53 ezer résztvevőtől származó 56 ezer mintát vizsgál meg, ami 7,3 millió fehérjevizsgálatot jelent – a cég szerint ezt pár hónap alatt el is tudják végezni.

Az eredmények fel fognak kerülni a UK Biobank kutatóknak fenntartott felületére, és igaz ugyan, hogy 9 hónapig csak a finanszírozásban részt vevő cégek számára lesznek elérhetők, de az exkluzivitási időszak lejártával a teljes névtelenített adatbázis szabadon hozzáférhetővé válik a kutatási engedéllyel rendelkezők számára.

Következzen egy konkrét, nagyon aktuális felhasználási terület: azt már most tudni lehet, hogy a minták között különös hangsúllyal, legalább 1500 fős létszámmal fognak szerepelni olyan betegek adatai, akiknél COVID-19 fertőzést diagnosztizáltak, és akiken képalkotó vizsgálatokat is végeztek a betegséget megelőző és az azt követő időszakban (illetve legalább 1500 garantáltan negatív teszteredményű minta is elemzésre kerül majd). Ezeket az adatokat párosítva a proteomikus vizsgálatok eredményeivel, jobb betekintést kapunk a SARS-CoV-2 emberi szervezetre gyakorolt hatásairól, a fertőzésre adott patofiziológiai reakciókról.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

UK Biobank unveils studies to measure circulating protein concentrations

Olink vállalati honlap

Olink’s NGS-coupled protein biomarker technology to provide proteomics data from 53,000 UK Biobank participants.

UK Biobank launches one of the largest scientific studies measuring circulating proteins, to better understand the link between genetics and human disease

Proteomics study to investigate plasma proteins in 53,000 participants

 

 

hirdetés
Cikk[264483] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.