hirdetés

Roflumilast hab seborrheás dermatitisre

A roflumilast 0,3%-os hab 8 héten át tartó napi használatával a betgek 80%-ának enyhültek, vagy megszűntek a seborrheás dermatitis tünetei.

hirdetés

A(z) European Academy of Dermatology and Venereology (EADV) 2022-es évenkénti találkozóján ismertetett fázis III, STRATUM vizsgálat eredményei szerint a betegek több mint a felének teljesen megszűntek a tünetei, és ötből három esetben jelentősen csökkent a viszketés.

Széles korosztály bevonása

Az eredményeket ismertető Dr. Andrew Blauvelt (Oregon Medical Research Center, Portland) szerint a seborrheás dermatitis nagyon gyakori betegség, kezelése gyakran nem megfelelő, az eddig próbált számos módszer (topikus szteroidok, gomba-ellenes szerek) mindegyikének vannak korlátai: néha a hatásosság hiányzik, máskor a kezelés nem alkalmazható, pl. hajas fejbőrön.

A foszfodiészteráz 4 (PDE4) gátló roflumilast helyileg használható 0,3%-os krém formájában kapható, Zoryve néven. A készítmény az idén nyártól FDA törzskönyvvel rendelkezik 12 évnél idősebb személyek plakk psoriasisának kezelésére, és hatásosságát atopiás dermatitisben jelenleg vizsgálják. A krém és a hab formájú készítmény mindössze a hajtógáz tekintetében különbözik, egyébként teljesen azonos összetevőket tartalmaznak.

Az Egyesült Államok 53 centrumából több mint 450 beteget vettek be a 8 hetes, kettős vak, placebóval ellenőrzött vizsgálatba. A vizsgálatba való bekerülés feltétele volt, hogy a mérsékelt seborrheás dermatitisben szenvedő beteg az Investigator’s Global Assessment (IGA) szerinti 3-as, vagy magasabb pontszámot kapottak közé tartozzon. A betegek átlagos életkora 42 év körül volt, szerepelt köztük 9 éves gyermek is, a bevonásnak felső életkori határa nem volt.

Számos tekintetben észleltek javulást

A vizsgálat elsődleges végpontjának az számított, ha a 8 hetes kezelés végére az IGA score legalább 2 értéket javult, azaz 0-ra, vagy 1-re csökkent. Ez a roflumilast 0,3%-os habbal való 8 hetes kezelés után 80%-ban következett be, míg a vivőanyaggal való kezelés után csak 60%-ban (P<0,0001). Már 2 hét után is jelentős javulás volt látható az esetek 42%-ában vs 26%-ában (P=0,0003), a kezelés negyedik hete után pedig 72% vs 49%-ban (P<0,0001). Két hét után a betegek 15%-a, 4 hét után a betegek több mint egyharmada, 8 hét után pedig a betegek 50%-a teljesen tünetmentes volt (a szimpla vivőanyag mellett ezek az értékek 7%, 15% és 30% voltak).

A viszketés mértékét meghatározó Worst Itch Numeric Rating Scale (WI-NRS) alapján 4 pontos, vagy annál magasabb javulást vártak el a kezeléstől: a kezelés második hete után 30%-ban, a kezelés negyedik hete után valamivel 50%-alatt, a nyolcadik hét után 60%-ban lehetett ezt észlelni (a szimpla vivőanyag mellett ezek az értékek 15%, 30% és 40% voltak).

Mellékhatások szempontjából a gyógyszer nagyon biztonságosnak mutatkozott, az orális foszfodiészteráz-gátlóknál előforduló mellékhatások nem jelentkeztek. A hab formájában való kiszerelés kiválónak bizonyult, bőr-irritációt sem a beteg, sem az orvos nem észlelt.

Javasoljuk a hidratálást

Dr. Joe Lambert (Department of Dermatology at Ghent University Hospital, Belgium), a tudományos ülés társ-elnöke megjegyezte, hogy a készítmény igen jó bőrápolónak bizonyult, hiszen alkalmazása valóban drámai válaszokkal járt. A különleges habbal történt vizsgálat egyik érdekes eredménye alapján a korábbiakkal ellentétben azt javasoljuk, hogy a betegek nedvesítsék fejbőrüket, hidratálják az arcukat.

Forrás:

Freeman S. Roflumilast foam effectively eases seborrheic dermatitis. Medscape Medical News > Conference News > EADV 2022. September 09, 2022.

European Academy of Dermatology and Venereology (EADV) 2022 Annual Meeting: Late-breaking Oral Presentation P0762. Presented September 7, 2022.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.