hirdetés

Remény a vitiligóban szenvedőknek

A Dermavant Sciences fázis II klinikai vizsgálatában a vitiligo kezelésére szánt cerdulatinibet értékelik, ez lehet az első készítmény, melyet a bőrbetegség kezelésére engedélyeznek.

hirdetés

A Roivant Sciences leányvállalata, a Dermavant Sciences december 3-án jelentette be fázis II klinikai vizsgálatának megkezdését, melynek célja a cerdulatinib biztonságosságának és tolerálhatóságának vizsgálata a lokális pigmenthiányt okozó vitiligo bőrbetegség kezelésében. Jelenleg nem rendelkezünk a vitiligo kezelésére engedélyezett készítménnyel, így a cerdulatinib világelső lehet ezen a piacon.

 A vizsgálati hatóanyagról (cerdulatinib)

A cerdulatinib egy kis molekulasúlyú Syk/JAK-kináz-gátló, amelyet eredetileg hematológiai malignitások kezelésére fejlesztett ki a Portola Pharmaceuticals, majd 2016-ban a hatóanyag jogai a Dermavanthoz kerültek. Az FDA 2018 szeptemberében a perifériás T-sejtes limfóma (PTCL, peripheral T-cell lymphoma) indikációban ritka betegségek gyógyszere (orphan drug) minősítést adott a készítménynek, és a hatóanyag a 2019 júniusában nyilvánosságra hozott információk szerint jól szerepelt a follikuláris limfóma kezelését célzó fázis IIa klinikai vizsgálatban.

A hatóanyag újdonsága, hogy egyszerre két jelátviteli útvonalat gátol:

A Syk (spleen tyrosine kinase, lép tirozin kináz) a legtöbb immunreceptor jelátviteli útjának nélkülözhetetlen eleme, például elengedhetetlen a B-sejtek CpG-indukált funkcióinak kiváltásához, mivel a Syk inhibitor szignifikánsan és dózis-függő módon csökkenti a B-sejtek CpG-indukált proliferációját, valamint citokin- és ellenanyag-termelését. Ezen felül a Syk aktivációja nélkülözhetetlen a CpG-motívumban gazdag oligonukleotidok TLR9-tartalmú endoszómákba szállításához, valamint a TLR9 expresszió hatékony indukálásához, és így a TLR9-által kiváltott hatékony B-sejt aktivációhoz.

A JAK jellegzetessége, hogy a kinázdomén mellett tartalmaz egy pszeudokináz-domént is – éppen ezért nevezték el a kétarcú római isten nyomán Janus-kináznak. A JAK-gátlók (jakinibek) a JAK enzimek foszforilációs aktivitását gátolják, mivel a foszforilációhoz használt ATP-kötődési helyükhöz kapcsolódva kompetitív módon megakadályozzák az ATP-kötést. Az első generációs jakinibek (tofacitinib, baricitinib, ruxolitinib, oclacitinib) többféle JAK-ot gátolnak (JAK1, JAK2, JAK3), különböző erősséggel, ami dózislimitáló mellékhatásokat eredményezett. A cerdulatinib a jelenleg vizsgált hatóanyagok közül az egyik, ha nem a legalacsonyabb, nanomolos tartományú IC50 értékekkel rendelkezik TYK2, JAK1, JAK2, JAK3, FMS és SYK ellen. (Az IC50 érték az 50%-os gátláshoz tartozó inhibitor koncentrációt adja meg, minél kisebb, annál potensebbnek tekinthető a hatóanyag).

 A klinikai vizsgálatról

A decemberben indított fázis II klinikai vizsgálat (NCT04103060, Safety and Tolerability Study of Cerdulatinib Gel, 0.37% in Adults With Vitiligo) egy randomizált, kettős-vak, multicentrikus, placebo-kontrollos vizsgálat, amelybe 30 vitiligóban szenvedő felnőtt beteget vontak be. A 0,37% cerdulatinib hatóanyagot tartalmazó gélt a vizsgálatban részt vevő 18-70 év közötti betegek naponta kétszer, hat héten keresztül alkalmazzák majd, az elsődleges végpont pedig a topikálisan alkalmazott kezelés biztonságossága és tolerálhatósága lesz, amelyeket a lokálisan és szisztémásan jelentkező nemkívánatos események súlyossága, gyakorisága és időtartama, a vitális paraméterek, a laboratóriumi értékek változása, valamint a lokális tolerálhatósági skálán (LTS, local tolerability scale) mért pontszámok alapján határoznak meg.

 A vitiligóról

A vitiligo egy krónikus, jelenleg gyógyíthatatlan, nem fertőző, a természetes bőrszín elvesztésével, fehér foltok megjelenésével jelentkező bőrbetegség vagy inkább állapot, mely a test egyéb részeit, így a hajat, a szemeket és a szájüreget is érintheti. Magyarországon 100-200 ezer, az Egyesült Államokban 2,4 millió embert érint valamilyen formában, nőknél gyakrabban fordul elő, és a betegek 70-80%-ánál már 30 éves életkor előtt kialakul. A fehérfoltos pigmenthiány általában az arcon és/vagy a kézfejen jelentkezik. Az érintett bőrfelület szerint az alábbi típusokat különböztetjük meg:

  • fokális – a test néhány pontján jelentkező fehér folt
  • szegmentális – nagyobb részen jelentkező foltos festékhiány
  • generalizált – a test nagy részén jelentkező, sokszor szimmetrikusan több testtájra is kiterjedő foltok.

