hirdetés

Szívmegállásban nem segít a kalciuminjekció

Egy új randomizált, ellenőrzött klinikai vizsgálat szerint a felnőttek kórházon kívül történő szívmegállása esetén a kalcium adása nem segíti elő a spontán keringés visszatérését.

hirdetés

Számos lehetséges mechanizmus miatt gondoljuk azt, hogy a kalcium adása kedvező lehet szívmegállásban. Inotróp hatású, tehát erősíti a szív pumpaműködését. Presszor hatása révén több vér jut a szívbe, ami növeli a keringés megindulásának esélyét. És feltételezések szerint sejtmembrán stabilizáló hatása is van.

Ezek miatt igen gyakran adnak szívmegálláskor kalciuminjekciót – különösen az USA-ban. Egy nagy amerikai vizsgálat szerint a kórházban történő szívmegállások 30%-ában, tehát a betegek tízezreinek adnak kalciumot. De a jelenlegi eredmények szerint a kalcium adása – nem szelektált esetekben - nem javít a következményeken, valójában rosszabb eredményekre kell számítani.

szerzői ezért nem támogatják kalcium adását egy kórházon kívül történő szívmegállás esetén. Dr. Lars Andersen (Prehospital Emergency Medical Services, Aarhus, Dánia) és munkatársai azonban a JAMA-ban 2021. november 30-án online megjelent tanulmányukban azonban nemcsak, hogy nem találták kedvezőnek a kalcium adását, hanem arra is rávilágítottak, hogy ezzel ártani is lehet.

Egy 1980-as években végzett kis esetszámú, randomizált vizsgálat vetette fel, hogy a kalcium előnyös lehet szívmegállásban, és sok orvos még ma is használja, holott a guideline-ok már nem javasolják.

Esetleges kedvező hatásának felmérésére a munkacsoport kettős vak, placeboval ellenőrzött klinikai vizsgálatot indított 397 olyan felnőtt bevonásával, akiknél Dánia központi régiójában 2020-2021-ben kórházon kívüli szívmegállás következett be. Közülük 197 beteg intravénásan, vagy (összeesett vénák esetén) a csontvelőbe egy-két adag 5 mmol kalcium-kloridot, 200 beteg pedig sóoldatot kapott. Az első adag kalciumot közvetlenül az első adag adrenalin után adták be. A kalciumot kapóknál észlelt káros hatás miatt idő előtt leállították a vizsgálatot, így a végső analízisben 193 kalciumos és 198 sóoldatos beteg adatait értékelték.

A kalcium csoportban a betegek 19%-ánál, a sóoldatos csoportban a betegek 27%-ánál tért vissza a spontán keringés (RR: 0,72, P=0,09). 30 nap után a kalciumos betegek 5,2%-a, a sóoldatos betegek 9,1%-a volt életben (RR: 0,57, P=0,17). Kedvező neurológiai eredményt (módosított Rankin Scale 0-3) 30 nap után a kalciumos csoportban 7 betegnél (3,6%), a sóoldatos csoportban 15 betegnél (7,6%) írtak le (RR: 0,48, P=0,12). A spontán keringés helyreállása után a kalciumos csoportban 26 betegnél (74%), a sóoldatos csoportban csak 1 betegnél (2%) mértek hiperkalcémiát. Az eredeti hipotézissel szemben elméletileg meg lehet magyarázni a kalcium káros hatását. A beadás után azonnal fellépő magas kalcium-szint a cytosolban és a mitochondriumokban kalcium túltöltődést eredményez, ami a szív hiperkontrakcióját, az u.n. „stone heart” (a szívizomzat irreverzibilis „hullamerevsége”, myocardialis rigor mortis) jelenséget hozhatja létre. Mivel a kalcium a sejten belül egy csomó jelátviteli folyamatban szerepel, a cytosol és a mitochondriumok kalciummal való túltöltése elősegíti az oxidatív stressz létrejöttét, a proapoptotikus faktorok kibocsájtását, a kalcium-dependens lipázok, proteázok, nucleázok aktiválódását.

Bizonyos guideline-ok javasolják kalcium adását szívmegállás esetén, azoknál, akik hipokalcaemiások, nagy dózisú kalcium blokkolókat szednek vagy hiperkalémiások. Kétségtelenül van valami logika abban, hogy hipokalcaemiásoknál és kalcium-blokkoló túladagolásban használjunk kalciumot, de hiperkalémiában bizonytalan a haszon. Elméleti alapok vannak, de egyértelmű bizonyítékok nincsenek.

Kórházon kívüli szívmegállásban tehát a szerzők nem javasolják kalcium adását. Kórházon belüli szívmegállásnál gyakran mások a kiváltó okok, legtöbbször elektrolit-zavarok, és gyógyszerek okozzák.

Forrás:

Hughes S. Calcium does not benefit patients in cardiac arrest. Medscape Medical News. December 02, 2021.

Vallentin MF, Granfeldt A, Meilandt C, et al. Effect of intravenous or intraosseous calcium vs saline on returns of spontaneous circulation in adults with out-of-hospital cardiac arrest. A randomzed clinical trial. JAMA. Published online November 30, 2021. doi:10.1001/jama.2021.20929

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.