hirdetés

Radikális gastrectomia utáni adjuválás

A gyomorrák radikális műtétje utáni adjuváns kemoterápia biztonságos és hatásos, és leginkább az előrehaladottabb daganatstádiumok esetén jelentősen meghosszabbítja mind a betegségmentes, mind a teljes túlélést.

hirdetés

A gyomorrák a negyedik helyet foglalja el a rákhalálozási statisztikákban. Törökországban és Chilében továbbá a távol-keleti országokban még ennél is gyakoribb, Kínában a második leggyakoribb daganat, és Kína mellett Dél-Koreában és Japánban az esetek csaknem kétharmadában előrehaladott állapotban kerül felfedezésre. A legtöbb országban a teljes gyomor-eltávolítás és a kiterjesztett nyirokcsomó-disszekció (u.n. D2) az elfogadott megoldás. Az utókezelési szokások is eltérnek a világban: pl. az USA-ban inkább kemo-radioterápiát, az Egyesült Királyságban perioperatív kemoterápiát, máshol egyedüli kemoterápiát alkalmaznak, rendszerint 8 ciklus XELOX formában. A posztoperatív (adjuváns) kemoterápia két, mostanában befejezett Fázis III klinikai vizsgálat szerint (ACTS GC és CLASSIC) 13-15%-al növeli az 5 éves teljes túlélés lehetőségét. Az adjuváns kemoterápia haszna természetesen erősen függ az elvégzett műtét radikalitásától, ezért az egyes esetek nehezen összehasonlíthatók, de nehezíti az összehasonlítást az AJCC stádiumbeosztás 2010-ben bevezetett változtatása is – hiszen a régebbi vizsgálatok stádiumbeosztása már nem felel meg a mai stádiumbeosztásnak. De jelentősen eltérnek a műtéti radikalitások is: pl. egy nagy kínai rákközpontban végzett 2 312 gyomorrezekció közül csak 650-ben (28,1%) került 14-nél több nyirokcsomó a műtéti preparátumba (pedig az NCCN guideline minimum 15 nyirokcsomó „learatását” javasolja, ami természetesen a sebész különleges képzettségét is igényli).

1995 és 2007 közötti, lokálisan előrehaladott 423 gyomorrákos beteg 62 különböző kínai kórházból került Pekingbe (ma már Beijing-nek mondjuk) konzultációra és a kemoterápia megítélésére. A kemoterápiát egyetlen intézetben, a pekingi Egyetemi Rákkórház Gasztointesztinális Onkológiáján végezték. A 423 beteg mind megfelelően „kuratív” gyomorrezekción és legalább D1 nyirokcsomó-disszekción esett át, TNM szerinti stádiuma IB-IIIC volt, egyéb daganata és távoli áttétje nem volt, valamint a műtétet megelőzően nem kapott sem kemoterápiát, sem sugárkezelést. A 423 beteg közül 123 kizárólag műtéti kezelésen esett át (Arm S) 300-an pedig különféle kemoterápiákban részesültek (Arm A). Ezen utóbbi betegek közül 25-en fluoropyrimidin monoterápiát kaptak, 164-en platinum-fluoropyrimidin „doublet” kezelést  és 111-en „triplet” kombinációban részesültek DCF (docetaxel-cisplatin-5FU), vagy ECF (etoposid-cisplatin-5FU) valamilyen változatának formájában. A kemoterápiás előírásokat a stádium, az általános állapot, a rendelkezésre álló gyógyszerek, valamint a beteg észrevételei szerint választották meg: a monoterápiát az elesett állapotban lévő betegeknek vagy több komorbid betegség egyidejű fennállása esetén adtak, a doublet kombinációt a T3-T4 tumorok vagy pozitív nyirokcsomók esetén, a triplet kombinációt a T3-T4 daganatok pozitív nyirokcsomókkal járó súlyosan előrehaladott eseteiben választották. Etoposidot 2003 előtt, taxánokat 2003 után használtak. A betegek átlag 6 kemoterápiás ciklust kaptak (1-17).

Az adatok feldolgozása a szokásos módokon történt: a betegségmentes túlélést (DFS) a műtét időpontjától (1.) a gyomorrák kiújulásáig, (2.) egy második daganat keletkezéséig, vagy (3) a bármilyen okból bekövetkezett elhalálozásig eltelt idővel mérték. A teljes túlélést (OS) a műtét időpontjától a bármilyen okból bekövetkezett elhalálozás közti időszak adta meg. Az egyes kategóriák változóit a chi-négyzet próbával hasonlították össze, a túlélés kiértékelését a Kaplan-Meier módszerrel végezték, az egyváltozós analízist a Log-rank szabályozóval, a többváltozós analízist a Cox-arányosssági kockázati regressziós modellel értékelték. A 0,5-nél alacsonyabb P-értéket tekintették szignifikánsnak.

A vizsgálatban értékelt 423 beteg daganatai a következő stádiumba voltak besorolhatók az AJCC 7. változata szerint: St.I-ben, St. II-ben és St. III-ban a betegek 9,7%-a, 35,7%-a és 54,6% tartozott. A betegek 42,1%-ánál került legalább 15 nyirokcsomó eltávolításra. Átlagosan 87 hónap (!) követési idő után a DFS átlagosan 33,4 hónap (95%CI 25,3-41,5), az átlagosan OS 56,2 (95%CI 48,4-64,0) hónap volt. Az 5 éves túlélés 48,0% volt. Mind a DFS, mint az OS statisztikailag jelentősen hosszabb volt a kemoterápiát kapók csoportjában (Arm A) az egyedüli műtéttel kezeltek csoportjához (Arm S) képest. A DFS a kemoterápiások csoportjában 41,5 hónap (95%CI 24,4-58,6), míg a műtétesek csoportjában 24,4 hónap (95%CI 15,7-33,1) volt, míg az OS 63,0 hónapnak (95%CI 46,7-79,3), illetve 42,9 hónapnak (95%CI 37,4-48,3) adódott az előző sorrendben. Összesen a kemoterápiával kezelt betegek 20,3%-ánál (61 beteg) lehetett grade 3-4 mellékhatásokat megfigyelni, melyek közül a leggyakoribbak a következőképpen oszlottak meg: neutropénia 17,6%-ban, hányinger-hányás 6,1 %-ban, anorexia 3,4%-ban, hasmenés 2,3%-ban fordult elő. A teljes túlélés (OS) aránya a monoterápiás csoportban volt a legalacsonyabb, ennél hosszabb volt a doublet kezelést kapók, és még hosszabb a triplet kezelést kapók körében, de ugyanez a tendencia volt megfigyelhető a DFS arányaiban is.

A további alcsoport-analíziseket is figyelembe véve elmondható, hogy a gyomorrák radikális műtétje utáni adjuváns kemoterápia biztonságos és hatásos, és leginkább az előrehaladottabb daganatstádiumok esetén jelentősen meghosszabbítja a betegségmentes túlélést, és a teljes túlélést egyaránt. A kedvező hatást többváltozós analízissel is egyértelműen igazolni lehet.

 

Forrás: World Journal of Gastroenterology

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.