Remény előrehaladott tüdőrákban

A betegeket a gyógyszer hatásossága, farmakokinetikája és biztonságossága szempontjából egyaránt értékelték.

hirdetés

AZD9291 molekula hatékonynak bizonyult az EGFR gátló rezisztens nem kissejtes tüdőrákos estekben. 

Az EGFR T790M mutációja a leggyakoribb azok közül, melyek az epidermális növekedési faktor receptor (EGFR) tirozin kináz gátlókkal szemben kialakult rezisztenciát okozzák az EGFR mutációkat hordozó tüdőrákos betegekben. Preklinikai modellekben az EGFR gátló AZD9291 hatásosnak bizonyult mind az EGFR tirozin-kináz gátló szenzitizáló, mind a T790M rezisztencia mutációkban.

Az AZD9291 20 mg és 240 mg közötti egyszeri napi dózisát adagolták olyan előrehaladott tüdőrákos betegeknek, akiknél az előzetes EGFR tirozin-kináz gátló kezelés után radiológiailag igazolható progresszió lépett fel. A vizsgálatban dózis-eszkalációs és dózis expanziós csoportokat szerepeltettek: utóbbiban az EGFR T790M státuszt a vizsgálat előtt szövetmintát vettek a tumorból az EGFR T790M központi értékelése céljából. A betegeket a gyógyszer hatásossága, farmakokinetikája és biztonságossága szempontjából egyaránt értékelték.

Összesen 253 beteget kezeltek. A dózis eszkalációs csoportban szereplő 31 betegnél az adagok emelése során sem észleltek dózis-limitáló toxicitást. A további 222 beteget 5 expanziós kohorszban értékelték. A leggyakoribb mellékhatások a hasmenés, a bőrkiütések, a hányinger és az étvágycsökkenés voltak. Összesen 51%-ban láttak objektív tumoros választ (95%CI 45-58). A központilag igazolt 127 EGFR T790M daganatos betegnél az objektív válaszadási arány 61% (95%CI52-70) volt, ezzel szemben a 61, detektálható EGFR T790M-el nem rendelkező daganatos betegeknél ez az arány mindössze 21%-nak (95%CI 12-34) adódott. Az EGFR T790M pozitív betegeknél a progressziómentes túlélés középértéke 9,6 hónap (95%CI 8,3-nem elérhető), míg az EGFR T790M negatív betegeknél csak 2,8 hónap (95%CI 2,1-4,3) volt.

Az ADZ9291 molekula igen aktívnak bizonyult EGFR T790M mutációval rendelkező. EGFR tirozin-kináz gátlók adása közben progrediáló tüdőrákokban (ClinicalTrials.gov, NCT01802632)

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

The New England Journal of Medicine 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.