hirdetés

Serdülők és fogamzásgátlás

Mind a hormonális fogamzásgátlók (akár tartós, akár sürgősségi fogamzásgátlás formájában), mind a mechanikus módszerek széles körben ismertek és propagáltak, mégis sajnálatos módon nagyszámú serdülő esik nem kívánt módon teherbe. Ennek kivédésére elengedhetetlen a szülői és orvosi segítség, tanács. 

hirdetés

A gyermek(nő)gyógyászok kulcsszerepet játszanak a serdülők nemi életének rendezésében és a fogamzásgátlás megoldásában. Segíthetnek a szexuális döntések meghozatalában, valamint tanácsokat adhatnak az absztinencia, vagy éppen a fogamzásgátlás kérdéseiben. Egy 2011-ben végzett amerikai felmérés szerint a középiskolás korban lévő tinédzserek 47%-ának már volt szexuális kapcsolata, és 34% számolt be arról, hogy ez az utóbbi 3 hónapban történt. Ez tehát azt jelenti, hogy a fiatalok csaknem fele a terhesség és a nemi úton terjedő betegségek (STD-k) elleni minden adekvát védőeszköz nélkül kezdett nemi életet. A nem kívánt terhesség a serdülők súlyos problémája, hiszen az USA-ban évente kb. 750 000 serdülő lány esik teherbe, és a terhességek 82%-a nem tervezett módon következik be. Ezen terhességek kicsit több, min fele (59%) szüléssel végződik, 27%-a abortuszba torkollik, és 14%-a vetéléssel ér véget. Szerencsére az utóbbi években a nem kívánt serdülőkori terhességek száma – a stabil fogamzásgátlásnak, illetőleg a nemi élet kezdete későbbre tolódásának köszönhetően - jelentősen csökkent: 20 éves korra a fiatal nők mindössze 18%-a szült.

Magyarországon minden órában mintegy 6 terhesség-megszakítás történik, többségük 13-18 éves lány. Esemény utáni tablettával ezek nagy része megelőzhető lenne. Az ilyen típusú tabletták nálunk csak orvosi vényre kaphatók, de rendelkezésre állnak sürgősségi fogamzásgátló ambulanciák, ahol ilyen típusú segítség kérhető.

A fiatalok leggyakrabban alkalmazott fogamzásgátlása az óvszer: a hormonális fogamzásgátlót igénylő fiatalok 96%-a arról számol be, hogy előzetesen már óvszerrel védekezett. Második helyen a megszakított közösülés áll 57%-kal. A hormonális módszerek közül elsősorban orális fogamzásgátlókat szednek (56%), ezt követi a depot medroxiprogeszteron-acetát (20%), a transzdermális tapasz (10%), valamint a hüvelygyűrű (5%) . Az amerikai fiatalok 13%-a használt már sürgősségi fogamzásgátlást, és 15%-uk alkalmazott időnkénti, periódikus absztinenciát.

A legegyszerűbbek a mechanikus fogamzásgátló módszerek, melyek nem akadályozzák meg a terhességet teljes biztonsággal, viszont védenek a fertőzésekkel szemben. Figyelembe kell venni, hogy a hormonális fogamzásgátlók nem védenek a nemi úton terjedő betegségek ellen, viszont csaknem 100%-ban képesek megakadályozni a nem kívánt terhességet, többféle mellékhatásukat azonban –különösen tinédzser korban- számításba kell venni. Hazánkban sok-sok orális, ciklusosan szedhető fogamzásgátló áll rendelkezésre. A biztonságosság alapja az ilyen tabletták pontos szedése, ami a tinédzser korban lévőknél elég bizonytalan. A hüvelybe felhelyezhető fogamzásgátlók közül itthon kapható etonogesztrel és etinilösztradiol tartalmú gyűrű. A vészhelyzetekben, sürgősségi esetekben használatos tabletták lehetőleg a legkorábban alkalmazva (12-72 órán belül) nagydózisú ösztrogén tartalmuknál fogva megakadályozzák a megfogant pete beágyazódását.

Az implantátumok között az intrauterin eszközök (IUD), a szubdermális implantátumok és a depot injekciók szerepelnek. Az itthon használt, gesztagén hormont lassan leadó, T-alakú méhen belüli fogamzásgátló eszköz (IUD) eszköz évekig védettséget ad. Itthon is könnyen hozzáférhető a háromhavonta használatos injekció hatásos, kényelmes, olcsó és biztonságos megoldás, de csontrendszeri hatásait figyelembe kell venni. A hazánkban nem kapható, a bőrre felhelyezhető fogamzásgátló tapaszok ugyanazokat a hormon összetevőket tartalmazzák, mint a fogamzásgátló tabletták – hasonló hatásokkal és mellékhatásokkal. A medroxiprogeszteron acetát és a tapaszok nemcsak hatásosak, de mellékhatásaik ellenére jóval biztonságosabbak a nem kívánt terhességnél. A nálunk szintén nem kapható hosszú hatású implantátumokat a felkar bőre alá ültetik be, legalább 99%-ban védenek a nem kívánt terhesség ellen, viszont szintén nem védenek a szexuálisan terjedő betegségekkel szemben, ráadásul igen drágák.

Az American Academy of Pediatrics (AAP) hosszú évek alatt szerzett tapasztalatok alapján a szexuálisan aktív fiatalok számára elsősorban a hosszú hatású, reverzibilis fogamzásgátlókat javasolja, valamint az etonogestrel (ENG) szubdermális implantátumot helyezik előtérbe. A rendelkezésre álló adatok szerint ezeket viszont csak nagyon ritkán használják a fiatalok, talán igen borsos áruk is hozzájárul ehhez. A gyermek(nő)gyógyász fontos feladata, hogy négyszemközt tárgyaljon a serdülővel. A szülők kétharmada be is látja, hogy gyermekének fontos az orvossal történő intim megbeszélés. Részletes feltárás után jöhet a lehetőség szerinti legbiztonságosabb fogamzásgátlás kiválasztása, majd az időnkénti kontroll megbeszélés, esetleg a más módszerre való áttérés. az akne, a diszmenorrhea, az erős menstruációs vérzés, szintén gyakori panasz, erről is részletesen beszélni kell a serdülővel. Óvszer használatát minden esetben javasolhatjuk serdülőkorú betegeinknek.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News

2. American Journal of Obstetrics and Gynecology

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.