hirdetés

Szénmonoxid mérgezés ellenszere

A szénmonoxid mérgezés világszerte a mérgezéses halál leggyakoribb oka. Úgy tűnik, hogy most sikerült megtalálni az ellenszerét, egy olyan fehérjét, amely másodperceken belül megköti a mérgező gázt. 

hirdetés

A belélegzett szénmonoxida tüdőn keresztül a vérbe jutva a vörösvérsejtek oxigénszállító alkotóeleméről, a hemoglobinról leszorítja az oxigén molekulákat, mivel körülbelül 300-szor nagyobb az affinitása a hemoglobinhoz, mint az oxigénnek. 

Természetesen minél több szénmonoxidot lélegzünk be, a vörösvértestek annál kevesebb oxigént tudnak szállítani a különböző szervekhez. Ha a hemoglobin 25%-át "foglalja el" a szénmonoxid a mérgezés fejfájást és szédülést, 50 %-os telítettség esetén eszméletvesztést, 60% felett pedig kómát és halált okoz. A levegő 1,28 %-os szénmonoxid koncentrációja már elegendő a néhány percen belüli halálhoz.

A mérgező gáz a széntartalmú anyagok (gáz, olaj, szén) tökéletlen égésekor keletkezik, akkor, ha nincs elegendő oxigén az égéshez. Leggyakrabban a nem megfelelően bekötött vagy karbantartott illetve meghibásodott fűtő- vagy főzőberendezések, vezetékek, csövek és kémények, illetve nem ritkán a kéményen fészkelő madarak okozzák.

Jelenleg nincs antidótum

A kezelés mindezideig a tiszta oxigén azonnali adásán alapult, és bár a kezelési metódus javulásával sikerült elérni, hogy a korábbi 5 órás időtartammal szemben ma már sikerült a szénmonoxid elimináció félidejét 80 percre csökkenteni, ez még mindig túl hosszú az érintettek számára. Csak a magas nyomású oxigénterápia segítségével gyorsítható tovább a folyamat, a hiperbár kamrában végzett kezeléssel a vér szénmonoxid tartalmának fele 20 perc alatt eltávolítható, de részint nem minden kórház van felszerelve ilyen eszközzel, részint a beteget el is kell szállítani a kezelés helyére.

Épp ezért nagy jelentőségű Mark Gladwin (University of Pittsburgh) csapatának felfedezése, az a fehérje, amely nagyon rövid idő alatt megszabadítja a hemoglobint a szénmonoxidtól.

Neuroglobinok

Az amerikai kutatók által kifejlesztett fehérje a hemoglobinnal rokon neuroglobin csoport tagja. A neuroglobin szintén szállít oxigént, védi a sejteket a szívroham vagy baleseti sérülések nyomán kialakuló vérellátási hiány (isémia) vagy az véráramlás érelzáródás utáni helyreállása (reperfúzió) okozta sejthalál ellen. A fehérjét először 2000-ben fedezték fel emberi és egér retinában és agyban. Azért keltette fel a kutatók érdeklődését, mert részint erősebben köti az oxigént, mint a hemoglobin és nagyobb a szénmonoxidhoz való affinitása is.

Vizsgálatukban a kutatók kissé módosították a neuroglobint http://stm.sciencemag.org/content/8/368/368ra173 és egy Ngb-H64Q-nek nevezett fehérjével dolgoztak, melyben a neuroglobin (Ngb) hem vaskötő disztális hisztidin gyökét (H64) glutamin egységgel helyettesítették (H64Q). A molekulaszerkezet ilyetén megváltoztatása nyomán az Ngb-H64Q kevésbé érzékeny az oxigén kötődésre (autooxidációra), és stabilabban köti az oxigént. Azért, hogy megakadályozzák, hogy a fehérje nagy koncentráció esetén aggregálódjon (oligomerizáció), viszont jobban oldódjon, a fehérje felszínének 3 cisztein egységét kevésbé reaktív aminósavakra cserélték, ezt a molekulát pedig  Ngb-H64Q-CCC-nek nevezték el. Laboratóriumi körülmények között az így előállított fehérje 500-szor nagyobb affinitást mutat a szénmonoxidhoz, mint a hemoglobin, így rövid időn belül képes a hemoglobinhoz kötődött széndioxid eltávolítására: sejtmentes folyadékban illetve vörösvértestekben 0,11 illetve 0,41 perc alatt.

Állatkísérletek

A munkát állatkisérletekkel folytatva egereket 50 percre szénmonoxid tartalmú légtérbe helyeztek, ahol a mérges gáz koncentrációja alkalmas volt arra, hogy a hemoglobin oxigénkötő helyinek 60%-át elfoglalja. Valamennyi állat életben maradt. Ezt követően  Mark Gladwin és munkatársai az egerek egy részének neuroglobint adott. A kisérleti egerekben a szénmonoxid által elfoglalt oxigénkötő helyek aránya 31 másodperc múlva már 30 %-kal csökkent. A kontrollcsoportban 13%-os, a 100 %-os oxigénnel kezelt csoportban pedig 27% volt. A neuroglobin másik előnye a gyors ürülés: beadása után 60 perccel a neuroglobin 90%-a már az állatok hólyagjába jutott.

Arra a kérdésre, hogy a neuroglobin alkalmas-e a mérgezés okozta halál kivédésére, a tudósok az állatokat letális dózisú szénmonoxiddal kezelték. Ekkor a szénmonoxid expozíciót követően Ngb-H64Q-CCC-el kezelt állatok 90%-a életben maradt, szemben azokkal akik nem kaptak védő hatású anyagot: abban a csoportban 90%-os volt a halálozási arány.

A Ngb-H64Q-CCC-t eddig csak egereken tesztelték, és nem észleltek jelentős mellékhatást, az injekció utáni 48. órában sem az állatok vérében, sem veséjében nem találtak semmilyen elváltozást. A vegyület továbbá nem volt kimutatható a kísérleti állatok máj-, vese-, agy és tüdőszövetében sem. A kutatók már benyújtották a készítmény széndioxid-mérgezéssel elleni alkalmazhatóságára a szabadalmi kérelmet..

Más lehetőségek

A szénmonoxid mérgezés kezelésére a Ngb-H64Q-CCC mellett más módszerek is fejlesztés alatt állnak. A 530 és 690 nmes hullámhosszú fototerápia például a jelek szerint alkalmas arra, hogy elősegítse a szénmonoxid leválását a hemoglobinról, és patkányokban az figyelték meg, hogy a hidroxikobalamin serketi a szénmonoxid széndioxiddá alakulását. .

Japán tudósok pedig már 2010-ben kifejlesztettek egy olyan komplex szupramolekulát, amely sikerrel távolította el patkányok szervezetéből a szénmonoxidot, de ez a fejlesztés még jelenleg is csak korai fázisnál tart.

Ha akár a Ngb-H64Q-CCC, akár más fejlesztések sikeresnek bizonyulnak az állatkisérletek hatékonysági és biztonságossági vizsgálataiban, még emberi klinikai kipróbálásukig is sok év fog eltelni. legjobb tehát, ha elkerüljük a szénmonoxid mérgezés veszélyforrásait, és lakásunkba megbízható szénmonoxid detektort szerelünk. 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.