A fehérfolt-betegség néven is ismert elváltozás 30 százalékban genetikai adottság. A családi halmozódás megfigyelhető, általában ha a szülőnél vitiligo jelentkezik, akkor 30% az esély, hogy gyermekénél is kialakul. A mai álláspont szerint a vitiligo hátterében autoimmun betegség feltételezhető, melyben a szervezet saját védekező rendszere pusztítja el a melanocitákat. Vannak olyan betegségek, melyek bőrtünetei nagyon hasonlítanak a vitiligóhoz, ilyenek például a gyulladásból visszamaradt fehér foltok, vagy a pikkelysömör plakkjai mögött található bőrfelület, de egyes gyógyszerek és kenőcsök is okozhatnak fehér foltokat a bőrön. Mivel több betegség és gyógyszeres kezelés velejárója is lehet fehér foltos bőrelváltozás, így nagyon fontos a szakorvos által végzett differenciáldiagnosztika. Mindenre kiterjedő kórtörténet felállítása (traumák, kezelések, stressz felmérése), és a fizikális vizsgálat után (a testszőrzet megfigyelése) állítható fel a pontos diagnózis. Kialakulhat autoimmun betegség mellett, de igen gyakran más társbetegség is kapcsolódhat hozzá (például cukorbetegség, Addison-kór, vészes vérszegénység), ezért vitiligo esetén érdemes társbetegségek után is kutatni. Az elváltozás sokszor minden előzetes jel nélkül egy hosszabb stagnáló időszak után kezd terjedni, ami feltételezi a máj és epe utak terheltségének kritikus szintjét. Megfigyelték, hogy a vitiligós, pszoriázisos és ekcémás bőrelváltozások esetében a betegnek emésztési-, epe- valamint a vérképző szervi problémái lehetnek. A panaszt nem okozó betegség tünetei esztétikailag rendkívül zavaróak és komoly lelki megterhelést is jelenthetnek, ezért kezelésére mindenképp kísérletet kell tenni. A vitiligo jelentősen megnehezíti a közösségbe való beilleszkedést, munkavállalást, így a megértő családi háttér, illetve szakember felkeresése nagyon fontos.

 A vitiligo kezelése

A vitiligo kuratív módon nem kezelhető, a rendelkezésre álló kezelések csak a tüneteket fedik el, vagy súlyos mellékhatások kockázata mellett alkalmazhatók. A kezdeti időszakban sok esetben fényvédők, korrektor használata elegendő. Ha rosszabbodik az állapot, vagy nagyon nagy kiterjedésű a pigmenthiány, szakorvoshoz kell fordulni. Sokszor a kezelés hosszadalmas és több hatóanyagot is ki kell próbálni, amíg a tünetek kicsit csökkenek.

Szteroidterápia – hatására repigmentációra van remény, de a kezelés legalább 3 hónapig tart és sokszor D vitamin kiegészítő kezelést alkalmaznak. A kezelés alatt számolni kell a szteroid mellékhatásaival.

Immunmoduláns készítmények – szintén helyileg alkalmazzák, kevesebb, de igen komoly mellékhatásokkal (limfómák, egyéb daganatos betegségek) járhatnak.

PUVA-kezelés és UV-B kezelés – fotokemoterápiás kezelések. amelyek csak kisfokú pigmenthiánynál hatékonyak.

Depigmentáció – ha a bőrfestékhiány nagy felületet érint, akkor a nem érintett területeken melanint lebontó hatóanyagokat alkalmaznak.

 Társadalmi elfogadottság, a betegek helyzete

Az utóbbi években felerősödtek azok a mozgalmak, amelyek a vitiligo társadalmi elfogadottságát erősítik, és a „Szerintem te így is szép vagy”, illetve az „Én így vagyok szép” üzenetet próbálják átadni, népszerűsíteni mind a betegek, mind környezetük számára. A vitiligo világnapot is kapott (június 25.), Magyarországon pedig több mint tíz éve működik betegközösség Vitiligo Hungary Közösség néven. A szervezet nemzetközi társközösségekhez kapcsolódik, rendezvényeket szervez, fényvédelmi és sminktanácsokat nyújt, „Folt a foltját” társkereső szolgáltatást működtet, és beszámolt az új kutatási eredményekről is. Hivatalos hazai nagykövete is van: Széles Adrienn modell, de az utóbbi időben világszerte számos vitiligóban szenvedő modell tűnt fel a kifutókon. Közülük a leghíresebb talán az afroamerikai származású Winnie Harlow, akin a bőr sötét alapszíne miatt még feltűnőbben jelentkeznek a fehér foltok. Egyikük sem született pigmenthiánnyal, mindkettőjüknél 4-5 éves korukban jelent meg a betegség.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Dermavant Announces First Patient Dosed in Phase 2a Clinical Trial of Topical Dual JAK/Syk Inhibitor Cerdulatinib for Vitiligo

Safety and Tolerability Study of Cerdulatinib Gel, 0.37% in Adults With Vitiligo

Cerdulatinib

Dermavant Sciences Announces Licensing of Topical Cerdulatinib from Portola Pharmaceuticals for Dermatologic Indications

hirdetés
Cikk[249430] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.