Reumatológiai betegek COVID-19 védőoltása

A reumatológiai betegek sürgős SARS-CoV-2 elleni védőoltását javasolja az American College of Rheumatology (ACR).

Dr. Jonathan Hausman (Harvard Medical School, Boston, Massachusetts) az ACR egyik podcastjában közölte, hogy a reumás betegségekben szenvedőknél magasabb a COVID fertőzés, illetve a COVID súlyos komplikációinak kockázata, ezért ezeknél a betegeknél hihetetlenül fontos a COVID elleni védőoltások beadása. A védőoltások elhalasztását csak ritka esetekben pl. nagyon súlyos betegségben vagy az éppen rituximab kezelés alatt álló betegek esetében javasolja a Magyar Raumatológusok Társaságának iránymutatása csakúgy, mint az American College of Rheumatology (ACR) februári, illetve 2021. október 27-én megjelent guideline-ja.

A munkacsoport csak a Pfizer és a Moderna vakcinákat veszi számításba, mivel az USA-ban csak ez a két oltóanyag van törzskönyvezve. Nincs olyan ok, ami miatt különbséget tennék a két oltóanyag között. Mivel csak kevés kutatás történt a reumatológiai betegek és a COVID-19 védőoltások összefüggésével kapcsolatban, a munkacsoport a reumatológiai betegek, illetve az egyéb betegek COVID-19 vakcinációját megfogalmazó vizsgálatokból extrapolálással nyerték a döntéshez szükséges adataikat. Olyan vizsgálatokat értékeltek, mint pl. a reumás betegség fellángolása influenza esetén. Dr. Curtis ugyanakkor megjegyezte, hogy ezek a fellángolások csak egyes betegekben, vagy csak a betegek egy szűk csoportjában voltak tapasztalhatók, nem voltak túl erősek és nem sokáig tartottak. A munkacsoport átgondolta azt a kérdést is, hogy a védőoltások nem okoznak-e olyan autoimmun betegségeket, mint a Guillain-Barré szindróma, vagy a Bell-féle bénulás. A kockázat fennáll, de olyan csekély, hogy nem befolyásolja az ajánlásokat. Az immunhiányos betegeknél az élő vírussal történő oltás (mint pl. az övsömör elleni) beindíthatja azt a fertőzést, ami ellen a vakcina készült. De ez a Pfizer, vagy a Moderna COVID-19 elleni vakcináival nem fordulhat elő, mivel ezekben élő vírusok helyett mRNS van. Bár kedvezőbb lenne a reumás betegség nyugalmi fázisában beadni a védőoltást, de a sürgősség felülírja ezt a megfontolást. A munkacsoport tagjai megegyeztek abban, hogy nem kell a vakcinálást elhalasztani a betegség nyugalmi fázisáig, mivel nem tudjuk, hogy az mikor következik be és meddig tart.

Milyen jól működik a vakcina?

Megválaszolatlan kérdés, hogy reumás betegségekben a vakcina ugyanolyan hatást fejt ki, mint egyébként? A munkacsoport átnézte a vakcina hatásosságának különféle betegcsoportoknál, köztük immunológiailag károsodott betegeknél leközölt adatait, de amíg reumatológiai betegekről nem állnak rendelkezésre adatok, addig nem tudjuk a kérdést megválaszolni. Részletezték, hogy mely melyik gyógyszeres regiment kell vakcinálás esetén módosítani:

  • A rituximab kezelésben részesülő betegeknél el lehet halasztani a védőoltást, ha a beteg biztonságos távolságot tud tartani a többiektől. Ha valaki épp most kapta meg a rituximabot, érdemes a következő rituximab adag előtt 2-4 héttel komplettálni a védőoltást. Így a 6 havonta adott reumatológiai kezelés esetén az 5. hónap körül ideális a vakcinálás.
  • A guideline figyelmeztet, hogy a JAK gátlókat minden vakcina-dózis után egy hétig nem szabad adni.
  • Az első adag COVID-19 vakcina előtt és után egy héttel a szubkután abatacept (Orencia) felfüggesztendő, a második vakcinánál már nincs megkötés.
  • Abatacept i.v. adás esetén az infúzió után a 4. hétig el kell halasztani az első vakcina beadását, a következő abatacept infúziót a vakcinálás után 1 héttel lehet beadni (összesen 5 hét szünetet jelent). A második adag vakcinánál már nincs megkötés.
  • Cyclophosphamide kezelés esetén azt javasolják, hogy minden vakcina-adag után egy hétig ne adjuk.

A felsorolt tanácsok klinikai döntések által nem írhatók felül – jegyezte meg Dr. Curtis.

Forrás:

Harrison L. COVID-19 vaccination recommended for rheumatology patients. Medscape Medical News. February 24, 2021.

American College of Rheumatology. Developed by the ACR COVID-19 vaccine clinical guidance task force. COVID-19 vaccine clinical guidance summary for patients with rheumatic and musculoskeletal diseases. Version 4, Revised October 27, 2021.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.