hirdetés

Sakk-doppingszerek

A versenyszerűen sakkozók tudják, hogyan lehet gyógyszerekkel fokozni a játékhoz szükséges kognitív képességeiket. A mainzi Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika tudósai alaposabban utánajártak ennek a kérdésnek.

hirdetés

A kutatók azt szerették volna kideríteni, hogy farmakológiai szerek hatására hogyan változnak meg a rendkívül összetett gondolkodási folyamatok, és hogy ezeket metilfenidát és modafinil bevételével lehet-e fokozni. Eredményeiket az European Neuropsychopharmacology-ben tették közre.

A mainzi klinika igazgatója, Klaus Lieb, és egykori kollégája, Andreas Franke vezette kutatócsoport a vényköteles metilfenidát és modafinil hatását vetették össze a szabadon hozzáférhető koffeinnel. A randomizált, kettős-vak, placebo-kontrollos vizsgálatban 39 férfi sakkozónak négy különböző napon vagy kétszer 200 mg modafinilt, vagy kétszer 20 mg metilfenidátot, vagy kétszer 200 mg koffeint, vagy placebót adtak. A részvevők napi kétszer 15 perces játszmát vívtak egy, a játékos egyéni képességeinek megfelelően beállított programmal. Ezen kívül a résztvevőket neuropszichológiai teszteketnek is alávetették.

A vizsgálat során az derült ki, hogy azoknak, akik metilfenidát, modafinil vagy koffein kezelést kaptak, több idő kellett a helyes lépés kigondolásához, mint a placebo-csoport tagjainak. Ezzel párhuzamosan az összes, 3059 játszma elemzése szerint a stimulálószerek hatása alatt állók nem nyertek több játékot, mint a placebót kapó játékosok. Azonban ha csak azt a 2876 játszmát elemezték, amelyben ténylegesen 15 percen belül döntöttek, az derült ki, hogy metilfenidát és modafinil hatására több játszmát nyertek a program ellen, mint a placebó-csoport tagjai, míg a koffein alkalmazása nem volt ilyen hatással..

Az eredmények meglepték a tudósokat, akik arra számítottak, hogy a farmakológiai szerek inkább gyengítik a kognitív folyamatokat. A vizsgálatok azonban azt mutatják, hogy az olyan rendkívül összetett kognitív képességek is javíthatók stimuláló szerekkel, amelyek a sakkozáshoz szükségesek. Az eredmények sportpolitikai szempontból is jelentősek, mivel a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) szeretné, ha a sakk is olimpiai szám lenne, így azonban ez a sportág is doppingellenőrzést igényel.

 

Forrás: aerzteblatt.de

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.