hirdetés

Szaruhártyagyulladás helytelen kontaktlencse használat miatt

Bár a szemüveg nagy divat, a kontraktlencsék -kétségtelenül számos előnnyel járó - viselését elsősorban a fiatal hölgyek részítik előnyben. Nagyon fontos azonban a megfelelő higiéne, mert annak elhanyagolása súlyos kövekezményekkel járhat.

hirdetés

A szaruhártya (cornea) gyulladása (keratitisz) a látás részleges vagy teljes elvesztésével fenyeget. Fertőző betegségek (baktériumok, gombák, amoebák, vírusok), és egyéb bahatások okozhatják (trauma, kémiai anyagok, UV sugárzás) okozhatják. A mikróbás keratitisz kockázata kontaktlencse használata esetén a legmagasabb: Fusarium és Acanthamoeba keratitiszt okozhatnak a kontaktlencsék tárolására szolgáló nem steril oldatok, a kontaktlencse nem megfelelő higiénés kezelése, tárolása, behelyezése is számos egyéb komplikációt okozhat. A helyileg alkalmazott antibiotikumok, majd 2-3 nap elteltével a topikus kortikoszteroidok adásával a bakteriális keratitisz okozta látásromlás lényegesen javítható (Hackenthal).

Dr. Jennifer Cope (epidemiológus, Centers of Disease Control and Prevention) szerint a kontraktlencsék viselése számos előnnyel jár, de nem teljesen kockázatmentes – különösen akkor, ha viselőjük semmibe veszi az előírásokat, és mintegy „leegyszerűsíti” a lencsék ápolását. Dr. Cope és szerzőtársai  a Morbidity and Mortality Weekly Report novemberi számában megjelent cikkükben  3 nagy amerikai járóbeteg- és sürgősségi beteg adatait elemezték. A kiértékelés szerint a kontaktlencsék által okozott keratitisz miatt nagyjából évi 930 000 járóbeteg vizitre és 58 000 sürgősségi osztályon történő ellátásra volt szükség. „A keratitisz minden korosztályt érintett a teenagerektől kezdve az idősekig. A nők nagyobb számban betegedtek meg: a szakrendeléseken megjelentek 63%-a, a sürgősségi osztályokon megjelentek 55%-a volt a nő. Régebben, a kemény, gázok számára permeábilis és lágy kontaktlencse viselőkön a mikróbás keratitiszek 0,4-5,2/10 000 személy/év gyakorisággal fordultak elő, manapság ez az éjszaka is viselhető lágy lencséket viselőkön >20/10 000 személy/évet tesz ki. Egy kaliforniai vizsgálatban évente 71 000 súlyos mikróbás keratitiszt jegyeztek fel (Kalifornia lakossága durván 38,5 millió).  

Az orvosok a keratitiszes betegek mintegy háromnegyedének (76,5%) antimikróbás szert írtak fel. A keratitisz és a kontaktlencsék által okozott problémák évente kb. 175 millió US Dollárba kerülnek, melyből 58 millió a Medicare és 12 millió a Medicaid betegekre megy. A klinikusok idejéből ez a csaknem egymillió orvos-beteg találkozó durván 250 000 órát vesz el.

A felmérésnek sajnos vannak hiányosságai is, pl. az esetszám valószínűleg alábecsült, mert sok beteg enyhe keratitisszel nem is fordul orvoshoz, továbbá nem minden keratitisz fertőzéses eredetű. Azt sem tudjuk, melyik keratitiszt okozta a kontaktlencse, és melyiket nem. A felírt antimikróbás szerek száma sem pontos, mert a piaci helyzetet felmérő Marketscan csak a biztosított betegek adatait rögzíti.

A CDC minden esetre kampányt indított az orvosokkal, a népegészségüggyel, a szemészeti eszközök gyártóival, a szabályozási partnerekkel a szemek egészségének védelmében – remélve, hogy csökken a keratitiszek óriási száma. „Kb. 38 millióan viselnek kontaktlencséket az Egyesült Államokban. A lencsék helytelen tárolása, a tároló-edénykék csere-beréje, az éjjeli kontaktlencse viselés, mind a mikrobiális keratitisz megelőzhető kockázati faktorai”- jelentették ki Dr. Cope és munkatársai. A CDC ezért a szemfertőzések megelőzésére a következőket javasolja:

  • Szappannal és vízzel mossuk meg, majd szárítsuk meg kezünket mielőtt a kontaktlencsékhez érnénk.
  • Mindenképp vegyük ki a kontaktlencséket lefekvés, zuhanyozás, úszás előtt.
  • Minden kivételnél törölgessük meg a kontaktlencséket és öblítsük le fertőtlenítő oldatban.
  • A kontaktlencsék tároló edénykéit öblítsük ki a lencsék tárolására szolgáló oldattal, töröljük szárazra, és a kupakot minden használatnál a tároljuk fejjel lefelé.
  • A tároló edénykéket cseréljük háromhavonta.
  • Ne töltsük fel a lecsökkent mennyiségű oldatot.
  • Hordjunk magunkkal egy tartalék szemüveget arra az esetre, ha ki kell vennünk a kontaktlencséket.

 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News

2. Eye & Contact Lens

3. Medscape CDC Expert Commentary

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.