hirdetés
hirdetés

Súlyos major depressziós betegekben az agomelatin hatásosabb a fluoxetinnél: randomizált kettős vak vizsgálat

Az első melatonerg antidepresszívum, az agomelatin hatásmechanizmusa gyökeresen eltér az összes többi ma használatos szerétől: nem a szinap­ti­kus monoamin-visszavételt gátolja, hanem a melatonin-receptorok agonistája és a szerotonin 5HT2C receptor anta­gonistája. Ez a neurokémiai hatáskombináció eredményezi a cirkadián ritmusok reszinkronizációját és a depressziós tünetek csökkenését. Major depressziós betegek kontrollált vizsgálataiban az agomelatin antidepresszív hatásossága elérte a venlafaxinét és felülmúlta a sertralinét, az al­vás-ébrenléti ciklus javításában pedig mindkettőnél előnyösebbnek bizonyult. Az is kiderült, hogy az agomelatin a legsúlyosabb betegek alcsoportjaiban ugyanolyan hatásos, ami nemcsak az antidepresszív hatás „valódiságát” igazolja, hanem az ilyen betegek fokozott funkcióképtelensége és öngyilkossági rizikója miatt a gyakorlatban is kritikusan fontos tényező.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.