hirdetés

SÉRÜLT GYERMEKEK

Fluoxetinre adott válasz és intellektuális fejlődés autisztikus spektrum-rendellenességben

  Forrás: DeLong GR, Ritch CR, Burch S. Fluoxetine response in children with autistic spectrum disorders: correlation with familial major affective disorder and intellectual achievement. Develop Med Child Neural. 2002;44:652–659

 A Duke University kutatói 129 autisztikus spektrum-rendellenességben szenvedő, fluoxetinnel kezelt, 2–9 éves gyermeket vizsgáltak 32–36 hónapos követési idővel. Minthogy a vizsgálat nyitott, nem kontrollált módon zajlott, a cikk a fluoxetin- válaszkészség és a beteg jellemzői közötti összefüggéseket tárja fel. A 129 alany közül 22-nél (17%) értek el kiváló eredményt (bár bizonyos problémák továbbra is fennálltak, de az autizmus jelei megszűntek), 67 esetben (52%) jó eredmény született (a jelentős viselkedésbeli fejlődésben fennmaradt az autizmus), 40 esetben (31%) pedig legfeljebb szerény eredményt kaptak (számottevő javulás hiánya vagy állapotromlás). A jó vagy kiváló javulást mutató gyermekek körében jellemző volt (a 79 értékelt eset közül 67; 85%), hogy egyik vagy mindkét szülő bipoláris zavarban vagy major depresszióban szenvedett. A szerény vagy elégtelen javulást mutató gyermekek körében kisebb arányban volt megfigyelhető a fenti jellegzetesség (a 38 értékelt eset közül 19; 50%; p<0,001).

 A vizsgált családok közül 67-ben találtak legalább egy kiemelkedő intellektusú, tehetségű, vagy feltűnő eredményeket elérő személyt, akikre jellemző volt a természettudományokban, számítástechnikában vagy matematikában való átlagon felüli jártasság, és sokan közülük doktori vagy PhD tudományos fokozatot is szereztek. Közülük 52 személynek (77%) volt kezelésre jól vagy kiválóan reagáló gyermeke. Az 55 családban, ahol nem találtak kiemelkedő intellektusú, tehetségű, vagy feltűnő eredményeket elérő személyt, csak 21 gyermeknél (38%) figyeltek meg pozitív fluoxetin-választ (p<0,001). A családtagok körében előforduló kiemelkedő intellektuális teljesítmény korrelált a családi kórelőzményben szereplő affektív kórképekkel (p<0,001).

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.