hirdetés

Szisztémás szklerózis

A szisztémás szklerózis, más néven szkleroderma, az egész szervezetre kiterjedő autoimmun betegség. A szkleroderma elnevezés szó szerint „kemény bőrt” je­lent, és a bőr gyulladást követő sorvadására, majd megvastagodására utal.

hirdetés

A betegség két formáját különböz­tetjük meg, elkülönítésük a bőrtüne­tek jelentkezésén alapul: a behatárolt (limitált kután) forma kisebb, a dif­fúz kután forma jelentős bőrterületet érint.

Az autoimmun betegségekben a sa­ját szervezetet megtámadó ellenanyagok jelennek meg. Az ellenanyagok jellemzők az egyes kórképekre, és je­lentős szerepet játszanak a kialakuló károsodásokban.

Előfordulás, tünetek

Ez a nem gyakori betegség inkább a nőket érinti, alattomos lefolyású, fo­kozatosan romlik, a többi autoimmun rendszerbetegségben észlelhető hul­lámzó lefolyás nem jellemző rá. A tü­netek általában a 40-es vagy 50-es évek táján kezdődnek.

Elsőként százból 90–95 betegnél az ujjak hidegre való érzékenysége, fáj­dalma, az ún. Raynaud-jelenség ész­lelhető. Emiatt elsősorban a kéz, de gyakorta a lábujjak is előbb fehérré, majd lilává, végül pirossá válnak. A fo­lyamat általában zsibbadással, eset­leg még fájdalommal is jár, kezdetben csak hideg hatására, később már anél­kül is jelentkezik.

A bőr fokozatosan elsorvad, majd megkeményedik, megvastagszik, ne­hezen elemelhetővé válik (ezt a tü­netet szklerodaktíliának nevezzük). A bőr merevsége miatt az ujjak behaj­lítása is egyre nehezebb lesz, az ujjak vége elvékonyodhat (1. ábra), és sebek jelenhetnek meg rajtuk, melyek csil­lag alakú heggel gyógyulnak (2. ábra). Ugyanilyen elváltozások az orron, a füleken, a száj körül is kialakulhat­nak, jellegzetesen megváltozik az arc (3. ábra). További gyakori bőrelválto­zások a kisértágulatok, a bőr világos vagy sötét elszíneződései, a bőr alatti porckemény csomók és a bőrfekélyek. A jellegzetes bőrtünetek miatt a „ki­fejlett” betegség szinte első látásra felismerhető.

A betegek kb. 30%-ánál a „szárazság szindróma” tünetei (szem- és szájszá­radás) is jelentkeznek, kb. 10–15%-ban pedig izomgyengeség, izomfájdalom lép fel a társuló izomgyulladás követ­kezményeként. Nem ritka az ízületi fájdalom. Általános tünet lehet a gyengeség, fáradtság, kimerültség, fogyás.

A belső szervek megbetegedése

A belső szervek közül a tüdő érin­tettsége a leggyakoribb. Az elváltozás a tüdő alapállományának gyulladá­sával kezdődik, majd az ebből eredő kötőszövetes elfajulással (fibrózissal) folytatódik, amely százból 70–80 eset­ben észlelhető. Ez elsősorban a tüdő bázisát érinti mindkét oldalon, de kiterjedhet a teljes tüdőre is. Csök­ken a tüdő kapacitása, a terhelhetőség. A másik jellegzetes tüdőelvál­tozás, hogy megemelkedik a tüdő ereiben a nyomás, ez megterheli a jobb szívfelet, és rövid időn belül szívelégte­lenséget okozhat.

A szklerodermás vesekrízis (vese­elégtelenség) a másik súlyos, életet veszélyeztető szövődmény. Mind­két esetben az érrendszer elváltozá­sa, az érfal jelentős megvastagodása, ezzel együtt az érátmérő beszűkülé­se, a szervek elégtelen vérellátása áll a háttérben. A fibrózis mellett ez az éreltérés a szisztémás szklerózis döntő tényezője.

A szívburok gyulladása is előfor­dul, ez gyakran folyadékképződéssel is jár. Emellett a szívizomzat kötőszöve­tes átalakulása ritmuszavarok kiala­kulásához vezethet, és a szívkoszorúerek elmeszesedése, károsodása is elég gyakori. A betegek szapora szívve­rést, időnként egy-egy plusz ütést vagy mellkasi fájdalmat érezhetnek.

