hirdetés

Rákgyógyszer influenzára

A rák kezelésére kifejlesztett kísérleti gyógyszer blokkolja a tüdősejtekben a jelátviteli utakat és az influenza vírusok szaporodását is megakadályozza.

hirdetés

A vírusfertőzések és a rákos megbetegedések közös jellemzője, hogy az érintett sejtek anyagcseréje nagyon aktív. Ez teszi lehetővé a nagyszámú vírusrészecskék termelődését, illetve a sejtosztódás felgyorsítása révén a tumor növekedését. Ezért egy olyan hatóanyag, ami megakadályozza az anyagcsere aktiválását, mind a rák, mind a vírusfertőzések esetén hasznos lehet. Amerikai kutatóorvosok egy ilyen új inhibitort fedeztek fel, és alkalmaztak sikeresen halálos dózisú influenza vírussal fertőzött egerek kezelésére.

Ahelyett, hogy a vírusok alkotórészeit támadnák meg, arra koncentráltak, hogy kitalálják, hogyan változik meg a fertőzött sejtek anyagcseréje, írják a Cell Reports-ban megjelent beszámolóban. A Paul Thomas (St. Jude Children’s Research Hospital, Memphis) által vezetett kutatócsoport 20 rákos kisgyerek tüdejét vizsgálta meg, akik egyidejűleg influenzában, vagy más légúti vírusfertőzésben szenvedtek. Pozitronemissziós tomográfia és egyéb eljárások segítségével megállapították, hogy a fertőzés során a tüdősejtekben számottevően megnőtt a glükóz és a glutamin felhasználása, majd a fertőzés lecsengése után az anyagcsere ismét normalizálódott.

A kutatók 80 olyan alkotóelem hatását tesztelték humán tüdő epiteliális sejtkultúrákon, amelyek bizonyos anyagcsere-utakat blokkolnak. Ezek közül egyedül a BEZ235 hatóanyag bizonyult érdekesnek, annyira, hogy jelenleg klinikai vizsgálatokban tesztelik, bevethető-e a rákos daganatok kombinációs terápiájában. A BEZ235 annak a jelátviteli útnak az enzimjeit (PI3K/mTOR) blokkolja, ami többek között a glükóz felhasználását szabályozza. Az influenzavírus által megfertőzött tüdősejtekben lényegesen kevesebb új vírusrészecske keletkezett a hatóanyaggal történt kezelés után. A tudósok feltételezése szerint ennek az az oka, hogy az anyagcsere többé nem biztosít elegendő energiát és alkotóelemet a vírusok fehérjeburkának előállításához. A kórokozók behatolása a sejtekbe, és az örökítőanyaguk szaporítása ezzel szemben továbbra is akadálytalanul zajlik. A BEZ235 védőhatását az egérkísérletek is igazolták. A halálos dózisú influenzavírussal megfertőzött állatok ivóvízébe egy héten keresztül adagolták az inhibitort. A kezelés enyhítette a betegség tüneteit, csökkentette a tüdőben a vírustermelést, és megnövelte az egerek túlélési arányát.

Kisgyermekeknél, időseknél, legyengült immunrendszerű  vagy krónikus betegeknél az influenza a kórokozók szerotípusától függően halálos kimenetelű is lehet. Ezen csoportok számára ez az új kezelési stratégia életmentő lehet. Mivel a terápia a gazdasejt anyagcsere-reakciói ellen irányul, a rezisztencia kialakulásának veszélye alacsony – szemben az egyébként szokásos vírusellenes gyógyszerekkel. A kutatók szerint a kezeléssel több napig csökkenteni lehetne a szövődmények kockázatát. További vizsgálatokkal pedig az is kideríthető, hogy az új hatásmechanizmus a légúti fertőzések más vírusos kórokozói (mint például a légúti óriássejtes vírus) ellen is hatékony-e.

 

Forrás: Wissenschaft aktuell

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.