hirdetés

Rákbetegség a legidősebb korosztályban: hogyan készítsünk jobb kezelési tervet?

Az életkor előrehaladásával drámai módon növekszik a rosszindulatú daganatok előfordulási gyakorisága és halálozási aránya. Ebben szerepet játszik többek között a telomér megrövidülése és a tumorszuppresszor gén aktivitásának biológiai öregedéssel járó változása. Az Egyesült Államokban a betegek medián életkora a rák felfedezésekor 67 év, a halál bekövetkeztekor pedig 73 év. Az amerikai statisztikák szerint az új megbetegedések száma 1 479 350, a várható haláleseteké pedig 562 340 volt 2009-ben. Napjainkban az új rákos esetek körülbelül 25%-át 65–74 éves, 22%-át 75–84 éves, 7,5%-át pedig 85 évesnél idősebb betegeknél kórismézik. Noha a rákos halálozás összesített kockázata csökken, ez a tendencia kevésbé érvényesül a 75 év feletti korosztályban.

A geriátriai onkológia jelentőségét a népesség összetételénekváltozása is fokozza. A fejlett országokban a populációgyorsan öregszik, és előre látható, hogy ennek milyen hatásailesznek az egészségügyi ellátás iránt támasztott igényekre. AzEgyesült Államokban 2000 és 2030 között megkétszereződika 65 évesnél idősebbek száma.5 E tendencia – társulva azzal aténnyel, hogy egy 65 éves nő várható élettartama további 20év, egy 75 évesé pedig 12,8 év – a rosszindulatú daganatokelőfordulásának meredek emelkedését fogja eredményezniaz idős népességben.6 Időskorban következetesen kevesebbszűrővizsgálatot végeznek, és a betegek ritkábban részesülnekagresszív sebészeti, illetve szisztémás kezelésben, minta fiatalabb rákbetegek. Csupán néhány leíró és még kevesebbterápiás vizsgálat nyújt azonban olyan bizonyítékokat,amelyek alapján a szűrések és kezelési döntések irányelveikidolgozhatók.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Laura C. Hanson, Hyman B. Muss
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.