hirdetés

Stressz és a kardiovaszkuláris betegségek

Egy nagy esetszámú vizsgálat szerint a stresszel összefüggő zavarok növelhetik a kardiovaszkuláris betegeségek kockázatát, különösen a diagnózis utáni első évben.

hirdetés

Valamikor életünk folyamán majd mindannyian átélünk lelki traumát vagy stresszteli élethelyzetet (szeretettük elvesztése, életet veszélyeztető betegség diagnózisa, természeti katasztrófa, erőszak). Egyre több bizonyíték igazolja, hogy ezek a problémák összeadódva számos betegség (kardiovaszkuláris betegségek, sérülések, fertőzések, egyes autoimmun betegségek, a rákot kivéve) kockázatát és a mortalitását növelik, leginkább akkor, ha a trauma következtében pszichiátriai zavarok is kialakulnak.

Dr. Huang Song (University of Iceland, Reykjavik és Karolinska Institutet, Stockholm) és mtsai BMJ-ben 2019. áprilisában online megjelent dolgozatuk külön érdeme a közel 140 ezer ikerpár összehasonlító vizsgálata és kontroll népességhez hasonlítása. A Swedish National Patient Registerben nyilvántartott ikrek közül 136,637 stresszel érintett személy adatait emelték ki, olyanokét, akik elsősorban poszttraumás stressz (PTSD, post-traumatic stress disorder), akut stressz reakció, illetve alkalmazkodási zavarok tüneteit mutatták, és adataikat ezen betegek 171,314 stresszel nem érintett ikertestvérének és az átlagos népességből 1.366,370 személynek az adataival hasonlították össze, a résztvevőket átlagosan 27 évig követve. A kardiovaszkuláris betegségek gyakorisága az exponált személyeknél 10,5 a nem exponált ikertestvéreknél 8,4 és a népesség átlagában 6,9 volt 1000 személy/évenként. Az pszichiátriailag nem érintett ikertestvérhez képest az exponáltaknál csaknem kétszeres volt a kardiovaszkuláris betegségek kockázata (HR: 1,64, 95%CI 1,45-1,84). Legmagasabb kockázata a szívelégtelenség esetén mutatkozott (HR: 6,95, 95%CI 1,88-25,68). Egy év után ez az emelkedett kockázat jelentősen visszaesett (HR: 1,29, 95%CI 1,24-1,34), ezen belül az aritmia HR: 1,12 (95%CI 1,04-1,21), az artériás trombózis/embólia HR: 2,02 (95%CI1,45-2,82) volt. Erősebb volt az összefüggés a fiatalabb ikerpárok stresszel kapcsolatos szervi megbetegedése esetén: 28 évesnél fiatalabbaknál HR: 1,52, a 29 - 41 éves kor közöttieknél HR:1,26, míg a 42 évesnél idősebbeknél HR: 1,30 (P = 0,010). Erősebb összefüggés volt kimutatható a stresszel összefüggő eltérések és kardiovaszkuláris problémák között az 50 éves kor alattiaknál (HR: 1,40), míg 50 éves kor feletti gyengült ez a kapcsolat (HR: 1,24) (P = 0,002). A pszichiátriai eltérések - a fatális kardiovaszkuláris betegségek kivételével- nem befolyásolták ezeket az összefüggéseket.

Az eredmények hasonlóan alakultak, ha a népesség megfelelően igazított csoportjával történt az összehasonlítás: bármely kardiovaszkuláris megbetegedés a stresszel összefüggő esemény utáni első évben HR: 1,71 (95%CI 1,59-1,83), majd később HR: 1,36 (95%CI 1,33-1,39) arányban alakult ki.

Ebben a népesség alapú ikervizsgálatban világos összefüggés mutatkozott a stressz okozta pszichiátriai zavarok és a kardiovaszkuláris betegségek kockázatának csaknem kétszeres növekedése között, különösen a stresszel összefüggő eltérések diagnózisa utáni első néhány hónapban. Az összefüggés férfiakban és nőkben is egyaránt fennállt, függetlenül a családi jellemzőktől, a régebbi testi, vagy lelki problémáktól, a pszichés kísérőbetegségektől.

A tanulmányhoz fűzött szerkesztőségi közleményben Dr. Simon L. Bacon (Canadian Institutes of Health Research, Quebec, Kanada) kiemelte, hogy a tanulmány egyik nagy erőssége, az ikervizsgálat, az, hogy a pszichés zavarokat szenvedettek kontrollja a stressz által ily módon nem érintett ikertestvér volt, akinek életstílusuk, környezete, egészségi állapota azonos volt az érintett személyéhez. Azt azonban ő is elismerte, nehéz magyarázatot adni arra, hogy a  stressz utáni első évben miért gyakoribb a szívelégtelenség, és tisztázásra vár, hogy az akut stressz által indukált pszichiátriai zavarok és a kardiovaszkuláris betegségek ok-okozati összefüggésben állnak-e egymással.

Mivel a kardiovaszkuláris betegségek gyakori halálokok, fel kell hívni a stresszel összefüggő betegségekben szenvedők figyelmét erre a súlyos kockázatra. A stresszel összefüggő állapotokat ezért mielőbb fel kell ismerni és a lehető legkorábban kezelni kell.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News

2. BMJ

3. BMJ

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.