hirdetés

Szelektív immunszuppresszáns nokturnális hemoglobinuria kezelésére

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte a paroxizmális nokturnális hemoglobinuria kezelésére szolgáló Aspaveli (pegcetakoplán) készítményt.

hirdetés

 Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) október 11-14 -i ülésén pozitív véleményt fogalmazott meg a paroxizmális nokturnális hemoglobinuria (PNH) kezelésére szolgáló Aspaveli (pegcetakoplán, 1080 mg-os oldatos infúzió) készítmény engedélyezésére (kérelmező: Swedish Orphan Biovitrum AB). A teljes indikáció szerint az Aspaveli olyan paroxizmális nokturnális hemoglobinuriában szenvedő betegek kezelésére szolgál, akiknél 3 hónapon keresztül végzett C5 gátló kezelést követően is anémia tapasztalható.

A készítményt csak hematológiai rendellenességek kezelésekben jártas szakorvos írhatja fel.

Az Egyesült Államokban az FDA már 2021. májusában engedélyezte a készítmény forgalmazását Empaveli márkanév alatt, itt a kérelmező az Apellis Pharmaceuticals volt.

 

A hatóanyagról (pegcetakoplán)

Az Aspaveli hatóanyaga, a pegcetakoplán (ATC kód: L04AA54) egy szelektív immunszuppresszáns. A pegcetakoplán magas affinitással kötődik a C3 komplement fehérjéhez és C3b aktivációs fragmentjéhez, így regulálja a C3 hasítását és a komplement aktiváció downstream effektorainak képződését. A készítmény alkalmazása során tapasztalt leggyakoribb mellékhatások a felső légúti fertőzés, fejfájás, hasi fájdalom, hasmenés, az injekció beadásának helyén fellépő reakciók, fáradtság és láz voltak. A pegcetakoplánt makuladegeneráció kezelésében is vizsgálják a fázis II. FILLY, valamint a fázis III. DERBY és OAKS vizsgálatokban. Ebben az indikációban az Apellis várhatóan 2022 elején nyújtja be engedélykérelmét az Egyesült Államokban.

 

Klinikai vizsgálatok

Az Aspaveli (Empaveli) hatékonyságát egy olyan fázis III., randomizált, multicentrikus, nyílt elrendezésű vizsgálatban értékelték (NCT04085601), amelybe 80 PNH-ban és anémiában szenvedő olyan beteget vontak be, akik korábban a PNH kezelésére engedélyezett ekulizumabot kaptak. A betegek először egy négyhetes vizsgálati időszakot teljesítettek, amelynek során a korábbi dózisú ekulizumab mellett hetente kétszer 1080 mg Empaveli-t kaptak. Az első négy hét után a betegeket randomizálták, és 16 héten keresztül vagy az Empaveli-t, vagy a jelenlegi ekulizumab adagjukat kapják.

A 16 hét elteltével az anémia súlyosságát összehasonlították a két kezelési csoportban a hemoglobin-koncentráció alapján. Mindkét kezelési csoportban az átlagos hemoglobinszint 8,7 g/dl volt a kiinduláskor, ami súlyos vérszegénységet jelzett. (A normál hemoglobinérték felnőtt férfiaknál 14 g/dl vagy annál magasabb; a normál érték felnőtt nőknél 12 g/dl vagy annál magasabb). A 16 hetes kezelés alatt az Empaveli csoportba tartozó betegek hemoglobinszintje átlagosan 2,4 g/dl-rel emelkedett, miközben az ekulizumab csoportban átlagosan 1,5 g/dl-rel csökkent.

 

Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) által az októberi ülésen adott pozitív vélemény a forgalmazási engedély kiadásának érdekében lefolytatott eljárás egyik legfontosabb állomása. A CHMP állásfoglalása most az Európai Bizottság elé kerül, és az intézmény dönt az uniós forgalomba hozatali engedély kiadásáról a CHMP pozitív véleményének kiadásától számított 67 napon belül. A termék alkalmazásával kapcsolatos részletes információkat az alkalmazási előirat (SmPC - Summary of Product Characteristics) tartalmazza majd, mely az Európai Unió összes hivatalos nyelvén elérhető lesz, amint az Európai Bizottság kiadja a forgalomba hozatali engedélyt. A forgalomba hozatali engedély kiadását követően az egyes uniós országok tagállami szinten döntenek majd a készítmény áráról és támogatásáról, figyelembe véve a gyógyszernek az adott ország nemzeti egészségügyi rendszerében betöltött várható szerepét, felhasználását.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Meeting highlights from the Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) 11-14 October 2021

EMA positive opinion - Aspaveli

FDA approves new treatment for adults with serious rare blood disease

A Study to Evaluate the Efficacy and Safety of Pegcetacoplan in Patients With PNH

Study of Pegcetacoplan (APL-2) Therapy in Patients With Geographic Atrophy (FILLY)

Apellis reports mixed results for pegcetacoplan for geographic atrophy

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.