Az emésztőrendszer is érintett az esetek döntő többségében. A nyelő­csőben, de akár a teljes bélrendszer­ben is csökkenhet a perisztaltikus mozgás. Ilyenkor felszívódási zavar vagy bélrendszeri kitüremkedések (gurdélyok) is kialakulhatnak, ame­lyekben a pangó béltartalom elfertő­ződhet, a gyulladás fájdalmat okoz­hat. A nyelőcső és a gyomor határán lévő zárógyűrű rossz működése miatt refluxbetegség lép fel: a gyomorsav, il­letve a gyomorsavval keveredett gyo­mortartalom visszaáramlik a nye­lőcsőbe, ez mellkasi fájdalmat, égő érzést kelt.

Diagnózis, háttérben álló tényezők

A jellegzetes bőrtünetek miatt a ki­fejlődött betegség szinte első lá­tásra felismerhető. A szisztémás autoimmun betegségek nagyon vál­tozatos tünetcsoporttal járhatnak – olykor nagyon enyhe tünetek észlel­hetők, máskor életet veszélyeztető szövődmény is létrejöhet. Ezért az ilyen betegségek igazolásához spe­ciális kritériumrendszerek állnak rendelkezésre. A szisztémás szkle­rózis e tekintetben fontos tünetei: szklerodaktília (az ujjak bőre feszes, nem elemelhető), az ujjak végén ki­alakuló csillag alakú hegek és a tüdő kétoldali kötőszövetes elfajulása.

A szervi tünetek feltérképezése a pa­naszok alapján történik. A kivizsgá­lásban általában szerepet kap a kór­előzmény részletes felvétele, fizikális vizsgálat, hasi ultrahangvizsgálat, mellkasi röntgen, nagy felbontású komputertomográfia (CT), légzés­funkciós vizsgálat, szívultrahang. Az erekre jellemző elváltozások a haj­szálereken is észlelhetők, amit a kö­römágy vizsgálatával lehet kimutat­ni (kapillármikroszkópos vizsgálat). A körömágy hajszálerein a vizsgálat a kapillárisok tágulatát és károsodását, esetleg hiányát mutatja, ezek az eltéré­sek a Raynaud-jelenséghez társulnak.

A szisztémás szklerózis tünetei­nek hátterében három jellegzetes el­térés áll: (1) a kötőszövet burjánzása (fibrózis); (2) az érrendszeri károso­dások; (3) az immunrendszer akti­vációja, melynek része a jellegzetes ellenanyagok (antinukleáris antitest) termelése.

A betegség oka ismeretlen. A fogé­konyság genetikai tényezőkkel ma­gyarázható, genetikai hajlam fenn­állása esetén valamilyen környezeti tényező váltja ki a betegség kiala­kulását. A környezeti tényező vegy­szer (pl. a PVC-gyártáshoz használt vinil-klorid, epoxigyanta), valamilyen gyógyszer, környezeti ártalom (szili­kózis) vagy más betegség (daganatos megbetegedés) is lehet.

Kezelés

A betegséget a tudomány mai állá­sa szerint nem tudjuk meggyógyíta­ni. Hosszú lefolyású, meg kell tanulni együtt élni vele, alkalmazkodni a ki­alakult tünetekhez, korlátozottsághoz. A kezeléssel késleltethető, szerencsés esetben átmenetileg meg is állítha­tó a tünetek kialakulása, javítható az életminőség, enyhíthető a károsodá­sok mértéke. A gyógyszeres kezelés egyrészt a háttérben álló, fokozott kö­tőszövetes átalakulást kiváltó immu­nológiai folyamatok megfékezésére, másrészt a szervi tüneteknek megfe­lelően azok csökkentésére irányul. Ez utóbbit szolgálja a gyógytorna és az egyéb fizikoterápiák beiktatása, a be­tegek megtanítása a helyes életmódra, életvezetésre (pl. az ujjak hidegtől való védelme, helyes táplálkozás, bőrpuhító krémek használata stb.).

Mivel a kialakuló tünetegyüttes na­gyon változatos lehet, a beteg az álla­potának megfelelő, személyre szabott kezelést kell hogy kapjon. Ehhez az kell, hogy háziorvosi beutalóval fölkeresse a legközelebbi immunológiai központot, ahol minden feltétel adva van a betegek rendszeres, gondos nyomon követésére, gondozására.

Dr. Végh Judit
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.