hirdetés

Szabadidős fizikai aktivitás és a halálozás

A szabadidőben végzett fizikai tevékenység és a halálozás kapcsolatának dózis-hatás elemzése alapján heti 2,5 óra közepes intenzitású testmozgás javasolt. 

hirdetés

A 2008-as amerikai Fizikai Aktivás Útmutató a heti legalább 75 perces élénk vagy 150 percnyi mérsékelt-közepes intenzitású fizikai (aerob) tevékenységet tart szükségesnek a már jelentős egészség-ápolás céljára-- ami 7,5 MET-órának felel meg—és ennek kétszeresét javasolja további egészségvédő szándékkal. Az élet védelmével, meghosszabbítása céljával végzett fizikai aktivitás felső határa—hogy a fentinél több testmozgás jelent-e további előnyöket netán veszélyt—ismeretlen.  E kérdésre a National Cancer Institute 1992 és 2003 között végzett hat tanulmányának adatait elemezték.  661 137 amerikai és európai lakos önbevallott fizikai aktivitását vetették össze a 14,2 éves követés alatt a belépéskor átlagosan 62 éves férfin és nőn, 116 686 elhalálozás alapján.

A magukat fizikailag inaktívnak mondottakhoz képest a kicsit, de a 7,5 MET*-óránál kevesebbet mozgó populációban 20%-kal volt kisebb az elhalálozás esélye. Akik a minimum-kritériumot vagy annak kétszeresét teljesítették, 31 százalékkal voltak kedvezőbb helyzetben az inaktívakhoz képest, a háromszoros teljesítők pedig 37%-kal. További két százalékponttal volt kisebb az esélyük a meghalásra azoknak, akik a javasolt minimum 4-5-szörösét teljesítették (HR 0,61). A javasolt testmozgás tízszeresét teljesítők halálozási esélye ugyanennyi volt. Azonos jellegű a fizikai aktivitás és a kardiovaszkuláris valamint a rákban elhalálozás viszonya.

*Referens megjegyzése: a bevallott fizikai aktivitásnál „keményebb” mutató a megmért fittség (aerob kapacitás; csúcs-VO2max). Az évtizedek alatt összegyűlt adathalmaz azt igazolja, hogy az elhalálozás esélye a nagyon alacsony fittségű—4 MET alatti—populáció-mintához képest a 10-12 MET fittségig csökken, majd a 14 MET-nyi aerob kapacitás felettieken tovább nem javul és nem romlik. Ezért javasoljuk, hogy a rizikó-státusz megítélésekor vegyük figyelembe a fittséget: A fittség mértéke mint a megbetegedések rizikóját befolyásoló tényező. Akadémiai Kiadó 2012-- Testedzéssel a megbetegedések ellen. Magyar Tudomány 2012;12:1470-77-- A fizikai aktivitás és/vagy fittség mértéke a kardiovaszkuláris kockázat besorolást módosító tényező. Orv. Hetil. 2004;145:1801-4—Egy MET a nyugalmi oxigén fogyasztás, ami 3,5x testsúly (ml kilónként és percenként). A nem állóképesség-edzettségű „átlagos” személy mérsékelt intenzitású testmozgása 3-4szeres oxigén igénnyel jár, a lendületes 5-7 MET-tel, az átlagos maximális oxigén felvétel a 20-30-as években 9-11 MET táján van. Önmagunk fittsége lemérhető pl. a 12 perces (Cooper-) futástávval, idősebbeknek és kevéssé fitteknek a hatperces gyaloglástávval, és becsülhető például a kérdőíves VPAQ- teszttel (net).

 

Forrás: JAMA Internal Medicine 

Dr. A. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.